Use of edible manioc starch-based toppings associated with refrigeration in the post-harvest quality of guava paluma

Authors

  • Luana Muniz de Oliveira Universidade Federal de Campina Grande
  • Marília Hortência Batista Silva Rodrigue Universidade Federal de Campina Grande
  • Marinês Pereira Bomfim Universidade Federal de Campina Grande
  • Valéria Fernandes de Oliveira Sousa Universidade Federal de Campina Grande
  • Rodolfo Wagner de Paiva Trigueiro Universidade Federal de Campina Grande
  • Edinete Nunes de Melo Universidade Federal de Campina Grande

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v12i3.4849

Keywords:

Storage, Conservation, Psidium guajava, L, Lifespan.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the post-harvest behavior of ‘paluma’ guava fruits stored at refrigerated temperature at 12ºC and under different concentrations of edible manioc starch based coatings. The fruits were obtained from a commercial orchard located in the community of Várzeas in the municipality of Sousa Paraíba, being transported to the Food Technology Laboratory of the Federal University of Campina Grande, Pombal campus, where the experiment was carried out in subdivide plots in a factorial scheme (0, 1, 2, and 3% cassava starch), and six storage times (0, 3, 6, 9, 12 and 15 days). The mass loss analyzes were performed; shell coloring; firmness of the fruit; pH; titratable acidity; soluble solids; soluble solids ratio and titratable acidity, ascorbic acid. Under the conditions of the experiment, the fruits stored under refrigeration had a shelf life of 15 days. The manioc starch associated with refrigeration delayed fruit ripening, especially in fruits coated with 2% cassava starch, providing a better appearance and conservation, making the fruit more attractive visually.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ASSIS, O. B. G.; BRITO, D. Revisão: coberturas comestíveis protetoras em frutas: fundamentos e aplicações. Brazilian Journal of Food Technology, v. 17, n. 2, p. 87-97, 2014.

AZZOLINI, M.; JACOMINO, A. P.; SPOTO, M. H. F. Estádios de maturação e qualidade pós-colheita de goiabas ‘Pedro Sato’. Revista Brasileira de Fruti¬cultura, Jaboticabal, v.26, n.1, 2004.

BESSA, R. A.; OLIVEIRA, L. H.; ARRAES, D. A.; BATISTA, E. S.; NOGUEIRA, D. H.; SILVA, M. S.; RAMOS, P. H. E LOIOLA, A. R. Filmes de Amido e de Amido/Zeólita Aplicados no recobrimento e conservação de goiaba (Psidium guajava). Revista. Virtual Quimica, v. 7. p. 2190-2201. 2015.

CERQUEIRA, T. S.; JACOMINO, A. P.; SASAKI, F. F. E ALLEONI, A. C. C. Recobrimento de goiabas com filmes proteicos e quitosana. Bragantia v.70, p: 216-221. 2011.

CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. (2005) Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2ª ed. Lavras, UFLA. p. 785, 2005.

DURIGAN, J. F.; MATTIUZ, B. H.; MORGADO, C. M. A. Pós-colheita e processamento mínimo de goiabas. In: NATALE, W.; ROZANE, D. E.; SOUZA, H. A.; AMORIM, A. A. (Org.). Cultura da goiaba: do plantio à comercialização. Jaboticabal: FUNEP, 2009. v.2, p.429-470.

FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia (UFLA), v. 35, n.6, p. 1039-1042, 2011.

GOMES FILHO, A. G.; OLIVEIRA, T. F.; OLIVEIRA, S. L.; SILVA, G. G.; CHAGA, L. M. Qualidade pós-colheita de goiabas ‘pedro sato’ tratadas com diferentes concentrações de fécula de mandioca associadas a substâncias antifúngicas. Revista Agri-Environmental Sciences, Palmas, v. 2, n. 1, 2016.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção agrícola nacional (2015). Disponível em: Acesso em: 28 de novembro de 2017.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos físico-químicos para análises de alimentos. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz. ed. 4, p. 1020. 2008.

LUNGUINHO, F. S.; SANTOS, A. F.; BEZERRA, J. M.; VIEIRA, M. M. S. Avaliação não destrutiva na conservação de goiaba ‘Paluma’ com o uso de embalagens modificadas. Revista Verde, Pombal, v 9, n. 5, p. 40 - 50, dez, 2014.

MORGADO, C. M. A.; DURIGAN, J. F.; LOPES, V. G.; SANTOS, L. O.; Conservação pós-colheita de goiabas ‘kumagai’: efeito do estádio de maturação e da temperatura de armazenamento. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal - SP, v. 32, n. 4, p. 1001-1008, 2010.

NUNES, A. C. D.; FIGUEIREDO NETO, A.; NASCIMENTO, I. K. S.; OLIVEIRA, F. J. V.; MESQUITA, R. V. C. Armazenamento de mamão ‘formosa’ revestido à base de fécula de mandioca. Revista de Ciências Agrárias, v.40, n.1, p.254-263, 2017.

PEREIRA, T.; CARLOS, L. A.; OLIVEIRA, J. G.; MONTEIRO, A. R. Influência das condições de armazenamento nas características físicas e químicas de goiaba (Psidium guajava), cv. Cortibel de polpa branca, Revista Ceres, v. 53, p. 276-284, 2006.

PINHEIRO, J. M. S. Tecnologia pós-colheita para a conservação de bananas da cultivar tropical. Dissertação 59p. (Mestrado), Universidade Estadual de Montes Claros, 2009. 59p.

SIQUEIRA, A. M. A.; SANTOS, S. M. L.; LIMA, B. S.; AFONSO, M. R. A.; COSTA, J. C. Vida útil pós-colheita de goiaba cv. ‘Paluma’ submetida ao resfriamento rápido por ar forçado. Revista Ciência Agronômica, v. 45, n. 1, p. 45-51, jan-mar, 2014.

SIQUEIRA, A. P. O. Uso de coberturas comestíveis na conservação pós colheita de goiaba e maracujá-azedo. Dissertação 91p. (Mestrado em Produção Vegetal)- Universidade Estadual do Norte Fluminense. Campos dos Goytacazes, 2012.

Published

01-07-2017

How to Cite

OLIVEIRA, L. M. de; RODRIGUE, M. H. B. S.; BOMFIM, M. P.; SOUSA, V. F. de O.; TRIGUEIRO, R. W. de P.; MELO, E. N. de. Use of edible manioc starch-based toppings associated with refrigeration in the post-harvest quality of guava paluma. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 12, n. 3, p. 540–546, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i3.4849. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4849. Acesso em: 20 apr. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES

Most read articles by the same author(s)