Caracterização fenológica de cultivares de videira utilizada na fabricação de vinho no Rio Grande do Norte, Brasil

Authors

  • Wagner César de Farias Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Luana Mendes de Oliveira Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Wilma Freitas Celedônio Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Django de Jesus Dantas Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Vander Mendonça Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Aline Carla de Medeiros Universidade Federal de Campina Grande

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v12i4.5454

Keywords:

Fruticulture, Vitis vinifera, Phenology.

Abstract

The vegetative cycle of the vine (Vitis vinifera) in temperate regions extends from budding to leaf fall, while the same cycle in tropical regions differs by the non-existence of falling leaves and vegetative dormancy. In this case, the water deficit induces the dormancy after fruits harvest. We aimed to describe the phenological behavior of five grapevine cultivars. We carried out an experiment between May and September 2015, in the municipality of Martins, Rio Grande do Norte, Brazil, with the following five cultivars of European vines: Malbec, Merlot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, and Syrah. The experimental design was a randomized block with four replications, each plot with five plants. Phenological observations were carried out during the entire cycle, from pruning to harvesting. The cultivar Syrah showed a lower pruning cycle with 98 days, followed by cultivars Malbec, Merlot Noir, Cabernet Sauvignon, and Chardonnay which showed cycles of 101, 103, 105 and 110 days respectively.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Wagner César de Farias, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Departamento de Ciencias Vegetais

References

AMARAL, U. DO; MARTINS, C. R.; FILHO, R. C.; BRIXNER, F. G.; BINI, D. A. Caracterização fenológica e produtiva de videiras Vitis vinífera L. cultivadas em Uruguaiana e Quaraí/RS. Revista da FZVA, v.16, p.22-31. 2009.

BORGHESAN, M.; GAVIOLI, O.; PIT, F. A.; SILVA, A. L. Comportamento vegetativo e produtivo da videira e composição da uva em São Joaquim, SC. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 46, p. 398-405. 2011.

CARVALHO E. Fenologia, exigência térmica e produção de cultivares de videiras (vitis spp.) em Lavras, MG. Tese (Doutorado) – Universidade Federal de Lavras. 2016. 63 f.

EICHORN, K. W.; LORENZ, H. Phaenologische Entwicklungstadien der Rebe. Nachrichtenblatt des Deutschen Pflanzenschutzdienstes, Stuttgart, n.29, p.119 – 120, 1977.

EMBRAPA. Sistema brasileiro de classificação de solos. Rio de Janeiro: Embrapa Solos. 2013. 353.

GALET, P. Précis de viticulture . 4.ed. Montpellier: DÈhan, 1983. 584p.

HERNANDES, J. L.; PEDRO JUNIOR, M. J. P.; SANTOS A. O.; TECCHIO M. A. Fenologia e produção de cultivares americanas e híbridas de uvas para vinho, em Jundiaí-SP. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 32, p. 135-142. 2010.

JUBILEU, B. S.; SATO, A. J.; ROBERTO, S. R. Caracterização fenológica e produtiva das videiras ‘Cabernet Sauvignon’ e ‘Alicante’ (Vitis vinifera L.) produzidas fora de época, no norte do Paraná. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 32, p. 451-462. 2010.

LARCHER, W. Ecofisiologia Vegetal. Tradução de Carlos Henrique Britto de Assis Prado. São Carlos: RiMa Artes e Textos, 2000. 531p.

MANDELLI, F. Comportamento fenológico das principais cultivares de Vitis vinifera L. para a região de Bento Gonçalves, RS. Dissertação (Mestrado em Agrometeorologia) - Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", Universidade de São Paulo, Piracicaba. 1984. 125 f.

NASCIMENTO, J. H B.; COSTA, J. P. D.; SOUZA E. M. C.; REGO, J. I. S.; LEÃO, P. C. S. Caracterização fenológica de cultivares de uvas para elaboração de vinhos no Vale do São Francisco na safra do primeiro semestre de 2015. In: Simpósio de Fruticultura do Vale do São Francisco, 1., 2015, Juazeiro. Resumos... Petrolina: UNIVASF. 2015.

SANTOS, C. M. G. Fisiologia e metabolismo da videira cv. Syrah no Submédio do Vale do São Francisco sob três estratégias de irrigação. Tese (Doutorado em Produção Vegetal) - Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu. 2012. 145 p.

ATO, A. J.; JUBILEU, B. S.; ASSIS, A. M.; ROBERTO, S. R. Fenologia, produção e composição do mosto da ‘Cabernet Sauvignon’ e ‘Tannat’ em clima subtropical. Revista Brasileira de Fruticultura, 33, 491-499. 2011

SATO, A. J.; SILVA, B. J. DA; BERTOLUCCI, R.; CARIELO, M.; GUIRAUD, M. C.; FONSECA, I. C. DE B.; ROBERTO, S. R. Evolução da maturação e características físico-químicas de uvas da cultivar Isabel sobre diferentes porta-enxertos na Região Norte do Paraná. Semina: Ciências Agrárias, v.30, n.1, p-11-20, 2009.

SEPLAN, Secretaria de Estado do Planejamento e das Finanças do RN. Perfil do Rio Grande do Norte. Natal: SEPLAN, 2013.191p.

TERRA, M. M.; PIRES, E. J. P.; NOGUEIRA, N. A. M. Tecnologia para produção de uva Itália na região Noroeste do Estado de São Paulo. 2. ed. Campinas: CATI, 1998. 58p. (Documento Técnico, 97).

Downloads

Published

01-10-2017

How to Cite

FARIAS, W. C. de; OLIVEIRA, L. M. de; CELEDÔNIO, W. F.; DANTAS, D. de J.; MENDONÇA, V.; MEDEIROS, A. C. de. Caracterização fenológica de cultivares de videira utilizada na fabricação de vinho no Rio Grande do Norte, Brasil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 12, n. 4, p. 806–809, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i4.5454. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5454. Acesso em: 28 mar. 2024.

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>