Evaluation of seawater salinity effect on proximate composition of the green seaweed Caulerpa cupressoides var. flabellata

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v12i3.4424

Keywords:

Seaweed, Seafood, Nutrition, Protein.

Abstract

Seaweeds as a staple diet has been used in Asian countries for thousands of years. However, in countries like Brazil, consumption of seaweeds as food is still very small due to many reasons. One is the lack of data on Brazilian seaweed’s proximate food composition. This data are very important to any activity related to food science and human nutrition area. The objective of this work was to analyze the chemical composition of the green seaweed Caulerpa cupressoides var. flabellata, collected in two different beaches of the coast of Rio Grande do Norte (Camapum and Búzios). The data showed that the salinity of the water on these two beaches is quite different: The water salinity of Camapum was around 40.5 ppm whereas in Buzios beach was 33.7 ppm. Despite this, the proximate composition of C. cupressoides did not change with increased salinity. Moreover, interestingly, it has low amount of lipids and high amount of proteins, greater even than other edible seaweeds, which indicates that C. cupresoides could be used as protein source for human and animal diet.

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Author Biographies

Mariana Santana Santos Pereira Costa, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande de Norte

Doutora em Bioquímica, Laboratório de Biotecnologia de Polímeros Naturais – Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal/RN; Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande de Norte, Macau/RN

Sara Lima Cordeiro, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande de Norte

Mestre em Bioquímica, Laboratório de Biotecnologia de Polímeros Naturais – Universidade Federal do Rio Grande do Norte; Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande de Norte

Jailma Almeida-Lima, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Doutora em Bioquímica, Laboratório de Biotecnologia de Polímeros Naturais – Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Leandro Silva Costa, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande de Norte

Doutor em Bioquímica, Laboratório de Biotecnologia de Polímeros Naturais – Universidade Federal do Rio Grande do Norte; Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande de Norte

Hugo Alexandre Oliveira Rocha, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Doutor em Ciências, Laboratório de Biotecnologia de Polímeros Naturais – Universidade Federal do Rio Grande do Norte

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Published

01-07-2017

How to Cite

COSTA, M. S. S. P.; CORDEIRO, S. L.; ALMEIDA-LIMA, J.; COSTA, L. S.; ROCHA, H. A. O. Evaluation of seawater salinity effect on proximate composition of the green seaweed Caulerpa cupressoides var. flabellata. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 12, n. 3, p. 556–561, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i3.4424. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4424. Acesso em: 20 may. 2024.

Issue

Section

FOOD SCIENCES