Sustainability in school feeding

the role of social actors

Authors

  • Ana Beatriz Goes Maia Marques Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Marechal Cândido Rondon
  • Rozane Márcia Triches Universidade Federal da Fronteira Sul, Realeza

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v17i3.9335

Keywords:

Family farming, sustainable consumption, institutional markets

Abstract

The objective of the study is to analyze the role of the actors involved in the National School Feeding Program (PNAE) in enabling sustainable feeding. In this way, we sought to understand what concerns, actions and changes they have carried out or desired. This qualitative research analyzed 11 municipalities in Paraná based on the acquisition and non-acquisition of organic food from family farming. Semi-structured interviews were applied with family farmers, municipal managers, nutritionists, school directors and cooks, totaling 50 respondents. Among the most reported concerns are the application of chemical inputs in food, solid waste generated, consumption of local and less industrialized foods and food waste. Regarding the actions and changes towards a more sustainable diet, nutritionists from municipalities that purchase organic food showed greater understanding on the subject, while for secretaries of education and family agriculture there was no difference in the responses between the municipalities. This evidence points to the need for training and raising awareness among social actors so that school meals can be a vector of sustainability.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALLEN, T.; PROSPERI, P.; COGILL, B.; FLICHMAN, G. Agricultural biodiversity, social–ecological systems and sustainable diets. Proceedings of the Nutrition Society, 73(4): 498-508, 2014. https://doi.org/10.1017/S002966511400069X.

ALSAFFAR, A. A. Sustainable diets: the interaction between food industry, nutrition, health and the environment. Food Science and Technology International, 22(2): 102-111, 2015. https://doi.org/10.1177/1082013215572029.

ALVES, F. Políticas educacionais e desempenho escolar nas capitais brasileiras. Cadernos de Pesquisa, 38(134): 413-440, 2008. https://doi.org/10.1590/S0100-15742008000200008.

BOMBARDI, L. M. Geografia do uso de agrotóxico no Brasil e conexões com a União Européia. 1ed. São Paulo: FFLCH – USP, 2017, 296p.

BRASIL. Lei nº 12.305, de 2 de agosto de 2010. Institui a Política Nacional de Resíduos Sólidos; altera a Lei no 9.605, de 12 de fevereiro de 1998; e dá outras providências. Diário Oficial da União, 2010.

BRASIL. Ministério da Educação. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Conselho Deliberativo. Resolução nº 06, de 08 de maio de 2020. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básica no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar – PNAE. Diário Oficial da União, 2020.

BRASIL. Ministério da Educação. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Dados da agricultura familiar, 2017. Disponível em: <https://www.fnde.gov.br/programas/pnae/pnae-consultas/pnae-dados-da-agricultura-familiar>. Acessado em: 4 Nov 2022.

BURLINGAME, B. Sustainable Diets: food for healthy people and a healthy planet: workshop summary, 2014. Disponível em: <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK189800/?>. Acessado em: 29 Nov 2021.

BURLINGAME, B.; DERNINI, S. (orgs.). Sustainable diets and biodiversity: directions and solutions for policy, research and action. Roma: FAO, 2012, 309p.

CAPORAL, F. R. Agroecologia: uma nova ciência para apoiar a transição a agriculturas mais sustentáveis. In: CAPORAL, F. R.; COSTABEBER, J. A.; PAULUS, G. Agroecologia: uma ciência do campo da complexidade. Brasília, 2009, p. 9-64.

COLEY, D.; HOWARD, M.; WINTER, M. Local food, food miles and carbon emissions: a comparison of farm shop and mass distribution approaches. Food Policy, 34(2): 150-155, 2009. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2008.11.001.

CONSTANTY, H. F. P. H.; ZONIN, W. J. Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) e sustentabilidade: o caso do município de Marechal Cândido Rondon. Revista Desenvolvimento e Meio Ambiente, 36: 371-392, 2016. https://doi.org/10.5380/dma.v36i0.39688.

FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS (FAO). Superação da fome e da probreza rural: iniciativas brasileiras. Brasília: FAO, 2016. Disponível em: <http://www.fao.org/3/a-i5335o.pdf>. Acessado em: 10 Mar. 2022.

FENTON, A. WEFT QDA. Versão 1.0.1, 26 de abr de 2006. Disponível em: <http://www.pressure.to/qda/>. Acessado em: 29 Nov 2021.

FRIEL, S.; BAROSH, L. J.; LAWRENCE, M. Towards healthy and sustainable food consumption: an australian case study. Public Health Nutrition, 17(5): 1156-1166, 2014. https://doi.org/10.1017/S1368980013001523.

GARNETT, T. Food sustainability: problems, perspectives and solutions. Proceedings of the Nutrition Society, 72(1): 29-39, 2013. https://doi.org/10.1017/S0029665112002947.

GARZILLO, J. M. F.; MACHADO, P. P.; LOUZADA, M. L. da C.; LEVY, R. B.; MONTEIRO, C. A. Pegadas dos alimentos e das preparações culinárias consumidos no Brasil. São Paulo: Faculdade de Saúde Pública da USP, 2019, 74p.

GUSSOW, J. D.; CLANCY, K. L. Dietary guidelines for sustainability. Journal of Nutrition Education, 18(1): 1-5, 1986. https://doi.org/10.1016/S0022-3182(86)80255-2.

GUSTAVSSON, J.; CEDERBERG, C.; SONESSON, U.; OTTERDIJK, R. van; MEYBECK, A. Global food losses and food waste: extent, causes and prevention. Roma: FAO, 2011, 37p.

HEGNSHOLT, E.; UNNIKRISHNAN, S.; POLLMANN-LARSEN, M.; ASKELSDOTTIR, B.; GERARD, M. Tackling the 1.6-billion-ton food loss and waste crisis. Boston Consulting Group, 2018.

HIMANEN, P. Dignity as Development. In: CASTELLS, M.; HIMANEN, P. Reconceptualizing development in the global information age. Reino Unido: Oxford University Press, 2014, p. 287-325.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA – IBGE. Divisão do Brasil em mesorregiões e microrregiões geográficas. Rio de Janeiro: IBGE, 1, 1990. Disponível em: <https://biblioteca.ibge.gov.br/index.php/biblioteca-catalogo?view=detalhes&id=22269>. Acessado em: 29 Nov 2021.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA – IBGE. Sinopse do Censo Demográfico: 2010. Rio de Janeiro, IBGE, 2011. Disponível em: <https://biblioteca.ibge.gov.br/index.php/biblioteca-catalogo?view=detalhes&id=249230>. Acessado em: 25 Fev 2022.

KEMP, K.; INSCH, A.; HOLDSWORTH, D. K.; KNIGHT, J. G. Food miles: do UK consumers actually care? Food Policy, 35(6): 504-513, 2010. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2010.05.011.

LAIRON, D. Biodiversity and sustainable nutrition with a food-based approach. In: BURLINGAME, B.; DERNINI, S. (orgs.). Sustainable diets and biodiversity: directions and solutions for policy, research and action. Roma: FAO, 2012, p. 30-35.

MARTINELLI, S. S.; CAVALLI, S. B. Alimentação saudável e sustentável: uma revisão narrativa sobre desafios e perspectivas. Revista Ciência & Saúde Coletiva, 24(11): 4251-4262, 2019. https://doi.org/10.1590/1413-812320182411.30572017.

MEYBECK, A.; GITZ, V. Sustainable diets within sustainable food systems. Proceedings of the Nutrition Society, 76(1): 1-11, 2017. https://doi.org/10.1017/S0029665116000653.

MORGAN, K.; SONNINO, R. The school food revolution: public food and the challenge of sustainable development. London: Earthscan, 2008, 254p.

NAVES, C. C. D.; RECINE E. A atuação profissional do nutricionista no contexto da sustentabilidade. Revista Demetra, 9(1): 121-136, 2014. https://doi.org/10.12957/demetra.2014.6246.

NORDBORG, M.; DAVIS, J.; CEDERBERG, C.; WOODHOUSE, A. Freshwater ecotoxicity impacts from pesticide use in animal and vegetable foods produced in Sweden. Science of The Total Environment, 581-582: 448-459, 2017. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2016.12.153.

ROY, P.; ORIKASA, T.; NAKAMURA, N.; SHIINA, T. Environmental sustainability in food processing. In: TIWARI, B. K.; NORTON, T.; HOLDEN, N. M. (orgs.). Sustainable Food Processing. Nova Jersey: Wiley Blackwell, 2013, p. 39-62.

SANTOS, F. dos; FERNANDES, P. F.; ROCKETT, F. C.; OLIVEIRA, A. B. A. de. Avaliação da inserção de alimentos orgânicos provenientes da agricultura familiar na alimentação escolar, em municípios dos territórios rurais do Rio Grande do Sul, Brasil. Revista Ciência & Saúde Coletiva, 19(5): 1429-1436, 2014. https://doi.org/10.1590/1413-81232014195.14982013.

SOARES NETO, J. J.; JESUS, G. R. de; KARINO, C. A.; ANDRADE, D. F. de. Uma escala para medir a infraestrutura escolar. Estudos em Avaliação Educacional, 24(54): 78-99, 2013. https://doi.org/10.18222/eae245420131903.

SOUSA, A. A. de; SILVA, A. P. F. da; AZEVEDO, E. de; RAMOS, M. O. Cardápios e sustentabilidade: ensaio sobre as diretrizes do Programa Nacional de Alimentação Escolar. Revista de Nutrição, 28(2): 217-229, 2015. https://doi.org/10.1590/1415-52732015000200010.

TRICHES, R. M. Sustainable diets: definition, state of the art and perspectives for a new research agenda in Brazil. Revista Ciência & Saúde Coletiva, 26(5): 1833-1846, 2021. https://doi.org/10.1590/1413-81232021265.09742019.

TRICHES, R. M.; BACCARIN, J. G.; FIGUEREDO, O. A. T.; FUHR, A. L.; MOSSMANN, M. P.; SILVA, D. B. P. da; HECKLER, D.; TEO, C. R. P. A. Dificuldades e recursos de superação mobilizados por atores sociais na aquisição de produtos da agricultura familiar para a alimentação escolar nos estados de São Paulo, Paraná, Santa Catarina e Rio Grande do Sul. In: PEREZ-CASSARINO, J.; TRICHES, R. M.; BACCARIN, J. G.; TEO, C. R. P. A. (orgs.). Abastecimento alimentar: redes alternativas e mercados institucionais. Chapecó: Ed. UFFS; Praia: UNICV, 2018, p. 97-111.

TRICHES, R. M.; BRITO, I. C. de. Conhecimento e atuação de nutricionistas da alimentação escolar sobre dietas sustentáveis. Revista Demetra, 16: e60571, 2021. https://doi.org/10.12957/demetra.2021.60571.

TRICHES, R. M.; GERHARDT, T. E.; SCHNEIDER, S. Políticas alimentares: interações entre saúde, consumo e produção de alimentos. Revista Interações (Campo Grande), 15(1): 109-120, 2013. https://doi.org/10.1590/S1518-70122014000100011.

TRICHES, R. M.; SCHABARUM, J. C.; GIOMBELLI, G. P. Demanda de produtos da agricultura familiar e condicionantes para a aquisição de produtos orgânicos e agroecológicos pela alimentação escolar no sudoeste do estado do Paraná. Revista Núcleo de Estudos, Pesquisas e Projetos de Reforma Agrária – NERA, 31(19): 91-110, 2016. https://doi.org/10.47946/rnera.v0i31.4095.

ZARO, M. (org.). Desperdício de alimentos: velhos hábitos, novos desafios. 2ed. Caxias do Sul: Educs, 2018, 419p.

Published

01-07-2022

How to Cite

MARQUES, A. B. G. M.; TRICHES, R. M. Sustainability in school feeding: the role of social actors. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 17, n. 3, p. 193–200, 2022. DOI: 10.18378/rvads.v17i3.9335. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/9335. Acesso em: 3 may. 2024.

Issue

Section

INTERDISCIPLINARY