Quality evaluation of bee honeys produced and marketed in Vitória da Conquista, Bahia, Brazil

Authors

  • Manoel Nelson de Castro Filho Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Jerffson Lucas Santos Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Ésio de Castro Paes Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Welliny Soares Rocha Dias Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Luanna Fernandes Pereira Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v12i4.4881

Keywords:

Organic acids, Physico-chemical analysis, Apis mellifera, Melipona scutellaris, Tetragonisca angustula.

Abstract

The honey is a product elaborated by bees starting from the nectar of the flowers or from secretions from living parts of the plants, which the bees collect, transform, and combine with their own specific substances. This aliment is nutritious and energetic, being appreciated by its therapeutic properties. Sugars, water, vitamins, organic acids and mineral salts are the major constituints of honey. Therefore, laboratory analyzes are used for inspection, with the purpose to know the honey chemical composition, identifying product quality. This study aimed to evaluate the quality of honeys produced and comercialized in the city of Vitoria da Conquista - Ba, and its suitbality in relation to its standard identity and quality described by Brazilian lesgislation. The samples were obtained from the Casa do Mel (Honey House) in the State University of the Southwest of Bahia, in Vitoria da Conquista, and analized in the Analytical and Environmental Chemistry laboratory of the same institution. Moisture content, free acidity, reducing sugars and non-reducing sugars, hydroxymethylfurfural, total soluble solids, pH, and Fiehe and Lund  reaction were analyzed for 18 honeys samples. Of the samples evaluated, 66,67% had HMF values higher than those acceptable by the legislation, 11,11% for acidity and 27,78% for the Fiehe test. The result of excessive analyzes presented acceptable values.

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Author Biographies

Manoel Nelson de Castro Filho, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Graduando em Engenharia Agronômica na Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia - Campus Vitória da Conquista. Formado em técnico em Agropecuária pelo Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia Baiano - Campus Guanambi. Atualmente é bolsista de Iniciação científica pela PIBIC/CNPq, desenvolvendo trabalho na área de Tecnologia e Produção de Sementes com enfoque em pesquisas com Fixação Biológica de Nitrogênio em feijão-caupi

Jerffson Lucas Santos, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Graduado em Engenharia Agronômica (2012), Mestre (2014) e Doutorando (2014-2017) em Agronomia, área de Concentração Fitotecnia, pela Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia-UESB. Formado em Técnico em Agropecuária pela Escola Agrotécnica Federal de Salinas-MG, (2006). Foi bolsista de iniciação científica pela Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado da Bahia-FAPESB por 2 anos e 1 ano bolsista PIBIC/CNPq. Atualmente é Bolsista pela Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES). Tem experiência na área de agronomia, com ênfase em fisiologia vegetal, produção e tecnologia de sementes, manejo do cafeeiro e fruticultura.

Ésio de Castro Paes, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Possui formação de Técnica em Agropecuária integrado ao ensino médio pelo Instituto Federal de Educação Ciências e Tecnologia Baiano - Campus Guanambi. Graduado em Engenharia Agronômica pela Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia (UESB) - Campus Vitória da Conquista. Atualmente Mestrando em Solos e Qualidade de Ecossistema pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia.

Welliny Soares Rocha Dias, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Graduanda em Engenharia Agronômica, atualmente, Bolsista de Iniciação Cientifica IC/UESB no Laboratório de Entomologia Agrícola da Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia - UESB.

Luanna Fernandes Pereira, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Estudante de agronomia pela Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia-UESB

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Published

01-10-2017

How to Cite

CASTRO FILHO, M. N. de; SANTOS, J. L.; PAES, Ésio de C.; DIAS, W. S. R.; PEREIRA, L. F. Quality evaluation of bee honeys produced and marketed in Vitória da Conquista, Bahia, Brazil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 12, n. 4, p. 783–790, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i4.4881. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4881. Acesso em: 19 mar. 2024.

Issue

Section

FOOD SCIENCES

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