Eating habits and use of urban vegetable plants by residents of Balneário Camboriú, Santa Catarina, Brazil

Authors

  • Fernanda Espíndola Assumpção Bastos Universidade Católica do Paraná, Curitiba https://orcid.org/0000-0002-9538-3141
  • Angelita Santos Instituto Federal Catarinense, Camboriú
  • Pâmela Zottis de Bacco Instituto Federal Catarinense, Camboriú
  • Jerffson Lucas Santos Instituto Federal Catarinense, Camboriú

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v18i3.9831

Keywords:

Urban agriculture, Agroecology., Sustainable production

Abstract

With the increase in technologies and the growth of cities, a large part of the population now lives in urban environments and consumes, mostly, vegetables, fruits, medicinal plants and spices purchased in supermarkets and/or fairs. It is necessary to encourage the use and creation of vegetable gardens in urban spaces, in order to promote better health for their users. The present work aimed to carry out a survey on eating habits and other information of a socioeconomic nature, in a sample of the population located in Balneário Camboriú -SC, through a questionnaire. From this survey, 10 people were randomly selected to participate in an extension program, where homegrown vegetable gardens were implemented in their residences using reused Styrofoam boxes. The present study resulted in the elaboration of homegrown vegetable gardens installed in 10 residences, in order to bring practical and theoretical knowledge about the importance of home gardens in the diet of its users. It was found that most respondents consume vegetables and fruits, so if there is a demand for these products, there is also a need to encourage and increase the number of actions to expand the production and consumption of food produced in urban environments, in order to reduce logistics costs and promote fresh and healthy food for the urban population.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ARAÚJO, M. L. D.; NASCIMENTO, D. R.; LOPES, M. S.; PASSOS, C. M. D.; LOPES, A. C. S. Condições de vida de famílias brasileiras: estimativa da insegurança alimentar. Revista Brasileira de Estudos de População, 37:1–17, 2020. https://doi.org/10.20947/S0102-3098a110

ARAÚJO, P. C. G. B.; DE; GARCIA, L. M.; TORRES, L. C. Hortas urbanas: Uma visão do universitário extensionista. Brazilian Journal of Development, 7(4):35476-35486, 2021. https://doi.org/10.34117/bjdv7n4-149

BRANCO, M. C.; DE ALCÂNTARA, F. A. Hortas urbanas e periurbanas: o que nos diz a literatura brasileira? Horticultura brasileira, 29(3):421-428, 2011. https://doi.org/10.1590/S0102-05362011000300028

CRUZ-PIEDRAHITA, C.; HOWE, C.; DE NAZELLE, Public health benefits from urban horticulture in the global north: A scoping review and framework. Global Transitions, 2:246-256, 2020. https://doi.org/10.1016/j.glt.2020.10.001

FÉLIX, M. J.; SANTOS, G.; BARROSO, A.; SILVA, P. The transformation of wasted space in urban vertical gardens with the contribution of design to improving the quality of life. International Journal for Quality Research. 12(4):803-822, 2018. https://doi.org/10.18421/IJQR12.04-02

FIGUEIREDO, I. C. R.; JAIME, P. C.; MONTEIRO, C. A. Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos da cidade de São Paulo. Revista de Saúde Pública, 42, 777-785, 2008. https://doi.org/10.1590/S0034-89102008005000049

GIACCHÈ, G.; PORTO, L. Políticas públicas de agricultura urbana e periurbana: uma comparação entre os casos de São Paulo e Campinas. Informações econômicas. 45(6):45-60, 2015.

IBGE. Taxa de escolarização de 6 a 14 anos de idade: IBGE, Censo Demográfico 2010.

KLÖCKNER, L.M.; DE OLIVEIRA, T.D. "Hortas urbanas e periurbanas: contribuições para o desenvolvimento de um espaço urbano sustentável." Revista Amor Mundi, 1(1):53-61, 2020. https://doi.org/10.46550/amormundi.v1i1.9

MELO, T. M. L. de. A urbanização sustentável e uma revisão do plano diretor de Natal/RN de 2007. Revista FIDES, 13(1): 176-200, 2022.

MINISTÉRIO DO DESENVOLVIMENTO SOCIAL E COMBATE A FOME. 2010, 7 de março. MDS em números Disponível em http://www.mds.gov.br/sites/mds-em-numeros. Acesso em: 01 de Jul.2021.

MONTEIRO, M. S. L.; MONTEIRO, J. P. R. Hortas comunitárias de Teresina: geração de renda e consequências ambientais. In: Hortas Comunitárias: os projetos horta urbana de Teresina e hortas peri-urbanas do Novo Gama e Abadia de Goiás. 2008, Vol. 2. Brasília; Embrapa Hortaliças, p. 15-64.

MOURA, A. F. de; MASQUIO, D. C. L. A influência da escolaridade na percepção sobre alimentos considerados saudáveis. Revista de Educação Popular, 13(1): 82-94. 2014. https://doi.org/10.14393/REP-V13N12014-ART07

NOVA, P.; PINTO, E.; CHAVES, B.; SILVA, M.. Growing health and quality of life: benefits of urban organic community gardens. Journal of Nutritional Health & Food Science, 6(1):1-7, 2018. http://hdl.handle.net/10400.14/25133

PIATTO, L.; POLETTE, M. Análise do processo de artificialização do município de Balneário Camboriú, SC, Brasil. Revista de Gestão Costeira Integrada, 12(1):79-90, 2012. https://doi.org/10.5894/rgci274

PIRES, V. C. Agricultura urbana como fator de desenvolvimento sustentável: um estudo na região metropolitana de Maringá. Pesquisa & Debate. Revista do Programa de Estudos Pós-Graduados em Economia Política, 27(2), 69-84, 2016.

RODRIGUES, C. B.; BATISTA, J. S.; LUSTOSA, I. B.; DINIZ, D. B. Inter-relação entre as práticas alimentares e o grau de conhecimento em nutrição das famílias residentes em duas comunidades de risco em Fortaleza-CE. Revista de APS, 15(1):36-41, 2012.

SÁ FILHO, A. L.; KOTTAS, M. G.; DOS SANTOS JÚNIOR, J. E.; DOS SANTOS, V. M. L. Hortas urbanas no Brasil: Evolução, desafios e perspectivas. Journal on Innovation and Sustainability RISUS. 12( 1):30-44, 2021. https://doi.org/10.23925/2179-3565.2020v12i1p30-44

SANTA CATARINA. LEI Nº 17.533, DE 19 DE JUNHO DE 2018. http://leis.alesc.sc.gov.br/html/2018/17533_2018_lei.html. Acesso em 19/12/2022.

SIVIERO, A.; DELUNARDO, T. A.; HAVERROTH, M.; OLIVEIRA, L. C. D.; MENDONÇA, Â. M. S. Cultivo de espécies alimentares em quintais urbanos de Rio Branco, Acre, Brasil. Acta Botanica Brasilica, 25(3): 549-556, 2011. https://doi.org/10.1590/S0102-33062011000300006

SOFO, A.; SOFO, A. Correction to: Converting Home Spaces into Food Gardens at the Time of Covid-19 Quarantine: all the Benefits of Plants in this Difficult and Unprecedented Period. Human Ecology, 48(2): 131-139, 2020. https://doi.org/10.1007/s10745-020-00157-1

VAZ, D. V., HOFFMANN, R. Elasticidade-renda e concentração das despesas com alimentos no Brasil: uma análise dos dados das POF de 2002-2003, 2008-2009 e 2017-2018. Revista de Economia, 41(75): 282-310, 2020. http://dx.doi.org/10.5380/re.v41i75.70940

VENZKE, T. S. L. Experiência de agroecologia em horta urbana: sucessos e desvantagens do cultivo de hortaliças na cobertura de prédio em Pelotas, RS. Revista Brasileira de Agroecologia, 15(1):7-7, 2020. https://doi.org/10.33240/rba.v15i1.22895

VOIGT, A., LEITÃO, T.E, HURSTHOUSE, A.S, JOKINEN, A., HELLER, A., LATKOWSKA, M., LUZ, P.B., CHRIST, Y., BÉCHET, B., KÜLVIK, M., LANGEMEYER, J. Lições aprendidas: indicadores e boas práticas para uma horta urbana amiga do ambiente. In: Hortas Urbanas na Europa .Routledge, 2016. p. 165-197.

Food habits and use of urban vegetable plants by residents of Balneário Camboriú, Santa Catarina, Brazil

Downloads

Published

01-07-2023

How to Cite

BASTOS, F. E. A.; SANTOS, A.; BACCO, P. Z. de; SANTOS, J. L. Eating habits and use of urban vegetable plants by residents of Balneário Camboriú, Santa Catarina, Brazil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 18, n. 3, p. 82–88, 2023. DOI: 10.18378/rvads.v18i3.9831. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/9831. Acesso em: 30 apr. 2024.

Issue

Section

INTERDISCIPLINARY

Most read articles by the same author(s)