Multidimensional analysis of sustainability in milk production systems in Santana do Livramento, Rio Grande do Sul, Brazil

  • Cassiano Jivago Lemos da Silva Universidade Estadual do Rio Grande do Sul
  • Márcio Zamboni Neske Universidade Estadual do Rio Grande do Sul
  • Cláudio Becker Universidade Estadual do Rio Grande do Sul
  • Anor Aluizio Menine Guedes Universidade Estadual do Rio Grande do Sul
  • Anelisi Inchauspe de Oliveira Universidade Estadual do Rio Grande do Sul
  • Silvana Peres Miotti Universidade Estadual do Rio Grande do Sul
Keywords: Agroecology, Rational Grazing, Voisin Dairy production, Sustainable production

Abstract

The objective of this study was to evaluate the sustainability of agroecosystems dedicated to milk production in the municipality of Santana do Livramento - RS, as a way to clarify ecological and socioeconomic results to identify alternatives to aid producers in promoting sustainable development. Milk production in the municipality has been facing several problems, among which are the increased production cost and low value paid for the product, which threaten the future of this productive segment. Sustainability was evaluated in four dairy farming units, through the Analysis and Diagnosis of Agrarian Systems, to verify systemic sustainability attributes in accordance with the Economic-Ecological Analysis Method of Agroecosystems. It was found that the highest rates of productive intensity were in environmentally friendly management systems, using Voisin Rational Grazing, which increases economic autonomy, productivity and, consequently, income and autonomy over production processes. It was observed that agroecosystems with higher productive diversity tend to have higher conditions of response to adversity. Gender inequality in the family precludes women's representativeness, which may further alienate younger family members from productive activities. It is noteworthy that in no family there is complete satisfaction with the productive activity of milk and the final income, due to the increase of production costs and reductions in the amount paid per liter of milk. In conclusion, the sustainability of agroecosystems and the promotion of sustainable development in the municipality is linked to the level of management approach from the perspective of agroecology.

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Author Biographies

Cassiano Jivago Lemos da Silva, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul
Bacharel em Agronomia pela Universidade Estadual do Rio Grande do Sul - UERGS (2017). Integrante do Núcleo de Agroecologia Pampa Sem Fronteiras (NAPAMPA).
Márcio Zamboni Neske, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul
Professor adjunto da Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Unidade Santana do Livramento e no curso de Mestrado Profissional em Ambiente e Sustentabilidade na unidade universitária em São Francisco de Paula, Rio Grande do Sul. Coordenador do Curso de Graduação em Desenvolvimento Rural e Gestão Agroindustrial. Possui graduação em Biologia (2006) pela Universidade da Região da Campanha, mestrado (2009) e doutorado (2014) em Desenvolvimento Rural pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul. É membro dos grupos de pesquisa Sociedade, Ambiente e Território - GEISAT (Unimpapa), Agricultura Familiar e Desenvolvimento Rural (GEPAD-UFRGS) e ObservaCampos - Observatório dos Campos de Cima da Serra/RS. Tem experiência na área de Desenvolvimento Rural, atuando principalmente nos seguintes temas: Socioantropologia do desenvolvimento, com ênfase nos estudos sobre decolonialidade e pós-desenvolvimento, envolvendo temas como Projetos de Desenvolvimento, Bem Viver, Educação Popular, Povos e Comunidades Tradicionais, Ações Afirmativas e Movimentos Sociais, Ecologia política e Agroecologia .
Cláudio Becker, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul
Professor Adjunto da Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Campus Santana do Livramento. Professor do Mestrado em Ambiente e Sustentabilidade (Uergs). Eng. Agrônomo (UFPel). Doutor e mestre pelo Programa de Pós-Graduação em Sistemas de Produção Agrícola Familiar (UFPel). Possui experiência profissional em Agricultura Familiar e Agroecologia, atuando nas seguintes temáticas: redes agroalimentares sustentáveis; desenvolvimento rural; políticas públicas para a agricultura familiar; segurança e soberania alimentar; associativismo e cooperativismo; produção, comercialização e certificação de alimentos orgânicos e/ou agroecológicos. 
Anor Aluizio Menine Guedes, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul
Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - UNIJUI (2001) e Mestrado em Desenvolvimento, Gestão e Cidadania - Área de Concentração Políticas e Projetos de Desenvolvimento pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - UNIJUI (2005). . Atuando principalmente nos seguintes temas: Estudos de Viabilidade Técnica, Econômica e Perfil do Risco de Empreendimentos Agropecuários, Desenvolvimento de Cadeias Produtivas, Sistemas de Produção, Programas de Transferência de Tecnologias, Análise Diagnóstico de Sistemas Agrários, Políticas e Projetos de Desenvolvimento Regional. Atualmente é professor da UERGS da unidade de Santana do Livramento Diretor Regional VI.
Anelisi Inchauspe de Oliveira, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul
Bacharelanda em Agronomia pela Universidade Estadual do Rio Grande do Sul. Vice-presidente do Centro Acadêmico de Agronomia.
Silvana Peres Miotti, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul
Bacharelanda em Desenvolvimento Rural e Gestão Agroindustrial pela Universidade Estadual do Rio Grande do Sul.

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Published
2019-10-01
How to Cite
LEMOS DA SILVA, C. J.; NESKE, M. Z.; BECKER, C.; GUEDES, A. A. M.; OLIVEIRA, A. I. DE; MIOTTI, S. P. Multidimensional analysis of sustainability in milk production systems in Santana do Livramento, Rio Grande do Sul, Brazil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 14, n. 4, p. 531 - 539, 1 Oct. 2019.
Section
INTERDISCIPLINARY