Yield and quality of the muskmelon under the seed osmoconditioning and water salinity levels

Authors

  • Edna Dantas Pereira Universidade Federal de Campina Grande
  • Roberto Cleiton Fernandes de Queiroga Universidade Federal de Campina Grande
  • Zaqueu Lopes da Silva Universidade Federal de Campina Grande
  • Rayana Pereira Ferreira Universidade Federal de Campina Grande
  • Lamartine Eduardo Assis Universidade Federal de Campina Grande
  • Francimalba Francilda de Sousa Universidade Federal de Campina Grande

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v13i1.5013

Keywords:

Cucumis melo L., Yield, Soluble solids, Re-germination treatment.

Abstract

The intense evaporation, drainage deficiency and inadequate use of fertilizers have increased problems with salinity, causing losses in crop yields. It was aimed to evaluate the yield and quality of muskmelon plants due to the priming of seed and levels of water salinity. The experiment was conducted in split type 4 x 2 plots allocated in a randomized block design with four replications. The plot consisted of 4 irrigation water salinity levels (0.3, 1.0, 1.7 and 2.4 dS m-1) and sub plots of plants from seed treated and not treated with saline NaCl. It was evaluated the characteristics related to production and quality of melon fruit. The cultivar used was the Rangers of the Cantaloupe group planted in the spacing of 2.0 x 0.4 m. The priming of the seeds NaCl solution affected the melon yield components in the fruit mass was higher in plants originated from seeds treated with NaCl. In the formation of productivity, she became apparent the fruit mass contributed more than the number of fruit per plant and this difference was significant only under low water salinity of 0.3 dS m-1. The quality of the melon fruit was not affected by seed priming with NaCl and plants irrigated with saline water of 2.4 dS m-1 reduced their production and fruit quality of melon.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Edna Dantas Pereira, Universidade Federal de Campina Grande

Fitotecnia

References

BRUCE, T. J. A.; MATTHES, M. C.; NAPIER, J. A.; PICKETT, J. A. Stressful "memories" of plants: evidence and possible mechanisms. Plant Science, v. 173, n. 6, p.603-608, 2007.

CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de Frutos e Hortaliças: Fisiologia e manuseio. Lavras: UFLA, 2.ed. ver. e ampl. Lavras: UFLA, 2005. 785p.

COSTA, A. R. F. C.; MEDEIROS, J. F.; PORTO FILHO, F. Q.; SILVA, J. S.; COSTA, F. G. B.; FREITAS, D. C. Produção e qualidade de melancia cultivada com água de diferentes salinidades e doses de nitrogênio. Revista Brasileira Engenharia Agrícola Ambiental, v.17, n.9, p.947–954, 2013.

EMBRAPA. Centro Nacional e Pesquisa em Solos. 2008. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. Brasília: Embrapa-SPI; Rio de Janeiro: Embrapa-Solo, 2. ed. Brasília: Embrapa-SPI; Rio de Janeiro: Embrapa-Solo. 306p.

FREITAS, L. D. A.; FIGUEIRÊDO, V. B.; PORTO FILHO, F. Q.; COSTA, J. C.; CUNHA, E. M. 2014. Crescimento e produção do meloeiro cultivado sob diferentes níveis de salinidade e nitrogênio. Revista Brasileira Engenharia Agrícola Ambiental, v.18, (Suplemento), p.20-26, 2014.

LIMA, L. B.; MARCOS FILHO, J. Condicionamento fisiológico de sementes de pepino e relação com desempenho das plantas em campo. Revista Brasileira de Sementes, v.31, n.3, p.27-37, 2009.

MEDEIROS, D. C.; MEDEIROS, J. F.; PEREIRA, F. A. L.; SOUZA, R. O.; SOUZA, P. A. Produção e qualidade de melão cantaloupe cultivado com água de diferentes níveis de salinidade. Revista Caatinga, v.24, n.1, p. 92-98, 2011.

NASCIMENTO NETO, J. R.; BOMFIM, G. V.; AZEVEDO, B. M.; VIANA, T. V. A.; VASCONCELOS, D. V. Formas de aplicação e doses de nitrogênio para o meloeiro amarelo no litoral do Ceará. Irriga, v.17, n.3, p.364-375,2012.

PACHECO, M. V.; FERRARI, C. E. S.; BRUNO, R. L. A.; ARAÚJO, F. S.; SILVA, G. Z.; ARRUDA, A. A. Germinação e vigor de sementes de Capparis flexuosa L. submetidas ao estresse salino. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v.7, n.2, p. 301-305, 2012.

PEREIRA, A. M.; QUEIROGA, R. C. F.; SILVA, G. D.; NASCIMENTO, M. G. R.; ANDRADE, S. E. O. Germinação e crescimento inicial de meloeiro submetido ao osmocondicionamento da semente com NaCl e níveis de salinidade da água. Revista Verde de Agroecologia e desenvolvimento Sustentável, v.7, n.3, p.205-211, 2012.

PINHEIRO, D. T. Estresse salino no potencial fisiológico de sementes e no desenvolvimento vegetativo de melão (Cucumis melo L.),2015. 61 f. Tese (Doutorado em Fitotecnia), Programa de Pós-Graduação em Fitotecnia, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2015.

QUEIROGA, R. C. F.; ANDRADE NETO, R. C.; NUNES, G. H. S.; MEDEIROS, J. F.; ARAÚJO, W. B. M. Germinação e crescimento inicial de híbridos de meloeiro em função da salinidade. Horticultura Brasileira, v. 24, n.3, p.315-319, 2006.

SILVA, M. C. C.; MEDEIROS, J. F.; NEGREIROS, M. Z.; SOUSA, V. F. Produtividade de frutos do meloeiro sob diferentes níveis de salinidade da água de irrigação, com e sem cobertura do solo. Horticultura Brasileira, v.23, n.2, p.202-205, 2005.

SILVA, M. V. T.; SOUSA LIMA, R. M.; OLIVEIRA, F. L.; SILVA, N. K. C.; MEDEIROS, J. F. Produção de abobora sob diferentes níveis de água salina e doses de nitrogênio. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.9, n.1, p.287-294, 2014.

SILVA, P. S.; MENEZES, J. B.; OLIVEIRA, O. F.; SILVA, P. I. B. Distribuição do Teor de Sólidos Solúveis Totais no Melão. Horticultura Brasileira, v.21, n.1, p.31-33, 2003.

SIQUEIRA, W. C.; FARIA, L. A.; LIMA, E. M. C.; REZENDE, F. C.; GOMES, L. A. A.; CUSTÓDIO, T. N. Qualidade de frutos de melão amarelo cultivado em casa de vegetação sob diferentes lâminas de irrigação. Ciência e Agrotecnologia, v.33, n.4, p.1041-1046, 2009.

SIVITREPE, N.; SIVITREPE, H. O.; ERIS, A. The effect of NaCl priming on salt tolerance in melon seedling grown under saline conditions. Scientiae Horticulturae, v. 97, n. 3-4, p. 229-237, 2003.

TERCEIRO NETO, C. P. C.; GHEYI, H. R.; MEDEIROS, J. F.; DIAS, N. S.; CAMPOS, M. S. Produtividade e qualidade de melão sob manejo com água de salinidade crescente. Pesquisa Agropecuária Tropical, v.43, n.4, p.354-362, 2013.

TOMAZ, H. V. Q.; AROUCHA, E. M. M.; NUNES, G. H. S.; BEZERRA NETO, F.; TOMAZ, H. V. Q.; QUEIROZ, R. F. Qualidade pós-colheita de diferentes híbridos de melão - Amarelo armazenados sob refrigeração. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 31, n.4, p.25-32, 2009.

Published

01-01-2018

How to Cite

PEREIRA, E. D.; FERNANDES DE QUEIROGA, R. C.; DA SILVA, Z. L.; FERREIRA, R. P.; ASSIS, L. E.; DE SOUSA, F. F. Yield and quality of the muskmelon under the seed osmoconditioning and water salinity levels. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 13, n. 1, p. 08–15, 2018. DOI: 10.18378/rvads.v13i1.5013. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5013. Acesso em: 19 apr. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES