Waste of the cassava in family agroindustries in the northeast Pará, Brazil

Authors

  • Fernanda Vanessa de Aragão Souza Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará
  • Suezilde da Conceição do Amaral Ribeiro Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará
  • Felix Lelis da Silva Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará
  • Albert Mathias Teodosio Universidade Federal da Paraíba

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i1.6006

Keywords:

Manihot esculenta Crantz, Family agriculture, Environment

Abstract

Manihot esculenta Crantz represents one of the most important socioeconomic cultures in Brazil, since it plays a social role in the generation of employment and income of family farmers and communities, whose main source of income is in this activity. This process generates waste which, if not collected and treated properly, can cause damage to the environment. In the northeastern region of Pará there are several agri-food enterprises that benefit cassava. Thus, a study was carried out on the processing of cassava in agri-food enterprises in the northeast of Pará and the perception about the initiatives of the process of utilization of its residues. The research was conducted through field visits, interviews with farmers, and some photographic records. A questionnaire consisting of open and closed questions was applied, and the interviewees were chosen by means of the technique called snowball sampling. After the data collection, a quantitative evaluation was carried out, making it possible to detect that cassava beneficiation enterprises studied in the northeastern region of Pará do not adequately treat their residues and the most worrisome is the disposal of the manipueira (effluent), since it is considered a toxic solution, due to the presence of linamarin, glycoside, characteristic of the cassava plant, potentially hydrolyzed to hydrocyanic acid. Even being an organic material, due to improper packaging, can cause damage to the environment and public health.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AYACHE, G. E. Diagnostico das condições socioeconômicas dos produtores de farinha de mandioca da colônia Pulador Anastácio-MS/ Campo Grande, 2015. 47f. Dissertação de Mestrado Profissional em Produção e Gestão Agroindustrial da Universidade Ahanguera – Uniderp. 2015.

BRASIL. Decreto n. 7.830, de 17 de outubro de 2012. Dispõe sobre o Sistema de Cadastro Ambiental Rural, o Cadastro Ambiental Rural, estabelece normas de caráter geral aos Programas de Regularização Ambiental, de que trata a Lei n. 12.651, de 25 de maio de 2012, e dá outras providências. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 17 de outubro de 2011.

CAMACHO, I. A. O.; CABELLO, C. Caracterização dos resíduos do processamento de mandioca para produção de bio-etanol. Revista Energia na Agricultura, v. 27, n. 1, p. 82-88, 2012.

CHISTÉ, R. C.; COHEN, K. O.; MATHIAS, E. A.; OLIVEIRA, S. S. Quantificação de cianeto total nas etapas de processamento das farinhas de mandioca dos grupos seca e d’água. Acta Amazônica, v. 40, n. 1, p. 221-226, 2010.

DUARTE, A. M. de S.; SILVA, Ê. F. de F.; ROLIM; M. M.; FERREIRA, R. F. de A. e L.; MALHEIROS, S. M. M.; ALBUQUERQUE, F. da S. Uso de diferentes doses de manipueira na cultura da alface em substituição à adubação mineral. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.16, n.3, p. 262-267, 2012.

FERREIRA FILHO, J. R.; SILVEIRA, H. F. da.; MACEDO, J. J. G.; LIMA, M. B.; CARDOSO, C. E. L. Cultivo, processamento e uso da mandioca: instruções práticas. EMBRAPA, 2013.

FIORETTO, R. A. Manipueira na fertirrigação: efeito sobre a

germinação e a produção de algodão (Gossypium hirsutm, L.) e milho (Zea mays, L.). Semina, v.8, p.17-20, 1987.

FRANCK, H. CHRISTIAN, M.; NOEL, A.; BRIGITTE, P. JOSEPH, H. D.; CORNET, D.; MATHURIN, N. C. Effects of cultivar and harvesting conditions (age, season) on the texture and taste of boiled cassava roots. Food Chemistry, v. 126, n. 1, p. 127-133, 2011.

GIL, A. C. Métodos e técnicas de pesquisa social. 6. ed. São Paulo: Atlas, 2009.

HORSFALL JÚNIOR, M.; ABIA, A. A. Sorption of cadmium (II) and zinc (II) ions from aqueous solutions by cassava waste biomass (Manihot esculenta, Crantz). Water Resource, v. 37, p. 4913-4923, 2003.

IBGE, INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Brasil em síntese, Pará, Castanhal. Panorama. 2010.

IBGE, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Levantamento Sistemático da Produção Agrícola: pesquisa mensal de previsão e acompanhamento das safras agrícolas no ano civil: dezembro 2018.

KUCZMAN, O.; GOMES, S. D.; TAVARES, M. H. F.; TORRES, D. G. B.; ALCÂNTARA, M. S. Produção específica de biogás a partir de manipueira em reator de fase única. Engenharia Agrícola. v. 31, n.1, 2011.

KUCZMAN, O.; TAVARES, M. H. F.; GOMES, S. D.; GUEDES, L. P. C.; GRISOTTI, G. Effects of stirring on cassava effluent treatment in an anaerobic horizontal tubular pilot reactor with support medium – A Review. Renewable And Sustainable Energy Reviews, v. 77, n. 1, p.984-989, 2017.

LIMA JÚNIOR, S. F.; CRUZ, J. F.; MOTA, L. H. S. O.; SOUZA, C. B. C. Perfil das casas de farinha do Projeto de Assentamento Narciso Assunção no município de Cruzeiro do Sul, Acre. Revista Sítio Novo, v. 1, n. 1, 2017.

LOBO, L. D.; SANTOS JÚNIOR, C. F.; NUNES, A. Importância socioeconômica da mandioca (Manihot esculenta Crantz) para a comunidade de Jaçapetuba, município de Cametá, PA. Multitemas, v. 23, n. 55, p. 195-211, 2018.

MACEDO, A. R. G. Perfil socioeconômico, produtivo e sanitário da ostreicultura da comunidade de Santo Antônio de Urindeua, Salinópolis – Pará. 2015. 100 f. Dissertação de mestrado em Desenvolvimento Rural e Gestão de Empreendimentos Agroalimentares – Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará – IFPA, 2015.

MADEIRA, J. G. F.; BOLOY, R. A. M.; DELGADO, A. R. S.; LIMA, F. R.; COUTINHO, E. R.; PEREIRA FILHO, R. de C. Ecological analysis of hydrogen production via biogas steam reforming from cassava flour processing wastewater. Journal Of Cleaner Production, v. 162, n. 1, p.709-716, 2017.

MAGALHÃES, C. P.; XAVIER-FILHO, J.; CAMPOS, F. A. P. Biochemical basis of the toxicity of manipueira (liquid extract of cassava roots) to nematodes and insects. Phytochemical Analysis, v.11, p.57-60, 2000.

MARTINS, U.; COSTA, C.; BAPTISTA, M. M. A. Valorização da Gastronomia Tradicional no Contexto Turístico: o Caso da Tapioca em Fortaleza. Revista Turismo, Estudos e Práticas, v. 6, n. 1, p. 127-146. 2017.

MODESTO JÚNIOR, M. de S.; ALVES, R. N. B.; SILVA, E. S. A. Diagnóstico socioeconômico de agricultores familiares do Baixo Tocantins, Pará. Mandioca em foco, Pirassununga, 2010.

NASU, E. G. C.; PIRES, E.; FERMENTINI, H. N.; FURLANETTO, C. Efeito de manipueira sobre Meloidogyne incognita em ensaios in vitro e em tomateiros em casa de vegetação. Tropical Plants Pathology, v.35, p.32-36, 2010.

RODRIGUES, P. C. O.; IGNOTTI, E.; HACON, S. S. Características socioeconômicas, demográficas e de saúde de escolares residentes em duas comunidades da Amazônia meridional brasileira. Revista Ciência e Estudos Acadêmicos de Medicina, v. 6, n. 1, p. 10-23. 2016.

PIGATTO, G. A. S.; QUEIROZ, T. R.; LOURENZANI, A. E. B. S. Redes sociais de produtores de mandioca em regiões do estado de São Paulo. INTERAÇÕES, v. 16, n. 1, p. 75-86, 2015.

SÁNCHEZ, A. S.; LOPES, Y. S.; KALID, R. A.; COHIM, E.; TORRES, E. A. Waste biorefineries for the cassava starch industry: New trends and review of alternatives. Renewable And Sustainable Energy Reviews, v. 73, n. 1, p.1265-1275, jun. 2017.

SILVA, Í. R. C. da.; CARDOSO, R. C. V.; GÓES, J. A. W.; DRUZIAN, J. I.; VIDAL JÚNIOR, P. O.; ANDRADE, A. C. B. de. Food safety in cassava “flour houses” of Copaiba Valley, Bahia, Brazil: Diagnosis and contribution to geographical indication. Food Control, v. 72, n. 1, p.97-104, 2017.

SILVA, P. L. F.; CAVALCANTE, A. C. P.; SILVA, A. G. Análise da produção agrícola proveniente da agricultura familiar do Município de Pilõezinhos-PB. Revista de Geografia UEG, v. 5, n. 1, p. 120-33, 2016.

SOUZA, S. de O.; SILVA, A. P. B. da; SILVA, R. M. da; OLIVEIRA, L. C. de; GOVEIA, D.; BOTERO, W. G. Resíduos de casas de farinha do agreste alagoano: perspectivas de utilização. Brazilian Journal of Biosystems Engineering v. 9, n. 1, p. 65-73, 2015.

SPANEVELLO, R. M.; MATTE, A.; BOSCARDIN, M. Crédito rural na perspectiva das mulheres trabalhadoras rurais da agricultura familiar: uma análise do Programa Nacional de Fortalecimento da Agricultura Familiar (PRONAF). Polis Revista Latinoamericana, v. 44, n. 1, 2016.

VEIGA, J. P. S.; VALLE, T. L.; FELTRAN, J. C.; BIZZO, W. A. Characterization and productivity of cassava waste and its use as an energy source. Renewable Energy, v. 93, n. 1, p.691-699, 2016.

VILHALVA, D. A. A.; JÚNIOR, M. S.; MOURA, C. M. A.; CALIARI, M. SOUZA, T. A. C.; SILVA, F. A. Aproveitamento da farinha de casca de mandioca na elaboração de pão de forma. Revista Instituto Adolfo Lutz, v. 70, n. 4, 2011.

VINUTO, J. A amostragem em bola de neve na pesquisa qualitativa: um debate em aberto. Temáticas, Campinas, v. 22, n. 44, p. 203-220, 2014.

Resíduos da mandioca em agroindústrias familiares no nordeste do Pará

Published

01-01-2019

How to Cite

SOUZA, F. V. de A.; RIBEIRO, S. da C. do A.; SILVA, F. L. da; TEODOSIO, A. M. Waste of the cassava in family agroindustries in the northeast Pará, Brazil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 1, p. 92–98, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i1.6006. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6006. Acesso em: 30 apr. 2024.

Issue

Section

INTERDISCIPLINARY