Biofertilizers in production of vine Isabel

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i2.6200

Keywords:

Vitis labrusca, Organic fertilizer, Productivity

Abstract

The "Isabel" vine is one of the most important crops both for the agricultural sector and for subsistence of small families. The bovine biofertilizer appears as an alternative to replace the excessive use of chemical fertilizers in small properties, where it can be used in agricultural crops providing quality and quantity aspects, acting positively in the soil-water-plant system. In this perspective, the objective was to evaluate the production of Isabel grape fruits, fertilized with types and doses of bovine biofertilizer, during the second productive cycle. The experiment consisted of a randomized block design, with factorial 5 x 8, referring to five types of biofertilizer: (B1 = bovine manure, B2 = B1 + MB4 rock meal, B3 = B2 + legume (Vigna unguiculate L. Walp.), B4 = B2 + wood ash and B5 = B3 + wood ash) and 8 doses of biofertilizer (D1 = 0; D2 = 0.35; D3 = 0.7; D4 = 1.05; D5 = 1.4; D6 = 1.75; D7 = 2.1 and D8 = 2.45 L/plant/time), applied every 2 months. The types of biofertilizer B1, B2, B4 and B5 exert significant values in production, except for quality. The use of biofertilizer applied 1,2 L/plant/time provides greater productive efficiency of Isabel vine fruits in types B1, B2, B4 and B5, except for ºBrix and acidity. The application of different types of bovine biofertilizer associated to optimal dosages leads to plants with high productive potential.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Francisca Lacerda da Silva, Universidade Estadual da Paraíba

Graduanda em licenciatura em Ciências Agrárias, departamento de Agrárias e exatas

Alex Serafim de Lima, Universidade Estadual da Paraíba

Graduando em licenciatura em Ciências Agrárias, Departamento de Agrárias e Exatas

Jéssica da Mota Santos, Universidade Estadual da Paraíba

Graduanda em licenciatura em Ciências Agrárias, Departamento de Agrárias e Exatas

Jackson de Mesquita Alves, Universidade Estadual da Paraíba

Graduando em licenciatura em Ciências Agrárias, Departamento de Agrárias e Exatas

Caio da Silva Sousa, Universidade Estadual da Paraíba

Graduando em licenciatura em Ciências Agrárias, Departamento de Agrárias e exatas

José Geraldo Rodrigues dos Santos, Universidade Estadual da Paraíba

Professor Doutor da Universidade Estadual da Paraíba, Departamento de Agrárias e Exatas

References

ALVARES, C. A.; STAPE, J. L.; SENTELHAS, P. C.; GONÇALVES, J. L. M.; SPAROVEK, G. Köppen’s climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, v.22, p.711-728, 2013. https://doi.org/10.1127/0941-2948/2013/0507

AOAC, Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis. 15th ed. v.1, Arlington: AOAC, 1990.p.768. https://law.resource.org/pub/us/cfr/ibr/002/aoac.methods.1.1990.pdf.

ARANDA, V.; MACCI, C.; PERUZZI, E.; MASCIANDARO, G. Biochemical activity and chemical-structural properties of soil organic matter after 17 years of amendments with olivemill pomace co-compost. Journal of Environmental Management, v.147, p.278-285, 2015. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2014.08.024.

BARBOSA, J. C.; MALDONADO, JUNIOR, W. AgroEstat - sistema para análises estatísticas de ensaios agronômicos. Jaboticabal: FCAV/UNESP, 2015. 396 p.

BARBOSA, S. J. C. Utilização de Biofertilizante Bovino liquido em cultivo de alface crespa (cv. Vanda). 2018. 64 f. Dissertação (Mestrado em Agroecologia e Desenvolvimento Rural) - Universidade Federal de São Carlos, Araras, 2018.

BARROSO NETO, J.; SOUSA, I. F. Potencial climático para cultivo da videira no alto sertão sergipano. Revista Brasileira de Agricultura Irrigada, v.12, n.5, p.2932-2943, 2018.

BLOOM, A. J.; BURGER, M.; KIMBALL, B. A.; PINTER, P. J. Nitrate assimilation is inhibited by elevated CO2 in field-grown wheat. Nat clim change, v.4, n.6, p.477-80, 2014. https://doi.org/10.1038/nclimate2183

CEINFO. Centro de informações tecnológicas e comerciais para fruticultura tropical. Banco de dados pluviométricos e pedológicos do Nordeste. Disponível em: http://www.ceinfo.cnpat.embrapa.br. Acesso em: 10 jan. 2018.

CHICONATO, D. A.; SIMONI, F.; GALBIATTI, J. A.; FRANCO, C. F.; CARAMELO, A. D. Resposta da alface à aplicação de biofertilizante sob dois níveis de irrigação. Bioscience Journal, v. 29, n. 2, p.392-399, 2013.

CONDÉ, V. F.; OLIVEIRA, D. M. F.; OLIVEIRA, J. E. Z. Incidência e severidade de hérnia das crucíferas em repolho (Brassica oleracea L. var. capitata) em solo tratado com biofertilizante tipo Bokashi. Ciência e Natura, v.39, n.1, p.07–15, 2017. https://doi.org/10.5902/2179460X21445.

DAMATTO JUNIOR, E. R.; NOMURA, E. S.; FUZITANI, E. J.; SAES, L. A. Experiências com o uso de adubação orgânica na cultura da banana. In: GODOY, L. J. G.; GOMES, J. M. Tópicos sobre nutrição e adubação da cultura da banana. Botucatu: FEPAF/UNESP, 2009. p.94-120.

DOORENBOS, J.; KASSAM, A.H.; Efeito da água no rendimento das culturas. Tradução de GHEYI, H. R.; SOUSA, A. A.; DAMASCENO, F. A. V.; MEDEIROS, J. F. (Estudos FAO: Irrigação e Drenagem, 33), Campina Grande: Universidade Federal da Paraíba – UFPB, 1994. 306p.

DIAS, C. N.; MARINHO, A. B.; ARRUDA, R. S.; SILVA, J. P.; PEREIRA, E. D.; FERNANDES, C. N. V. Produtividade e qualidade do morangueiro sob dois ambientes e doses de biofertilizante. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 19, n. 10, p.961-966, 2015. https://doi.org/10.1590/1807-1929.

DOORENBOS, J.; PRUITT, W. O. Guidelines for predicting crop water water requirements. (FAO Irrigation and Drainage Paper 24), 2 ed. Rome: FAO, 1977. 156p.

DOSANI, A. A. K.; TALASHILKAR, S. C; MEHTA, V. B. Effect of poultry manure applied in combination with fertilizers on the yield, quality and nutrient uptake of groundnut. J. Indian Soc. Soil Sci., v.47 , p.166-169, 1999.

EMBRAPA, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. 4. Ed., Brasília: Embrapa Solos, 2013. 253p.

EPSTEIN, E.; BLOOM, A. J. Nutrição mineral de plantas: princípios e perspectivas. Tradução de Nunes, M. E. T. 2. ed. Londrina: Editora Planta, 2006. 401p.

FARIA, A. F.; ALVAREZ, V. V. H.; MATTIELLO E. M.; LIMA, N. J. C.; FELIX, B. N.; NOGUEIRA, P. H. Capacidade de suprimento de potássio em solos de Minas Gerais – Brasil. Spanish Journal of Soil Sciense, v.22, n.1, p.26-37, 2012. https://doi.org/10.3232/SJSS.2012.V2.N1.02.

FERNANDES, M. S.; SOUZA, S. R.; SANTOS, L. A. Nutrição mineral de plantas. 2ª ed. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2018. 670p.

FERRANTI, T. H. Caracterização de compostos fenólicos de sucos de Vitis labrusca variedade Bordô sob diferentes sistemas de manejo agrícola. 2017. 44f. Dissertação (Mestrado em Biotecnologia), Universidade de Caxias do Sul, 2017.

INSELSBACHER, E.; WANEK, W.; STRAUSS, J.; ZECHMEISTER-BOLTENSTERN, S.; MÜLLER, C. A novel 15 N tracer model reveals: Plant nitrate uptake governs nitrogen transformation rates in agricultural soils. Soil Biology and Biochemistry, v.57, p.301-310, 2013. https://doi.org/10.1016/j.soilbio.2012.10.010.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz: métodos químicos e físicos para análise de alimentos. 3.ed. São Paulo: 2005. 533p.

KIST, B. B. et al. Anuário brasileiro da fruticultura 2018. Santa Cruz do Sul: Editora Gazeta Santa Cruz, 2018.

LIMA, A. S.; ALVES, J. M.; MESQUITA, F. O.; MESQUITA, E. F.; SOUSA, C. S.; SILVA, F. L.; ALVES, A. S.; SOARES, L. S. Organic Fertilization and Hydric Reposition in the Initial Production of Passiflora edullis. f. flavicarca Deg. Journal of Experimental Agriculture International, v.30, p.01-14, 2019.

LIMA NETO, A. J.; CAVALCANTE, L. F.; MESQUITA, F. O.; SOUTO, A. G. L.; SANTOS, G. P.; SANTOS, J. Z.; MESQUITA, E. F. Papaya seedlings irrigation with saline water in soil with bovine biofertilizer. Chilean Journal of Agricultural Research, v. 76, p.235-241, 2016. https://doi.org/10.4067/S0718-58392016000200014.

MALAVOLTA, E.; VITTI, G. C.; OLIVEIRA, S. A. Avaliação do estado nutricional das plantas: princípios e aplicações. Piracicaba: POTAFOS, 2. ed., 1997. 201p.

MAPA. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Uva. Disponível em: <http://www.agricultura.gov.br/assuntos/politica-agricola/todas-publicacoes-de-politica-agricola/projecoes-do-agronegocio/proj_agronegocio2016.pdf/@@download/file/Proj_Agronegocio2016.pdf>. Acesso em 23 outubro de 2015.

MARROCOS, S. T. P.; JUNIOR, J. N.; GRANGEIRO, L. C.; AMBROSIO, M. M. Q.; CUNHA, A. P. A. Composição química e microbiológica de biofertilizantes em diferentes tempos de decomposição. Revista Caatinga, Mossoró, v. 25, n. 4, p.34-43, 2012.

MASCARENHAS, J. C.; BELTRÃO, B. A.; JUNIOR, L. C. S.; MORAIS, F.; MENDES, V. A.; MIRANDA, J. L. F. Serviço Geológico do Brasil: Diagnóstico do município de Catolé do Rocha. Recife: CPRM/PRODEEM, 2005. 21p.

MAZARO, S. M.; MANGNABOSCO, M. C.; CITADIN, I.; PAULUS, D.; GOUVEA, A. Produção e qualidade de morangueiro sob diferentes concentrações de calda bordalesa, sulfocálcica e biofertilizante supermagro. Semina: Ciências Agrárias, v. 34, n. 6, p.3285-3294, 2013. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6Supl1p3285.

MELLO, L. M. R. Relatório da avaliação de impactos da uva Niagara Rosada para regiões tropicais. Embrapa, Bento Gonçalves, 2016. Disponível em: <https://bs.sede.embrapa.br/2016/relatorios/uvaevinho_2016_uvasemsemente.pdf>. Acesso em: 20 jul. 2017.

NUNES, J. C.; CAVALCANTE, L. F.; PEREIRA, W. E.; NETO, J. A. L ; SILVA, J. A. ; OLIVEIRA, F. F . Seedlings of yellow passion fruit in soils degraded by salts treated with bovine biofertilizer. Científica, v.44, n.1, p.91-91, 2016. https://doi.org/10.15361/1984-5529.2016v44n1p91-101

OLIVEIRA, F. I. F.; MEDEIROS, W. J. F.; CAVALCANTE, L. F.; CAVALCANTE, Í. H. L.; SOUTO, A. G. L.; NETO, A. J. L. Crescimento e produção do maracujazeiro amarelo fertirrigado com esterco bovino líquido fermentado. Revista Agropecuária Técnica, v.38, n.4, p.191-199, 2017. https://doi.org/10.25066/agrotec.v38i4.34434

ROCHA, L. F.; CAVALCANTE, L. F.; NUNES, J. C.; SOUTO, A. G. L,; CAVALCANTE, A. C. P.; CAVALCANTE, I. H. L.; PEREIRA, W. E. Fruit production and quality of guava Paluma as a function of humic substances and soil mulching. African Journal of Biotechnology, v. 15, n.36, p. 1962-1969, 2016. https://doi.org/10.5897/AJB2016.15587.

SÁ, F. V. S.; MESQUITA, E. F.; BERTINO, A. M. P.; SILVA, G. A.; COSTA, J. D. Biofertilizantes na produção hidropônica de mudas de mamoeiro. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.8, n.3, p.109-116, 2013.

SANTOS, A. P. G.; VIANA, T. V. A.; SOUSA, G. G.; Ó, L. M. G.; AZEVEDO, B. M.; SANTOS, A. M. Produtividade e qualidade de frutos do meloeiro em função de tipos e doses de biofertilizantes. Horticultura Brasileira, v.32, n.4, p.409-416, 2014. https://doi.org/10.1590/S0102-053620140000400007.

SANTOS, J. G. R.; ANDRADE, R.; GALDINO, P. O.; LINHARES, A. S. F.; MAIA, P. M. E.; LIMA, A. S. Qualidade da produção da bananeira Nanicão em função do uso de biofertilizantes. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.18, n.4, p.387–393, 2014. https://doi.org/10.1590/S1415-43662014000400005.

SOUZA, J. T. A.; CAVALCANTE, L. F.; NUNES, J. C.; BEZERRA, F. T. C.; NUNES, J. A. S.; SILVA, A. R.; ORESCA, D.; CAVALCANTE, A. G. Effect of saline water, bovine biofertilizer and potassium on yellow passion fruit growth after planting and on soil salinity. African Journal of Agricultural Research, v.11, n.32, p.2994-3003, 2016. https://doi.org/10.5897/AJAR2016.11233

TAIZ, L.; ZEIGER, E.; MOLLER, I. M.; MURPHY, A. Fisiologia e desenvolvimento vegetal. Porto Alegre: Artmed, 6 ed, 2017. p. 858.

VIEIRA, M. S.; OLIVEIRA, F. H. T.; SANTOS, H. C.; MEDEIROS, J. S. Contribution of non-exchangeable potassium forms and its accumulation in corn plants. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.20, n.1, p.9-15, 2016. https://doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi. v20n1p9-15.

Published

01-04-2019

How to Cite

SILVA, F. L. da; LIMA, A. S. de; SANTOS, J. da M.; ALVES, J. de M.; SOUSA, C. da S.; SANTOS, J. G. R. dos. Biofertilizers in production of vine Isabel. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 2, p. 211–217, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i2.6200. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6200. Acesso em: 27 apr. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>