Vermicompostos as substrates in the seedlings performance of lettuce and arugula

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i3.6499

Keywords:

Lactuca sativa, Eruca sativa, Eisenia foetida, Organic compound

Abstract

Success in vegetables production is closely linked to the quality of seedlings, using substrates in placeof the soil in the formation of seedlings. The objective of this study was to evaluate the performance of lettuce and arugula seedlings using substrates produced with vermicompost along with sawdust and rice husks as conditioning agents. Two experiments were carried in Vilhena, Rondônia, using a completely randomized design, in a 3x2 factorial scheme with seven replicates, corresponding to three substrates and two cultivars, for both lettuce and arugula. The proportion of the material was 1: 3 of the total volume of soil, of poultry manure and conditioning agent, using the earthworm Californian Redworm (Eisenia foetida). For the cultivars, both lettuce and arugula, the height of seedlings, the diameter of the colon, dry mass of shoot, roots, and total were evaluated. There was no significant difference between the evaluated treatments in relation to the dry mass of the roots of Crespa cultivar lettuce, but for the American cultivar, the treatments using vermicompost with conditioning agent the sawdust or rice husk were superior to the commercial substrate in relation to dry mass of the roots. Among the cultivars of the arugula, no significant difference was observed between the treatments on the variables evaluated. Therefore, it is possible to conclude that substrates produced from vermicompost with sawdust and rice husks as conditioning agents can replace the commercial substrate during the production of lettuce and arugula.

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Author Biographies

Marcus Vinícius Gonçalves Lima, Universidade do Estado de Mato Grosso

Possui Graduação em Agronomia pela Universidade Estadual de Montes Claros (2009), Mestrado em Zootecnia pela Universidade Estadual de Montes Claros (2012), Doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia (2015), Atuou como professor substituto no Instituto Federal de Rondôni, Campus Colorado do Oeste de abril de 2015 a fevereiro de 2017. Durante o mesmo período atuou como professor da Faculdade da Amazônia, campus Vilhena. atualmente é professor celetista na Universidade do Estado de Mato Grosso, ministrando as disciplinas de Agroecologia, Produção e Tecnologia de Sementes, Desenho Técnico e Horticultura Geral. 

Carlos Augusto dos Santos Filho, Faculdade da Amazônia

Engenheiro Agronômo formado pela Faculdade da Amazônia, Departamento de Agronomia, Campus Vilhena.

Jackson Vinicius Viana Ferreira, Faculdade da Amazônia

Engenheiro Agronômo formado pela Faculdade da Amazônia, Departamento de Agronomia, Campus Vilhena.

Karina Galvão de Souza, Faculdade Marechal Rondon

Possui graduação em AGRONOMIA pela Universidade Federal de Rondônia (2011) e mestrado em Produção Vegetal pela Universidade Federal do Acre (2014). Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Agronomia, atuando principalmente nos seguintes temas: Produção vegetal: biologia do solo, agricultura, olericultura, fruticultura e estatística experimental.

Leonardo dos Santos França Shockness, Instituto Federal de Rondônia

Bacharel em Agronomia pela Universidade Federal de Rondônia (UNIR), tendo participado pela mesma como Bolsista de PIBIC (2009-2010) e Monitor de Química Geral e Analítica (2011 e 2012). Mestre pela UFRRJ no Curso de Pós-Graduação em Agronomia - Ciências do Solo. Atualmente Professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Rondônia - IFRO Campus Cacoal.

Gleice Fernanda Bento, Faculdade da Amazônia

Engenheira Agrônoma, Universidade Federal de Rondônia - Campus Rolim de Moura. Especialista em Piscicultura na Amazônia Brasileira, Faculdade Santo André - pólo Alvorada d Oeste. Mestre em Produção Vegetal/Agronomia, Universidade Federal do Acre - campus Rio Branco. Atuou como professora da EFA Pe. Ezequiel Ramin de Cacoal. Atualmente é professora universitária na Faculdade da Amazônia de Vilhena, atuando nas áreas de Entomologia, Agricultura, Fruticultura e Plantas Daninhas. Coordenadora de Estágio do Curso de Agronomia da Faculdade da Amazônia, Vilhena-RO.

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Published

07-11-2019

How to Cite

LIMA, M. V. G.; SANTOS FILHO, C. A. dos; FERREIRA, J. V. V.; SOUZA, K. G. de; SHOCKNESS, L. dos S. F.; BENTO, G. F. Vermicompostos as substrates in the seedlings performance of lettuce and arugula. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 3, p. 374–381, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i3.6499. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6499. Acesso em: 21 jun. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES

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