Performance of poly cultured fish species fed organic or commercial diets

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v15i4.7893

Keywords:

Organic aquaculture, Rhamdia quelen, Fish farming, Nutrición

Abstract

Polyculture with supplementary diets is considered a viable model for organic fish production, although is still a system on its infancy. The aim of the present study was to compare the performance of fishes in polyculture fed organic or commercial diets in an on-farm experiment in southern Brazil. In four farms, two dietary treatments were evaluated: pelleted Organic artisanal diet and extruded conventional Commercial diet. Polyculture was a combination of Rhamdia quelen (30%), Cyprinus carpio (20%), Pterygoplichthys joselimaianus (15%), Prochilodus lineatus (15%) Hypophthalmichthys molitrix (7,5%), H. nobilis (7,5%) and Ctenopharyngodon idella (5%). Juveniles were stocked in earthen ponds at a total density of 1.5 fish m-2 and fed for 12 months. Final biomass was significantly higher in the Organic (4,877.8 kg haha-1) than in the Commercial treatment (3,067.1 kg haha-1). Mean final weight, specific growth rate, fillet composition and total survival of fishes did not differ among treatments. In conclusion, feeding organic diets recorded bigger production and water quality than commercial diets in poly culture system. We hope that these results will stimulate further research on organic fish farming.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Betina Muelbert, Universidade Federal da Fronteira Sul, Laranjeiras do Sul

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Viçosa (1986), mestrado em Aquicultura pela Universidade Federal de Santa Catarina (1996) e doutorado em Engenharia de Produção/Gestão Ambiental pela Universidade Federal de Santa Catarina (2006). Atualmente é professora do curso de Engenharia de Aquicultura e do Programa de Pós-graduação Interdisciplinar em Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável (Mestrado) da Universidade Federal da Fronteira Sul - UFFS - Campus de Laranjeiras do Sul, PR. Coordena o Núcleo de Estudos em Aquicultura com Enfoque Agroecológico (AquaNEA) e atua em projetos de pesquisa e extensão voltados para piscicultura na agricultura familiar e indígena com enfoque agroecológico. 

Marcos Weingartner, Universidade Federal da Fronteira Sul, Laranjeiras do Sul

Graduado em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Catarina (1999), mestrado em Aquicultura pela Universidade Federal de Santa Catarina (2002). Doutorado em Aquicultura na Universidade Federal de Santa Catarina (2010). Tem experiência na área de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, com ênfase em Piscicultura de Água Doce, atuando principalmente nos seguintes temas: manutenção de reprodutores, reprodução induzida, larvicultura e engorda de peixes nativos, conservação genética in situ e ex situ, manutenção de plantel vivo e criopreservação de sêmen. Atualmente é Professor Adjunto do Curso de Engenharia de Aquicultura da Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Laranjeiras do Sul.

Ricardo Yuji Sado, Universidade Tecnológica Federal do Paraná. Dois Vizinhos

Mestre em Ciências pelo Departamento de Patologia da Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia da Universidade de São Paulo (2004) com área de concentração em Patologia Experimental e Comparada. Doutor em Agronomia pela Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" (2008) com área de concentração em Ciência Animal. Atualmente é Professor Associado no curso de Zootecnia da Universidade Tecnológica Federal do Paraná - UTFPR. Tem experiência na área de Aquicultura, com ênfase em Piscicultura, atuando principalmente nos seguintes temas: manejo, nutrição, hematologia e sanidade de organismos aquáticos e sistemas de produção orgânicos e agroecológicos de peixes.

Fernanda Ferrari, Universidade Tecnológica Federal do Paraná. Dois Vizinhos

Possui graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual de Ponta Grossa (2001), mestrado em Botânica pela Universidade Federal do Paraná (2004) e doutorado em Ciências Biológicas (Biologia Vegetal) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2010). Atualmente é Professora Adjunta IV da Universidade Tecnológica Federal do Paraná (Campus Dois Vizinhos), desenvolve projetos de pesquisa nos temas Taxonomia e Ecologia de Diatomáceas, Fitoplâncton, Perifíton e Ecologia de Rios e Reservatórios; e projetos de ensino dentro do Programa de Iniciação à Docência (PIBID) - Ciências Biológicas.

Maude Regina de Borba, Universidade Federal da Fronteira Sul, Laranjeiras do Sul

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Catarina (1993), mestrado em Aquicultura pela mesma universidade (1997), doutorado em Aquicultura pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2003) e pós-doutorado pela Universidade Federal de Santa Catarina (2005). Foi Professora Visitante do Instituto de Oceanografia da Universidade Federal do Rio Grande, onde lecionou disciplinas e orientou alunos nos cursos de graduação em Ciências Biológicas e Oceanologia e pós-graduação em Aquicultura (2007-2009). Desde 2010 é professora da Universidade Federal da Fronteira Sul - UFFS, campus Laranjeiras do Sul-PR, onde coordenou o curso de Engenharia de Aquicultura de setembro de 2010 a maio de 2013 e em 2014 passou a atuar no curso de Mestrado do Programa de Pós-graduação Interdisciplinar em Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável. Tem experiência na área de Aquicultura, desenvolvendo pesquisas principalmente voltadas à nutrição, alimentação e avaliação de alimentos para organismos aquáticos, com ênfase em peixes de água doce e marinhos nativos, crustáceos

References

ABU-ELALA, N. M.; ABD-ELSALAM, R. M.; MAROUF, S.; ABDELAZIZ, M.; MOUSTAFA, M. Eutrophication, ammonia intoxication, and infectious diseases: interdisciplinary factors of mass mortalities in cultured Nile tilapia. Journal of aquatic animal health, v. 28, n. 3, p. 187-198, 2016. 10.1080/08997659.2016.1185050.

AOAC - Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis. 17 th ed. Association of Official Analytical Chemists, Gaithersburg, MD, USA. 2000. 1115p.

BARCELOS, L. J. G.; QUEVEDO, M. R.; KREUTZ, L. C.; RITTER, F.; PANDOLFO, A.; HEMKEMEIER, M.; COLLA, L.; SILVA, L. B.; KOAKOSKI, G.; ROSA, J. G. S. Comparative Analysis of Different Fish Polyculture Systems. Journal of the World Aquaculture Society, 43(6): 778-789, 2012. 10.1111/j.1749-7345.2012.00613.x.

BEG, M.M.; MANDAL, B.; MOULICK, S.; MUKHERJEE, C. K.; MAL, B.C. Efficacy of organic fish farming for sustainability. International Journal of Advanced Biological Research, v. 6, n. 2, p. 180-187, 2016.

BOSCOLO, W.R; NEU, D.H.; KLEIN, S.; SARY, C.; FEIDEN, A.; CAMARGO, FERNANDES, D.R.A. Ração orgânica na dieta de três espécies de peixes: desempenho, rendimento de carcaça e composição centesimal de jundiás (Rhamdia voulezi), tilápias (Oreochromis niloticus) e pacu (Piaractus mesopotamicus) criados em tanques rede. Cultivando o Saber, v. 6, n.3, p. 40-53, 2013.

BOYD, C. E.; TUCKER, C. S. Ponds Aquaculture Water Quality Management. New York: Springer Science & Business Media, 1998. 700 p.

BRASIL, Instrução Normativa Interministerial 28 de 8 de junho de 2011. <http://www.normaslegais.com.br/legislacao/in_mapa_mpa28_2011.htm> . Accessed 28 June 2019.

BRASIL. Ministério do Meio Ambiente. Conselho Nacional do Meio Ambiente. Resolução Conama no 357, de 17 de março de 2005. <http://www2.mma.gov.br/port/conama/legiabre.cfm?codlegi=459.> Accessed 28 June 2019.

CHEZHIAN A., SENTHAMILSELVAN D., KABILAN N. Histological changes induced by ammonia and pH on the gills of fresh water fish Cyprinus carpio var. communis (Linnaeus). Asian Journal of Animal Veterinary Advances, v. 7, n. 7, p. 588-596, 2012. 10.3923/ajava.2012.588.596.

CORRÊA, C. F.; TACHIBANA, L.; LEONARDO, A. F.; BACCARIN, A. E. Rendimento de carcaça, composição do filé e análise sensorial do robalo-peva de rio e de mar. Boletim do Instituto de Pesca, v. 39, n. 4, p. 401-410, 2013.

SILVA L. B.; BARCELLOS, L. J. G.; QUEVEDO, R. M.; SOUZA, S. M. G.; KESSLER, A. M.;KREUTZ, L. C.; RITTER, F.; FINCO, J. A.; BEDIN, A. C. Introduction of jundia Rhamdia quelen (Quoy & Gaimard) and Nile tilapiaOreochromis niloticus (Linnaeus) increases the productivity of carp polyculture in southern Brazil. Aquaculture Research, v. 39, n. 5, p.542-551, 2008. 10.1111/j.1365-2109.2008.01912.x

DIETERICH, F.; BOSCOLO, W. R.; LOSCH, J. A.; FEIDEN, A.; FURUYA, W. M.; SIGNOR, A. A. Fontes de fósforo em rações orgânicas para alevinos e juvenis de tilápia-do-nilo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 47, n. 3, p. 417-424, 2012.

FAO Food and agriculture organization. The state of world fisheries and aquaculture 2016 - contributing to food security and nutrition for all Rome: FAO, 2016. 200 p.

FEIDEN, A.; SIGNOR, A. A.; DIEMER, O. et al. Desempenho de juvenis de jundiás (Rhamdia voulezi) submetidos à alimentação com ração orgânica certificada e comercial. Revista Acadêmica: Ciências Agrárias e Ambientais, v. 8, n.4, p. 381-387, 2010.

GENTELINI, A. L. GOMES, S. D.; FEIDEN, A.; ZENATTI, D.; SAMPAIO, S. C.; COLDEBELLA, A.Produção de biomassa das macrófitas aquáticas Eichhornia crassipes (aguapé) e Egeria densa (egeria) em sistema de tratamento de efluente de piscicultura orgânica. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 29, n. 2, p. 441-448, 2008. 10.5433/1679-0359.2008v29n2p441.

GRIGORAKIS, K. Compositional and organoleptic quality of farmed and wild gilthead sea bream (Sparus aurata) and sea bass (Dicentrarchus labrax) and factors affecting it: a review. Aquaculture, v. 272, n. 1-4, p. 55-75, 2007. 10.1016/j.aquaculture.2007.04.062.

HAO-REN, L. Polyculture systems of freshwater fish in China. Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, v. 39, p. 143–50, 1982. 10.1139/f82-015.

HERNÁNDEZ, M.; GASCA-LEYVA, E.; GRESSLER, P., D.; KRISE, D. Effects of farm and commercial inputs on carp polyculture performance: participatory trial in an experimental field station. Latin American Journal of Aquatic Research, v. 42, n. 3), p. 468-476, 2014. 10.3856/vol42-issue3-fulltext-7.

KUBITZA, F. Tilápia: tecnologia e planejamento na produção comercial. 2. ed. Jundiaí: F. Kubitza, 2011. 316 p.

PAUL, B. G.; VOGL, C. R. Organic shrimp aquaculture for sustainable household livelihoods in Bangladesh. Ocean & Coastal Management, v. 71, p. 1-12. 2013. 10.1016/j.ocecoaman.2012.10.007.

SOLORZANO, L. Determination of ammonia in natural waters by the phenolhypochlorite method. Limnology and Oceanography, v. 14, p. 799-801, 1969. 10.4319/lo.1969.14.5.0799.

TROCINO, A.; XICCATO, G.; MAJOLINI, D.; TAZZOLI, M.; BERTOTTO, D.; PASCOLI, F.; PALAZZI, R. Assessing the quality of organic and conventionally-farmed European sea bass (Dicentrarchus labrax). Food Chemistry, v. 131, p. 427–433, 2012. 10.1016/j.foodchem.2011.08.082.

Downloads

Published

01-10-2020

How to Cite

MUELBERT, B.; WEINGARTNER, M.; SADO, R. Y.; FERRARI, F.; BORBA, M. R. de. Performance of poly cultured fish species fed organic or commercial diets. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 15, n. 4, p. 422–428, 2020. DOI: 10.18378/rvads.v15i4.7893. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/7893. Acesso em: 2 may. 2024.

Issue

Section

ZOOTECHNY