Organic and conventional farming in Santa Catarina state, Brazil: Comparative analysis of producers

Authors

  • Rosaura Gazzola Engenheira Agrônoma, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária
  • Eliane Gonçalves Gomes Engenheira Agrônoma, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária
  • Geraldo da Silva e Souza Engenheira Agrônoma, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária
  • Alcido Elenor Wander Engenheira Agrônoma, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária http://orcid.org/0000-0001-9656-8773

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v13i1.4233

Keywords:

Regional data, Economic regional measurements, Income.

Abstract

This paper makes a comparison between the conventional and the organic farms of the state of Santa Catarina, Brazil. The comparison was made using the microdata from the 2006 Agricultural Census. The chi-square analysis showed that only one parameter does not differentiate between conventional and organic farmers: family size with up to 2 people. In this parameter there are no statistical differences between conventional and organic. There were statistical differences between conventional and organic farms in the following parameters: sex, domicile, average monthly income, land ownership, use of agricultural credit, membership at cooperatives, use of the area by establishments, schooling and years of experience.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Alcido Elenor Wander, Engenheira Agrônoma, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Embrapa Arroz e Feijão

References

ALVES, E.; SOUZA, G.S.; ROCHA, D.P. Lucratividade da Agricultura. Revista de Política Agrícola, n.2, p. 45-63, 2012.

BAGI, F. S.; REEDER, R. Farm activities associated with rural development initiatives. (ERR 134) USDA, Economic Research Service. May 2012. Disponível em: <https://www.ers. usda.gov/publications/pub-details/?pubid=44977>.

BARBOSA, W. de F. e SOUSA, E. P. Agricultura orgânica no Brasil: características e desafios. Revista Economia & Tecnologia (RET), v.8, n.4, p.67-74, 2012.

BRASIL. LEI Nº 10.831, DE 23 DE DEZEMBRO DE 2003. Dispõe sobre a agricultura orgânica e dá outras providências. [DOU] 24/12/2003, p. 8. 2003. MENSAGEM DE VETO 777, DE 23 DE DEZEMBRO DE 2003. [DOU] 24/12/2003, p. 15: Partes vetadas: Art. 12. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/2003/L10.831.htm>. Acesso em: 20 mar. 2017.

BRASIL. DECRETO nº 6.323, DE 27 DE DEZEMBRO DE 2007. Regulamenta a Lei nº 10.831, de 23 de dezembro de 2003, que dispõe sobre a agricultura orgânica e dá outras providências. [DOU] 28/12/2007, Seção 1, p. 2. 2007. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2007/decreto/d6323.htm>. Acesso em: 20 mar. 2017.

BRASIL. DECRETO Nº 7.794, DE 20 DE AGOSTO DE 2012. Institui a Política Nacional de Agroecologia e Produção Orgânica. [DOU] 21/08/2012, p. 4. Retificação [DOU] 22/08/2012, p. 1: Art. 34. 2012. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2011-2014/2012/decreto/d7794.htm>. Acesso em 20 mar. 2017.

DIMITRI, C.; OBERHOLTZER, L. Marketing U. S. Organic Foods: Recent Trends From Farms to Consumers. Economic Information Bulletin. U.S. Dept. of Agriculture: Economic Research Service. 2009.

EADES, D.; BROWN, C. Identifying spatial clusters within U.S. Organic agriculture. Morgantown, WV: Regional Research Institute. 2006.

FAO. Food and Agriculture Organisation. Organic Agriculture. Guarantee Systems. Disponível em: <http://www.fao.org/organicag/oa-specialfeatures/oa-guaranteesystems/en/>. Acesso em: 19 fev. 2014.

HOOKER, N.; SHANAHAN, C. J. Emerging spatial dependencies within U.S. Organic supply chains. Journal of Food Products Marketing v.18, p.426–50, 2012. DOI: https://doi.org/10.1080/10454446.2012.701989.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Glossário do Censo. Séries Estatísticas & Séries Históricas. Conceitos e Definições – Pesquisas econômicas. Disponível em: <http://seriesestatisticas.ibge.gov.br/pdfs/definicoes_economicas.pdf>. Acesso em: 20 jun. 2013.

KARAM, K. F. A mulher na agricultura orgânica e em novas ruralidades. Estudos Feministas, Florianópolis, v.12, n.1, p.303-320, 2004.

KLONSKY, K. Forces impacting the production of organic foods. Agriculture and Human. Values, v.17, p.233–43, 2000. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1007655312687.

KUO, H.; PETERS, D. J. The socioeconomic geography of organic agriculture in the United States. Agroecology and Sustainable Food Systems, v.41, p.1162–1184, 2017. DOI: https://doi.org/10.1080/21683565.2017.1359808>.

PLEITE, F. M. C.; SCHWENTESIUS–RINDERMANN, R., MARTÍNEZ–PAZ, J. M.; GÓMEZ–CRUZ, M. Á. Características y comparativa de los productores de alimentos ecológicos en el sureste de Europa: El caso de la región de Murcia, España. Agrociencia, v.43, p.649-657, 2009.

MAZZOLENI, E. M.; NOGUEIRA, J. M. Agricultura orgânica: características básicas do seu produtor. Revista de Economia e Sociologia Rural, v.44, p.263-293, 2006.

MAPA. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Valor Bruto da Produção atinge R$ 421,5 bilhões em 2013. Disponível em: <http://www.agricultura.gov.br/comunicacao/noticias/2013/12/valor-bruto-da-producao-atinge-rs-421-bilhoes-em-2013>. Acesso em: 13 fev. 2014.

ORGANICSNET. 2013 aumentam produtores orgânicos brasileiros. Disponível em: <http://www.organicsnet.com.br/2014/01/projeto-organics-brasil-gera-usd130-milhoes-em-exportacoes/>. Acesso em: 13 fev. 2014.

SAQUET, M. A.; SOUZA. P. de; SANTOS, R. A. dos. Agricultura familiar agroecológica em Itapejara d’Oeste-PR. Revista da ANPEGE, v.6, p.53-57, 2010.

UEMATSU, H.; MISHRA, A.K. Organic farmers or conventional farmers: Where’s the money? Ecological Economics, v.78, n.55-62, 2012.

USDA. United States Department of Agriculture. Organic Market Overview. Disponível em: <http://www.ers.usda.gov/topics/natural-resources-environment/organic-agriculture/organic-market-overview.aspx#.UwUH485y_uQ>. Acesso em: 19 fev. 2014.

ZOLDAN, P. C.; MIOR, L. C. Produção orgânica na agricultura familiar de Santa Catarina, Florianópolis: Epagri, 2012. 94p.

Published

01-01-2018

How to Cite

GAZZOLA, R.; GOMES, E. G.; SOUZA, G. da S. e; WANDER, A. E. Organic and conventional farming in Santa Catarina state, Brazil: Comparative analysis of producers. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 13, n. 1, p. 89–96, 2018. DOI: 10.18378/rvads.v13i1.4233. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4233. Acesso em: 19 apr. 2024.

Issue

Section

INTERDISCIPLINARY