Physical characteristics of creole corn seeds from Paraiba, Brazil

Keywords: Storage, Community bank, Physical properties, Creole seeds.

Abstract

The development of local and regional seed banks as well as the subsequent evaluation of their quality are one of the alternatives that can prevent or minimize the loss of the biodiversity of creole seeds. The objective of this study was to evaluate the physical characteristics of Creole corn seeds stored in the Regional Seed Bank of the Caiana Community in Soledade, Paraiba. In the Laboratory of Storage and Processing of Agricultural Products of the Federal University of Campina Grande, seeds were submitted to physical analysis: water content, thousand seeds weight, seed mass, apparent density, real density, porosity, seed volume, color L *, a *, b *, Chroma C * and darkening index. The Jaboatão maize variety had a higher water content, a thousand seeds weight, grain mass, bulk density and grain volume and the Adelaide variety greater porosity and luminosity.

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Author Biographies

Semirames do Nascimento Silva, Universidade Federal de Campina Grande
Departamento de Engenharia Agrícola, Ciências Agrárias.
Katia Cristina de Oliveira Gurjão, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia da Paraíba
Departamento de Ensino, Ciências Agrárias.
Francisco de Assis Cardoso Almeida, Universidade Federal de Campina Grande
Departamento de Engenharia Agrícola, Ciências Agrárias.
Raphaela Maceió da Silva, Universidade Federal de Campina Grande
Departamento de Engenharia Agrícola, Ciências Agrárias.
Polyana Barbosa da Silva, Universidade Federal de Campina Grande
Departamento de Engenharia Agrícola, Ciências Agrárias.
Luís Paulo Firmino Romão da Silva, Universidade Federal de Campina Grande
Departamento de Engenharia Agrícola, Ciências Agrárias.

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Published
2018-12-01
How to Cite
SILVA, S. DO N.; GURJÃO, K. C. DE O.; ALMEIDA, F. DE A. C.; SILVA, R. M. DA; SILVA, P. B. DA; SILVA, L. P. F. R. DA. Physical characteristics of creole corn seeds from Paraiba, Brazil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 13, n. 5, p. 590 - 594, 1 Dec. 2018.
Section
ARTIGOS DE EVENTOS