Organic production on gross agricultural income: Study based on data from the 2017 agricultural census

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v16i1.8388

Keywords:

Gross income, Analysis of covariance, Stochastic frontier analysis, Chi square analysis

Abstract

The objective of the work is to study the presence of organic agriculture and/or livestock on the income of agricultural establishments registered in the 2017 agricultural census. The analysis is based on data aggregated in a municipal scale. The presence of organic production is characterized regionally through contingency tables, via chi-square and covariance analysis, taking as contextual variables: regions, income classes, area, technical assistance, cooperatives, literacy, credit and area. A stochastic production frontier is also fit and identifies, at the municipality level, the effect of factors that directly affect production (gross income) and the technical inefficiency component. The number of establishments that practice organic agriculture and/or livestock decreased from 90,498 (in 2006) to 64,690 (in 2017). The predominance of organic agriculture is in the Southeast and the smallest proportion is in the Center-West. The predominant gross income class for establishments that practice livestock and/or organic agriculture, in all regions, is the class between zero to two minimum wages. Access to credit, membership in cooperatives, the level of literacy and access to technical assistance are the main factors necessary to promote income improvement. The fundamental input factors for productive inclusion are technology and labor with technology dominance.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Geraldo da Silva e Souza, Universidade de Brasília, Brasília

Geraldo da Silva e Souza concluiu o doutorado em Estatística na North Carolina State University em 1979 com honras de Phi-Kappa-Phi. Fez pós-doutorado em Econometria na University of North Carolina em 1993 e em Estatística na Universidade de Brasília em 2002. Concluiu o mestrado em Engenharia de Sistemas pela COPPE-UFRJ em 1974. Fez especialização em Economia na The University of Rochester em 1973. Concluiu os cursos de bacharelado em Matemática e Economia em 1971 e 1972 pela UFRJ e UERJ respectivamente. Foi professor do quadro da University of Illinois at Chicago, Department of Information and Decision Sciences, professor visitante da North Carolina State University, da University of North Carolina , professor titular de Estatística da Universidade de Brasília, pesquisador da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) e Economista da Empresa Brasileira de Correios e Telégrafos (ECT). Na ECT exerceu as funções de assessor do Diretor Coordenador da área postal, Chefe da Divisão de Estudos Econômicos da Assessoria de Planos e Desenvolvimento da Presidência e Assessor do Presidente. Na Embrapa exerceu as funções de Chefe da Secretaria de Gestão e Desenvolvimento Institucional, Chefe do Departamento de Métodos Quantitativos e Coordenador de Estudos Estratégicos. Publicou 132 artigos em periódicos especializados e 99 trabalhos em anais de eventos científicos. Escreveu 2 livros e 14 capítulos de livros. Orientou 11 dissertações de mestrado, 3 teses de doutorado e 19 trabalhos de conclusão de curso nas áreas de Economia e Probabilidade e Estatística. Atua nas áreas de Probabilidade, Estatística e Econometria com ênfase em Análise Multivariada de modelos não lineares. Atualmente é Professor Colaborador da Pós Graduação em Estatística na Universidade de Brasília.

Eliane Gonçalves Gomes, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Brasília

Possui graduação em Engenharia Química pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (1997), mestrado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (1999) e doutorado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (2003). Atualmente é pesquisador da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Tem experiência na área de Engenharia de Produção, com ênfase em Pesquisa Operacional, atuando principalmente nos seguintes temas: análise envoltória de dados (data envelopment analysis), metodologias multicritério de apoio à decisão (multicriteria decision aid), programação linear (linear programming), pesquisa operacional (operations research), agricultura (agriculture) e pesquisa agropecuária (agricultural research).

Rosaura Gazzola, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Brasília

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade de Passo Fundo (1986), mestrado em Agronomia (Fitotecnia) pela Universidade Federal de Lavras (1991) e doutorado em Conservación y aprovechamiento de las plantas y del suelo - Universitat de València (1995)-España. Pós-doutorado na Universidade Federal de Santa Catarina (2013) na área de Ciência dos Alimentos. Atualmente é pesquisadora da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Agronomia, atuando principalmente nos seguintes temas: frutas, comércio internacional, dados censitários, agricultura orgânica, políticas públicas.

References

AIGNER, D.; LOVELL, C. A. K.; SCHMIDT, P. Formulation and estimation of stochastic frontier production function models. Journal of Econometrics, v. 6, p. 21–37, 1977. 10.1016/0304-4076(77)90052-5

AQUINO, J. R.; RADOMSKY, G. F. W.; SPOHR, G.; PEÑAFIEL, A. P. P.; RADOMSKY, C. W. Dimensão e características do público potencial do Grupo B do PRONAF na região Nordeste e no estado de Minas Gerais. In: SCHNEIDER, S.; FERREIRA, B.; ALVES, F. (Orgs.). Aspectos multidimensionais da agricultura brasileira: diferentes visões do censo agropecuário 2006. Brasília: IPEA, 2014. p. 77–105.

AQUINO, J. R.; GAZOLLA, M.; SCHNEIDER, S. Um retrato do lado pobre da agricultura familiar no Estado do Rio Grande do Sul. 53º Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural. João Pessoa, 26 a 29 de julho de 2015, 20p.

BARBOSA, W. DE F.; SOUSA, E. P. Agricultura orgânica no Brasil: características e desafios. Revista Economia & Tecnologia (RET), v. 8, n. 4, p. 67–74, 2012. 10.5380/ret.v8i4.30784

BRAVO-MONROY, L.; POTTS; S. G.; TZANOPOULOS, J. Drivers influencing farmer decisions for adopting organic or conventional coffee management practices. Food Policy, v. 58, January, p. 49–61, 2016. 10.1016/j.foodpol.2015.11.003

COELLI, T. J.; RAO, D. S. P.; O’DONNEL, C. J. An Introduction to Efficiency and Productivity Analysis. 2.ed. New York: Springer, 2005. 367p.

CONOVER, W. J. Practical nonparametric statistics. 3ed. New York: Wiley, 1999. 584p.

GAZZOLA, R.; GOMES, E. G.; SOUZA, G. S.; WANDER, A. E. Agricultura orgânica e convencional em Santa Catarina: Análise comparativa dos produtores. Revista Verde, v. 13, n. 1, p. 89–96, 2018. 10.18378/rvads.v13i1.4233

GAZZOLA, R.; SOUZA, G. S.; MARTINELLI, S. S.; SOUSA, A. A.; PROENÇA, R. P. da C. Renta de agricultores y agroindustrias cooperados en Santa Catarina, Brasil. Revista Verde, v. 14, n. 1, p. 69–77, 2019. 10.18378/rvads.v14i1.5977

GREENE, W. H. Econometric Analysis, 6th ed., Prentice Hall, Englewood Cliffs, 2008. 1178p.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Número de estabelecimentos agropecuários, por tipologia, uso de agricultura orgânica ou pecuária orgânica, sexo do produtor, classe de idade do produtor e condição do produtor em relação às terras. 2020. Disponível em:<https://sidra.ibge.gov.br/tabela/6853>. Acesso em: 29 julho 2020.

KHANAL, A. R.; MISHRA, S. K.; HONEY, U. Certified organic food production, financial performance, and farm size: An unconditional quantile regression approach. Land Use Policy, v. 78, p. 367–376, 2018. 10.1016/j.landusepol.2018.07.012

KHUMBHAKAR, S. C.; LOVELL, C. A. K. Stochastic Frontier Analysis. Cambridge: Cambridge University Press, 2000. 344p.

KLONSKY, K. Forces impacting the production of organic foods. Agriculture and Human. Values, v. 17, p. 233–43, 2000. 10.1023/A:1007655312687

KOSTLIVÝ, V.; FUKSOVÁ, Z. Technical efficiency and its determinants for Czech livestock farms. Agricultural Economics, v. 65, n. 4, p. 175–184, 2019. 10.17221/162/2018-AGRICECON

LOURENÇO, A. V.; SCHNEIDER, S.; GAZOLLA, M. A agricultura orgânica no Brasil: um perfil a partir do censo agropecuário de 2006. Extensão Rural, v. 24, n. 1, p. 42–61, 2017. DOI: https://doi.org/10.5902/2318179624514

MALEK, Z.; TIESKENS, K. F.; VERBURG, P. H. Explaining the global spatial distribution of organic crop producers. Agricultural Systems, v. 176, p. 1–10, 2019. 10.1016/j.agsy.2019.102680

MAPA. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Alimentos orgânicos renderam R$ 4 bilhões a produtores brasileiros em 2018. Disponível em: <https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/noticias/mercado-brasileiro-de-organicos-fatura-r-4-bilhoes>. Atualizado em 29/04/2020. Acesso em: 15 julho 2020.

MARASTEANU, I. J.; JAENICKE, E. C. Economic impact of organic agriculture hotspots in the United States. Renewable Agriculture and Food Systems, v. 34, p. 501–522. 2019. 10.1017/S1742170518000066

SEBRAE. Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas. Agricultura Orgânica: Cenário brasileiro, tendências e expectativas. 2020. Disponível em: <https://www.sebrae.com.br/sites/PortalSebrae/artigos/o-que-e-agricultura-organica,69d9438af1c92410VgnVCM100000b272010aRCRD> Acesso em: 29 junho 2020.

SEBRAE. Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas. Pesquisa com Produtores Orgânicos 2018. 2018. Disponível em: <https://www.sebrae.com.br/Sebrae/Portal%20Sebrae/Anexos/Pesquisa%20com%20Produtores%20Org%C3%A2nicos%202018%20Sebrae_21.6.2018.pdf>. Acesso em: 29 junho 2020.

SOUZA, G. S.; ALVES, E. R. de A.; GOMES, E. G.; MAGALHÃES, E.; ROCHA, D. P. Um modelo de produção para a agricultura brasileira e a importância da pesquisa da Embrapa. In: ALVES, E.R.A.; SOUZA, G.S.; GOMES, E.G. (Org.). Contribuição da Embrapa para o desenvolvimento da agricultura no Brasil. 1ed. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, v. 1, p. 49–86, 2013.

SOUZA, G. S.; GOMES, E. G. A stochastic production frontier analysis of the Brazilian agriculture in the presence of an endogenous covariate. In: PARLIER, G.; LIBERATORE, F.; DEMANGE, M. (Org.). Operations Research and Enterprise Systems. ICORES 2018. Communications in Computer and Information Science. 1ed.Cham: Springer, v. 966, p. 3–14, 2019.

SOUZA, G. S.; GOMES, E. G.; ALVES, E. R. de A. Estimativa de uma função de produção para a agricultura brasileira com base nos microdados do censo agropecuário 2017. Revista de Política Agrícola, ano 29, n. 4, 2020a.

SOUZA, G. S.; GOMES, E. G.; ALVES, E. R. de A. Uma visão da produção da agricultura brasileira com base em dados recentes do censo agropecuário. In: VIEIRA FILHO, J.E.R.; GASQUES, J.G. Uma Jornada pelos Contrastes do Brasil: 100 Anos de Censo Agropecuário. Brasília: Ipea, 2020b. Cap.2. pg. 39-50.

STATA. Stata Base Reference Manual Release 16. College Station: Stata Press, 2019. 2911p.

STEEL, R. G. D.; TORRIE, J. H.; DICKEY, D.A. Principles and Procedures of Statistics. A Biometrical Approach. McGraw-Hill, 1997. 666 p.

TOMAZZONI, G. C.; SCHNEIDER, S. Cooperativismo na agricultura orgânica no Brasil: contribuições de Chayanov. Revista de Gestão e Organizações Cooperativa, v. 7, Edição Especial, 2020. 10.5902/2359043241660

WOLLNI, M.; BRÜMMER, B. Productive efficiency of specialty and conventional coffee farmers in Costa Rica: Accounting for technological heterogeneity and self-selection. Food Policy, v. 37, n. 1, p. 67–76, 2012. 10.1016/j.foodpol.2011.11.004

Published

01-01-2021

How to Cite

SOUZA, G. da S. e; GOMES, E. G.; GAZZOLA, R. Organic production on gross agricultural income: Study based on data from the 2017 agricultural census. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 16, n. 1, p. 60–70, 2021. DOI: 10.18378/rvads.v16i1.8388. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8388. Acesso em: 2 may. 2024.

Issue

Section

INTERDISCIPLINARY

Most read articles by the same author(s)