Producers and potentialities of Pereskia aculeata in the Vale do Paraíba Paulista, São Paulo, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v19i1.9810

Keywords:

Food culture, Food and nutrition security, Citizen science, Conservation on farm

Abstract

The objective of this research was to collect online data about the cultivation of 'ora-pro-nóbis' (OPN) in the Vale do Paraíba Paulista to support research planning and public policies. A questionnaire with 24 questions was created using a remote research management application and covered the cultivation, consumption and commercialization of OPN. Applied to the agroecology group Rede Agroflorestal do Vale do Paraíba (Rede) and food security group Roda de Saberes (ROSA), made up of farmers, producers and rural owners, agriculture, health and education professionals, we obtained 52 completed questionnaires with OPN valued for its high protein and nutritional content, as a traditional food widely used by 96% of respondents who keep few plants in backyards and farms (82%) for the consumption of 0.5-1, 0kg of leaves per month in fresh form (29%), green juice (22%), cakes and breads (21%) and sautéed with meat (17%). Research should focus on pruning management (67%), necessary to maintain the low size of the plants and prevent the spikes from increasing in size as the branches age. This research provided a current overview of the growing popular interest in the consumption of OPN, which justifies investments to improve management and expand the scale of production to also serve the food and pharmaceutical industries.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Cristina Maria Castro, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Pindamonhangaba

Engenheira Agronoma, Doutora em Ciencia do Solo, Pesquisadora Científica, atua na linha de pesquisa em Agroecologia, Sistemas conservacionistas de cultivo do solo com ênfase em horticultura orgânica, Soberania e Segurança alimentar e nutricional.

References

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Manual de Hortaliças Não Convencionais. Brasília, DF: MAPA/ACS, 2010. 99p

BOTREL, N.; GODOY, R. L. O.; MADEIRA, N. R.; AMARO, G. B.; MELO, R. A. C. Estudo comparativo da composição proteica e do perfil de aminoácidos em cinco clones de ora-pro-nóbis. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2019. 20 p. (Boletim de pesquisa e desenvolvimento / Embrapa Hortaliças; 196).

BORELLI, T.; HUNTER, D.; POWEL, B.; ULIAN, T.; MATTANA, E.; TERMOTE, C.; PAWERA, L.; BELTRAME, D.; PENAFIE, D.; TAN, A.; TAYLOR, M.; ENGELS, J. Born to Eat Wild: An Integrated Conservation Approach to Secure Wild Food Plants for Food Security and Nutrition. Plants. v.9, n 10. p.1-36, 2020. DOI: https://doi.org/10.3390/plants9101299

BORGES, W. L. B.; DEVIDE, A. C. P.; DE MARIA, I. C. (orgs). Campinas: Instituto Agronômico, 2021, p.10-32. (Documentos IAC, 118)

CALLEGARI, C. R.; MATOS FILHO, A. M. Plantas Alimentícias Não Convencionais - PANCs. Florianópolis: Epagri, 2017. 53p. (Epagri, Boletim Didático, 142).

CASEMIRO, I. P.; VENDRAMINI, A. L. A. Incorporação da temática das Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC) na produção científica: um estudo em teses e Dissertações. Ciência da Informação em Revista, v.8, n.1, p. 132-150, 2021. DOI: https://doi.org/10.28998/cirev.2021v8n1h

CASTRO, C. M.; DEVIDE, A. C. P. Cultivo e Propriedades de Plantas Alimentícias não Convencionais PANC. 2016. 15 p.

CASTRO, C. M.; NAPIER, D. S; DEVIDE, A. C. P. Cozinha saudável com as plantas alimentícias não convencionais (PANC) da Agrofloresta. In: Sistemas agroflorestais: experiências no âmbito da APTA. BERNACCI, L. C.; BORGES, W. L. B.; DEVIDE, A. C. P.; DE MARIA, I. C. (orgs). Campinas: Instituto Agronômico, 2021, p.138-147. (Documentos IAC, 118).

DEVIDE, A.C.P.; CASTRO, C. M.; ESPÍNDOLA, S. S. Pesquisas participativas sobre sistemas agroflorestais. In: Sistemas agroflorestais: experiências no âmbito da APTA. BERNACCI, L. C.; BORGES, W. L. B.; DEVIDE, A. C. P.; DE MARIA, I. C. (orgs). Campinas: Instituto Agronômico, 2021, p.138-147. (Documentos IAC, 118).

DURIGON, J.; MADEIRA, N. R.; KINUPP, V. F. Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC): da construção de um novo conceito à promoção de sistemas de produção mais diversificados e resilientes. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 18, n. 1, p. 268-291, 2023. DOI: https://doi.org/10.33240/rba.v18i1.23722

FALEIROS, F.; KÄPPLER, C.; PONTES, F. A. R.; SILVA, S. S. C.; GOES, F. S. N.; CUCICK, C. D. Use of virtual questionnaire and dissemination as a data collection strategy in scientific studies. Texto & Contexto – Enfermagem, v. 25, n. 4, e3880014, 2016. DOI: https://doi.org/10.1590/0104-07072016003880014

JESUS, M. N.; REGES, J. T. A. Ora-pro-nobis: saberes e novas oportunidades. Revista Segurança Alimentar e Nutricional, v. 26, p. 1-11, e019016. 2019. DOI: https://doi.org/10.20396/san.v26i0.8651536

KINUPP, V. F.; LORENZI, H. Plantas alimentícias não convencionais (PANC) no Brasil: guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. 1. ed. Nova Odessa, SP: Plantarum, 2014. 768p.

MADEIRA, N. R.; AMARO, G. B.; MELO, R. A. C.; BOTREL, N.; ROCHINSKI, E. Cultivo de ora-pro-nóbis (Pereskia) em plantio adensado sob manejo de colheitas sucessivas. Brasília, DF: Embrapa, 2016, 20 p. (Circular técnica n.156).

MADRIAGA, F. J. C.; ANTUNES, L. F. S. Ora-Pro-Nóbis: Na Mesa uma Opção Saudável e no Campo uma Fonte de Renda. Revista Fronteiras de Ciências Sociais, Tecnológicas e Ambientais, v. 12, n.1, p. 154-164, 2023. DOI: https://doi.org/10.21664/2238-8869.2023v12i1.p154-164

MARIUTTI, L. R. B.; REBELO, K. S.; BISCONSIN-JUNIOR, A.; DE MORAIS, J. S.; MAGNANI, M.; MALDONADE, I. R.; MADEIRA, N. R.; TIENGO, A.; MARÓSTICA, M. R.; CAZARIN, C. B. B. The use of alternative food sources to improve health and guarantee access and food intake. Food Research International, v. 149, 110709, 2021. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110709

NASR, E. M. B.; CASTRO, C. M.; FRUTUOSO, M. F.; PEREIRA, D. P. Plantas alimentícias não convencionais e atenção primária à saúde: ações em segurança alimentar e nutricional no Vale do Paraíba, SP. In: SHINOHARA, N. K. S.; OLIVEIRA, F. H. P. C. de. (orgs.). Desafios e estratégias para segurança alimentar mundial. Campina Grande: Editora Amplla, v. 2, 2022, p. 225-236. DOI: https://doi.org/10.51859/amplla.des2325-18

PEDROSA, M. W. Hortaliças não-convencionais. Prudente de Morais, MG: Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (Epamig), 2013. 23 p.

PEREIRA, L. S.; SOLDADO, G. T.; DUQUE-BRASIL, R.; COELHO, M. F. G.; SHAEFER, C. E. G. R. Agrobiodiversidade em quintais como estratégia para soberania alimentar no semiárido norte mineiro. Ethnoscience, v. 2, n.1, p. 1-25, 2017. DOI: https://doi.org/10.22276/ethnoscientia.v2i1.40

QUEIROZ, C. R. A. A.; FERREIRA, L.; GOMES, L. B. P. G.; MELO, C. M. T.; ANDRADES, R. R. Ora-pro-nóbis em uso alimentar humano: percepção sensorial. Revista Verde, v. 10. n.3, p. 1-5, 2015. DOI: https://doi.org/10.18378/rvads.v10i3.3393

ROCHA, D. R. C.; PEREIRA JUNIOR, G. A.; VIERIA, G.; PANTOJA, L.; SANTOS, A. S.; PINTO, N. A. V. D. Macarrão adicionado de ora-pro-nóbis (Pereskia aculeata Miller) desidratado. Alimentos e Nutrição, v. 19, n.4, p. 459-465, 2008.

SILVA, A. A. DA S.; NUNES, D. G.; BERTOLDI, F. C.; PALHANO, M. N.; KOMIEKIEWICZ, N. L. Pão de ora-pro-nóbis – Pão de ora-pro-nóbis – um novo conceito um novo conceito de alimentação funcional de alimentação funcional. Agropecuária Catarinense, v. 23, n.1, p. 35–38, 2010.

SILVA JÚNIOR, A. A.; NUNES, D. G.; BERTOLDI, F. C.; PALHANO, M. N.; KOMIEKIEWICZ, N. L. K. Pão de ora- pro-nóbis - um novo conceito de alimentação funcional. Agropecuária Catarinense, v. 23, n. 1, p.35-37, 2010.

SILVA, N. F. N.; SILVA, S. H.; BARON, D.; OLIVEIRA NEVES, I. C.; CASANOVA, F. Pereskia aculeata Miller as a Novel Food Source: A Review. Foods, v. 12, p. 2092, 2023. DOI: https://doi.org/10.3390/foods12112092

SILVA, W. L. Potencial tecnológico da folha da Pereskia aculeata Miller (ora-pro-nóbis): Uma Revisão. Dissertação, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2019, 50 p.

ONU – PORGANIZAÇÃO DAS NAÇÕES UNIDAS. Nature-based Solutions: Opportunities and Challenges for Scaling Up. Nairobi, UNEP. 2022. Disponível em: <https://wedocs.unep.org/20.500.11822/40783>. Acessado em: 18 Out 2023.

ZACHARIAS, A. O.; CARVALHO, H. M. G.; MADEIRA, N. R. Hortaliças PANC: Segurança Alimentar e Nicho de Mercado. Brasília-DF: Embrapa, 2021.

Published

12-02-2024

How to Cite

CASTRO, C. M.; DEVIDE, A. C. P.; GODOY JUNIOR, E.; FARINASSI, F. M. Producers and potentialities of Pereskia aculeata in the Vale do Paraíba Paulista, São Paulo, Brazil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 19, n. 1, p. 57–63, 2024. DOI: 10.18378/rvads.v19i1.9810. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/9810. Acesso em: 17 apr. 2024.

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE