Analysis of covid-19 safety protocols in self-service restaurants in Cametá, Pará- Brazil.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rebes.v13i4.9821

Keywords:

Pandemic, Coronavirus, Feeding

Abstract

Coronavirus constitutes a family of viruses that cause respiratory infections, and COVID-19 is a disease caused by this virus. It had its first diagnosis in 2019 in China, arriving in Brazil on March 11, 2020. It has a high transmission rate, with an incubation period of 2 to 14 days, and symptoms that range from mild to severe. It represents worldwide one of the biggest sanitary challenges faced, having as a combat measure the social isolation, reducing the interaction and movement among people, which affected the activities of several segments, such as restaurants. The entire food chain is considered an essential activity, and safety protocols and control measures have been established to prevent the spread of the virus. Thus, the objective of this research is to evaluate whether these safety protocols are being followed by food producing and selling establishments. A check-list was developed and applied based on the safety protocols of Decree Nº 335, from the municipality of Cametá-PA. The results obtained showed that only 40% of the safety protocols were followed by all the visited establishments, and another 40% of the protocols were not followed by any restaurant, and the remaining 20% of the protocols were followed by only two establishments. Therefore, it can be concluded that the restaurants evaluated in this paper partially comply with the safety protocols against COVID-19.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Érica Wanzeler e Wanzeler, Universidade do Estado do Pará, Brasil

Especialista em Segurança Alimentar e Controle de Qualidade na Industria de Alimentos, Universidade do Estado do Pará, Brasil

Livia de Oliveira Gomes, Universidade do Estado do Pará, Brasil

Graduanda em Tecnologia de Alimentos pela Universidade do Estado do Pará, Brasil

Alan Reis dos Prazeres, Universidade Federal do Pará, Brasil

Doutorando em Saúde Animal, Laboratório e Higiene e Qualidade de Alimentos, Universidade Federal do Pará, Brasil

João Hamilton Pinheiro de Souza, Universidade do Estado do Pará, Brasil

Mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Laboratório de Análises de Alimentos, Departamento de Tecnologia de Alimentos, Universidade do Estado do Pará, Brasil

Elen Vanessa Costa da Silva , Universidade do Estado do Pará, Brasil

Doutora em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Laboratório de Análises e Pesquisas em Alimentos e Água, Departamento de Tecnologia de Alimentos, Universidade do Estado do Pará, Brasil

Josyane Brasil da Silva, Universidade do Estado do Pará, Brasil

Doutora em Saúde Animal, Laboratório de Análises e Pesquisas em Alimentos e Água, Departamento de Tecnologia de Alimentos, Universidade do Estado do Pará, Brasil

References

ALVES, S. M.C; RAMOS, E.M.B; DELDUQUE, M.C. Decretação de lockdown pela via judicial: medida (des)necessária?. Cadernos de Saúde Pública, [S.L.], v. 36, n. 6, p. 1-3, 2020. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/0102-311x00116020. Disponível em: https://www.scielo.br/j/csp/a/94RKHjpvhksQqdzKCCc4BCs/?lang=pt. Acesso em: 04 maio 21.

ANDRADE, M.E.C; SANTOS, T.T; MENDONÇA, A.P.S.C; MEDEIROS, V.P.Q; SOUSA, J.G; ROCHA, K.P; SILVA, P.F.S; BONINI, C.N. Boas Práticas para Prevenção da Covid-19 em Serviços de Alimentação Escolar. Ifrn.Edu.br. Disponível em: https://portal.ifrn.edu.br/comunicacao-e-eventos/arquivos-para-publicacao-em-noticias/boas-praticas-para-prevencao-da-covid-19-em-servicos-de-alimentacao-escolar/. Acesso em: 03 mai. 2021.

ARANHA, F.Q; MIANO,A.C; ROSA, C.S.C; SANTOS, C.H.E.S; SMITH, J.B; OLIVEIRA, M.C.D; DANGIÓ, T.D; BELIN, M.A.F. Mudanças no serviço de alimentação coletiva devido a pandemia de COVID-19. The Journal Of The Food And Culture Of The Americas, [S.L.], v. 2, n. 2, p. 252-267, 31 dez. 2020. Fundacao Oswaldo Cruz Brasilia - Fiocruz Brasilia. http://dx.doi.org/10.35953/raca.v2i2.96. Disponível em: https://raca.fiocruz.br/index.php/raca/article/view/96. Acesso em: 05 maio 2021.

BARRETO, M.L; BARROS, A.J.D; CARVALHO, M.S; CODEÇO, C.T; HALLAL, P.R.C; MEDRONHO, R.A; STRUCHINER, C.J; VICTORAL, C.G; WERNECK, G.L. O que é urgente e necessário para subsidiar as políticas de enfrentamento da pandemia de COVID-19 no Brasil? Revista Brasileira de Epidemiologia, [S.L.], v. 23, p. 1-4, 2020. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/1980-549720200032. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rbepid/a/6rBw5h7FvZThJDcwS9WJkfw/?lang=pt. Acesso em: 04 maio 2021.

BENI, G.M; GOMES, I.P; CARVALHO, J.E; KOGA, J,N; SILVA, L.G.P; MARQUES, G.L; ALMEIDA, B.M.M. Eficácia da aferição de temperatura corporal no combate a COVID-19: uma revisão bibliográfica. Revista de Medicina, [S.L.], v. 100, n. 4, p. 375-379, 4 out. 2021. Universidade de Sao Paulo, Agencia USP de Gestao da Informacao Academica (AGUIA). http://dx.doi.org/10.11606/issn.1679-9836.v100i4p375-379. Disponível em: https://www.revistas.usp.br/revistadc/article/view/180814. Acesso em: 11 mar. 2022.

BEZERRA, A.C.V; SILVA, C.E.M; SOARES, F.R.G; SILVA, J.A.M; HALLAL, P.R.C; MEDRONHO, R.A; STRUCHINER, C.J; VICTORA, C.G; WERNECK, G.L. Fatores associados ao comportamento da população durante o isolamento social na pandemia de COVID-19. Ciência & Saúde Coletiva, [S.L.], v. 25, n. 1, p. 2411-2421, jun. 2020. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/1413-81232020256.1.10792020. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rbepid/a/6rBw5h7FvZThJDcwS9WJkfw/. Acesso em: 04 maio 2021.

BOUSQUET, A.; MELLO, C.M.B.; SPASOJEVIC, A.S.S. Medidas de prevenção e controle da infecção por vírus respiratórios a serem adotadas pelos responsáveis pela comercialização de produtos alimentícios em restaurantes populares, restaurantes tipo self-services, cafés, bares,lanchonetes, delivery e food trucks. 1.ed. Rio de Janeiro- RJ, Junho de 2020, p.30.

BRASIL. Decreto nº 10282, de 20 de março de 2020. Regulamenta a Lei nº 13.979, de 6 de fevereiro de 2020, para definir os serviços públicos e as atividades essenciais. Brasilia, DF, p. 1-1. Disponível em: https://pesquisa.in.gov.br/imprensa/jsp/visualiza/index.jsp?data=20/03/2020&jornal=614&pagina=1&totalArquivos=13. Acesso em: 19 jan. 2021.

BRASIL. Constituição (1988). Decreto Municipal nº 523, de 30 de dezembro de 2021. Estabelece normas dispondo sobre a segurança em saúde, retomada econômica e combate à pandemia da COVID-19 e da Síndrome Gripal provocada pela nova influenza H3N2, por meio da aplicação de regras de distanciamento social e protocolos para o funcionamento das atividades dos setores econômicos e sociais, revogando as disposições contrárias.. . Cametá, PA, Disponível em: https://prefeituradecameta.pa.gov.br/wp-content/uploads/2021/12/DECRETO-523.2021-H3N2.pdf. Acesso em: 19 jan. 2022.

CARTILHA. Cartilha De Boas Práticas Orientações De Combate Ao Covid-19 Para Segmentos De Turismo Em Ouro Preto. 2020. Disponível em: https://turismo.ouropreto.mg.gov.br/static/Cartilha_Boas_Pr%C3%A1ticas_Turismo_2020.pdf. Acesso em: 23 ago. 2021.

COLLAR, Pedro. Restaurantes e Impacto ambiental Durante e Pandemia de Covid-19. Subimissão.com.br, 2020. Disponível em: https://engemausp.submissao.com.br/22/arquivos/440.pdf. Acesso em: 26 Abr. 2021.

COSTA, M.F.N; ARAUJO, B.C; PRIMO, M.G.S; NOGUEIRA, T.R; RODRIGUES, G.P. Alimentos funcionais: conhecimento e consumo por usuários de restaurante self-service em capital do nordeste brasileiro. Revista Eletrônica Acervo Saúde, [S.L.], v. 11, n. 1, p. 2369-2379, 15 nov. 2018. Revista Eletronica Acervo Saude. http://dx.doi.org/10.25248/reas30_2019. Disponível em: https://acervomais.com.br/index.php/saude/article/view/30. Acesso em: 02 abr. 2021.

FIHO, J.M.J; ASSUNÇÃO, A.A; ALGRANTIC, E; GARCIA, E.G; SAITOC, C.A; MAENOC, M. A saúde do trabalhador e o enfrentamento da COVID-19. Revista Brasileira de Saúde Ocupacional, [S.L.], v. 45, p. 1-3, 2020. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/2317-6369ed0000120. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rbso/a/Km3dDZSWmGgpgYbjgc57RCn/?lang=pt. Acesso em: 02 abr. 2021.

FINKLER, R.; ANTONIAZZI, N.; DE CONTO, S. M. OS IMPACTOS DA PANDEMIA DE COVID-19: uma análise sobre a situação dos restaurantes. Revista Turismo & Cidades, [S. l.], v. 2, p. 88–103, 2020. Disponível em: http://periodicoseletronicos.ufma.br/index.php/turismoecidades/article/view/14658. Acesso em: 6 maio. 2023.

FRANCO, Be.D.G.M; LANDGRAF, M; PINTO, U.M. Alimentos, Sars-CoV-2 e Covid-19: contato possível, transmissão improvável. Estudos Avançados, v. 34, p. 189-202, 2020.

GARCIA, L.P. Uso de máscara facial para limitar a transmissão da COVID-19. Epidemiologia e Serviços de Saúde, [S.L.], v. 29, n. 2, p. 1-4, maio 2020. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.5123/s1679-49742020000200021. Disponível em: https://www.scielo.br/j/ress/a/CnRrjrVGFZZmYsy9YcKfvry/?lang=pt. Acesso em: 11 mar. 2022.

MALLET, A.C.T; ROCHA, K.S; OLIVEIRA, C.F; SARON, M.L.G; SOUZA, E.B. Avaliação microbiológica de saladas cruas servidas em restaurantes do tipo self-service do município de Volta Redonda (RJ). Cadernos UniFOA, v. 12, n. 34, p. 86-96, 2017. ISSN: 1809-9475

MINAS. Minas Consciente Retomando a Economia do Jeito Certo Restaurante Padarias e Bares. 2020. Disponível em: https://saolourenco.mg.gov.br/documentos/anexo2restaurantespadarias.pdf . Acesso em: 13 jul. 2021.

MIRANDA, L.F; CARVALHO, L.M.S; ROQUE, J.B. Protocolo de prevenção da covid-19 para bares e restaurantes. Jun. 2020. Disponível em: http://diamantina.mg.gov.br/wpcontent/uploads/2020/07/Protocolo_Flexibilizacao_Bares_e_Restaurantes.pdf . Acesso em: 10 jun. 2021.

MORAES, R.F. Covid-19 e medidas legais de distanciamento social: isolamento social, gravidade da epidemia e análise do período de 25 de maio a 7 de junho de 2020 (Boletim 5). 2020.

OLIVEIRA, W.K; DUARTE, E; FRANÇA, G.V.A; GARCIA, L.P. Como o Brasil pode deter a COVID-19. Epidemiologia e Serviços de Saúde, [S.L.], v. 29, p. 1-8, maio 2020. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.5123/s1679-49742020000200023. Disponível em: https://www.scielo.br/j/ress/a/KYNSHRcc8MdQcZHgZzVChKd/O. Acesso em: 03 maio 2021.

PROTOCOLO. Protocolo Sanitário Municipal Bares, Restaurantes E Similares. Out. 2020. Disponível em: https://covid-19.campinas.sp.gov.br/sites/covid 19.campinas.sp.gov.br/files/protocolos-sanitarios/Caderno%209_%20Protocolo%20Sanit%C3%A1rio%20Municipal%20BARES%20RESTAURANTES%20SIMILARES_%20Edi%C3%A7%C3%A3o%203%20outubro%202020%20-%20fase%20verde.pdf. Acesso em: 23 ago. 2021.

SANTOS, D.F.P; PINTO, A.T.B. AVALIAÇÃO DAS BOAS PRÁTICAS DE FABRICAÇÃO EM RESTAURANTES SELF-SERVICE DA CIDADE DE ITAPEVA, ESTADO DE SÃO PAULO. Revista Nutrir, São Paulo, v. 1, n. 4, p. 1-9, 2015. Disponível em: https://phantomstudio.com.br/index.php/nutrir/article/view/225. Acesso em: 03 maio 2021.

SANTOS, L.C.R; VIANA, M.M; DANTAS, K.M.R; BUSON, L.S.L; RODRIGUES, B.L.N; ASSIS, L. Orientações para Retomada Segura das Atividades Bares, Lanchonetes e Restaurantes. 2020. Disponível em: https://www.sebrae.com.br/Sebrae/Portal%20Sebrae/retomada/empresario/ebook/ebook_Bares-Lanchonetes-e-Restaurantes.pdf. Acesso em: 12 jul. 2021.

SCHUCHMANN, A.Z; SCHNORRENBERGER, B.L; CHIQUETTI, M.E; GAIKI, R.S; RAIMANN, B.W; MAEYAMA, M.A. Isolamento social vertical X Isolamento social horizontal: os dilemas sanitários e sociais no enfrentamento da pandemia de covid-19. Brazilian Journal Of Health Review, [S.L.], v. 3, n. 2, p. 3556-3576, 2020. Brazilian Journal of Health Review. http://dx.doi.org/10.34119/bjhrv3n2-185. Disponível em: https://ojs.brazilianjournals.com.br/ojs/index.php/BJHR/article/view/9128/7738. Acesso em: 05 maio 2021.

SEQUINEL, R; LENZA, G.F; SILVA, F.J.L.B; SILVA, F.R. SOLUÇÕES A BASE DE ÁLCOOL PARA HIGIENIZAÇÃO DAS MÃOS E SUPERFÍCIES NA PREVENÇÃO DA COVID-19: compêndio informativo sob o ponto de vista da química envolvida. Química Nova, [S.L.], p. 679-684, 2020. Sociedade Brasileira de Quimica (SBQ). http://dx.doi.org/10.21577/0100-4042.20170553. Disponível em: https://s3.sa-east-1.amazonaws.com/static.sites.sbq.org.br/quimicanova.sbq.org.br/pdf/AG2020-0202.pdf. Acesso em: 02 fev. 2021.

SILVA, L.L.S; LIMA, A.F.R; POLLI, D.A; RAZIA, P.F.S; PAVÃO, L.F.A; CAVALCANTI, M.A.F.H; TOSCANO, C.M. Medidas de distanciamento social para o enfrentamento da COVID-19 no Brasil: caracterização e análise epidemiológica por estado. Cadernos de Saúde Pública, [S.L.], v. 36, n. 9, p. 1-15, 2020. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/0102-311x00185020. Disponível em: https://www.scielo.br/j/csp/a/gR6mkQmSqBHqvZb5YMNYjxD/?lang=pt. Acesso em: 03 abr. 2021.

SOUTO, X.M. COVID-19. Recital - Revista de Educação, Ciência e Tecnologia de Almenara/Mg, [S.L.], v. 2, n. 1, p. 12-36, 3 jun. 2020. Instituto Federal do Norte de Minas Gerais. http://dx.doi.org/10.46636/recital.v2i1.90. Disponível em: https://recital.almenara.ifnmg.edu.br/index.php/recital/article/view/90. Acesso em: 03 abr. 2021.

STRABELLI, T.M.; UIP, D.E. COVID-19 e Coração. Arquivos Brasileiros de Cardiologia, [S.L.], p. 598-600, 2020. Sociedade Brasileira de Cardiologia. http://dx.doi.org/10.36660/abc.20200209. Disponível em: https://www.scielo.br/j/abc/a/NWKkJDxLthWSb53XFV9Nhvn/?lang=pt. Acesso em: 02 abr. 2021.

VIANA, E.C.R.M; OLIVEIRA, I.S; SANTOS, J.G; OLIVEIRA, J.S.C. Higiene de alimentos em tempos de COVID-19: O que é preciso saber?. Universidade Federal de Espirito Santo, Abril 2020. Disponível em: https://nutricao.ufes.br/conteudo/higiene-de-alimentos-em-tempo-de-covid-19-o-que-e-preciso-saber. Acesso em 10 abr. 2021.

WERNECK, G.L; CARVALHO, M.S. A pandemia de COVID-19 no Brasil: crônica de uma crise sanitária anunciada. Cadernos de Saúde Pública, [S.L.], v. 36, n. 5, p. 1-4, 2020. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/0102-311x00068820. Disponível em: https://www.scielo.br/j/csp/a/pz75jtqNC9HGRXZsDR75BnG/. Acesso em: 02 abr. 2021.

Published

2023-12-31

How to Cite

Wanzeler, Érica W. e, Gomes, L. de O., Prazeres, A. R. dos, Souza, J. H. P. de, Silva , E. V. C. da, & Silva, J. B. da. (2023). Analysis of covid-19 safety protocols in self-service restaurants in Cametá, Pará- Brazil. Revista Brasileira De Educação E Saúde, 13(4), 894–900. https://doi.org/10.18378/rebes.v13i4.9821

Issue

Section

ARTICLES

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.