Blends with tropical fruits based on tamarind

Authors

  • Maria Rejane de Abrantes Gadelha Universidade Federal de Campina Grande http://orcid.org/0000-0002-5895-788X
  • Jaqueline de Sousa Gomes Universidade Federal de Campina Grande
  • Amanda Kelly da Silva Universidade Federal de Campina Grande
  • Maria Jaizia dos Santos Alves Universidade Federal de Santa Catarina
  • Adriana Ferreira do Santos Universidade Federal de Campina Grande

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i3.6215

Keywords:

Processing, Mixed juice, Mixed drink

Abstract

The research of fruit juice and nectars provides drinks with new flavors, attractive colors and textures, and high nutritional value for the beverage industries. This study aimed to evaluate the quality of pulps and nectars, develop blends of tropical fruits, and assess their physicochemical features and presence of bioactive compounds. The preparation of nectars comprised 30% pulp and 70% mineral water, using pulps of tamarind, pineapple, acerola, and passion fruit, which served as matrices for the preparation of seven blend formulations. The following physicochemical characteristics and bioactive compounds were analyzed: soluble solids (SS), titratable acidity (TA), pH, SS/TA ratio, ascorbic acid, chlorophyll, carotenoids, anthocyanins, flavonoids, and total extractable polyphenols. All pulps, nectars, and blends had a pH below 4.5. The acerola pulp and nectar presented the highest ascorbic acid, chlorophyll, anthocyanin, and extractable polyphenol contents. The blend in Formulation 7 (30% tamarind + 20% pineapple + 25% acerola + 25% passion fruit) had the highest titratable acidity, ascorbic acid, anthocyanins, flavonoids, and carotenoids. Formulation 4 (30% tamarind + 30% pineapple + 30% acerola + 10% passion fruit) showed the highest content of total extractable polyphenols.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ARAUJO, J. M. A. Química de alimentos. Viçosa- MG: Editora UFV, 2011. 601p.

ARAÚJO, M. N. T.; CASTRO, R. S.; RODRIGUES, A. C. S.; RÊGO, J. F.; UCHÔA, V. T. Avaliação do teor de vitamina C em polpas de acerola comercializadas em supermercados de Piripiri-PI. Ciência Agrícola, v.15, n.1, p.59-68, 2017. 10.28998/rca.v15i1.2609

AOAC (ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALITICAL CHEMISTRS). Official methods of analysis of the association of official analytical chemistrs. 18 ed. Gathersburg, 2005. 1015p.

BORGES. P. R.; CARVALHO, E. E. N.; VILA BOAS, E. V. B.; LIMA, J. P.; RODRIGUES, L. F. Estudo da estabilidade físico-química de suco de abacaxi ‘pérola’. Ciência e Agrotecnologia, v.35, n.4, p.742-750, 2011. 10.1590/S1413-70542011000400013.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução normativa nº 12, de 4 de setembro de 2003. Estabelece o regulamento técnico para fixação dos padrões de identidade e qualidade gerais para o suco tropical e dá outras providências. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, n.174, p. 1-25, 2003.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução normativa nº 01, de 7 de janeiro de 2000. Estabelece o regulamento técnico geral para fixação dos padrões de identidade e qualidade para polpa de fruta. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, 7 de jan. de 2000.

CANUTO, G. A. B.; XAVIER, A. A. O.; NEVES, L. C.; BENASSI, M. T. Caracterização físico-química de polpas de frutos da Amazônia e sua correlação com a atividade anti-radical livre. Revista Brasileira de Fruticultura, v.32, n.4, p.1196-1205, 2010. 10.1590/S0100-29452010005000122.

CARDOSO, J. A. C.; ROSSALES, R. R. LIMONS, B.; REIS, S. F.; SCHUMACHER, B. O.; HELBIG, E. Teor e estabilidade de vitamina C em sucos in natura e industrializados. Revis. o Mundo da Saúde, v. 39, n. 4, p. 460 - 469, 2015. 10.15343/0104-7809.20153904460469.

CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2.ed. Lavras: UFLA, 2005. 785p.

FERNANDES, A. G.; SANTOS, G. M.; SILVA, D. S.; SOUSA, P. H. M.; MAIA, G. A.; FIGUEREIDO, R. W. Alterações das características químicas e físico-químicas durante as etapas de processamento do suco de maracujá. Ciência e Tecnologia de Alimentos, vol.31, n.3, p.747-751, 2011. 10.1590/S0101-20612011000300030.

FERRARI, R. S.; COLUSSI, F.; AYUB, R. A. Caracterização de subprodutos da industrialização do maracujá aproveitamento das sementes. Revista Brasileira de Fruticultura, v.26, n.1, p.101-102, 2004. 10.1590/S0100-29452004000100027.

FRANCIS, F. J. Analysis of anthocyanins. In: MARKAKIS, P. (ed). Anthocyanins as food colors.New York: Academic Press, 1982. p.280.

FREITAS, C. A. S.; MAIA, G. A.; DA COSTA, J. M. C.; FIGUEIREDO, R. W.; SOUSA, P. H. M.; FERNANDES, A. G. Estabilidade dos carotenoides, antocianinas, vitamina C presentes no suco tropical de acerola (Malpighiaemarginata D.C.) adoçado envasado pelos processos hot fill e asséptico. Ciência e Agrotecnologia, v.30, n.5, p.942-949, 2006. 10.1590/S1413-70542006000500018.

HONORATO, A. C.; DIAS, C. B. R.; SOUZA, E. B.; CARVALHO, I. R. B.; SOUSA, K. S. M. Parâmetros físico-químicos de polpas de fruta produzidas na cidade de Petrolina – PE. Revista Verde, v. 10, n.4, p.01-05, 2015. 10.18378/rvads.v10i4.3415.

HURTADO-SALAZAR, A.; SILVA, D. F. P.; SEDIYAMA, C. S.; BRUCKNER, C. H. Caracterização física e química de frutos de maracujazeiro-amarelo enxertado em espécies silvestres do gênero passiflora cultivado em ambiente protegido. Revista Brasileira de Fruticultura, v.37, n.3, p. 635-643, 2015. 10.1590/0100-2945-101/14.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz: métodos químicos e físicos para análise de alimentos. 4.ed. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, 2008.

LICHTENTHALER, H. K. Chlorophylls and carotenoids: pigments of photosynthetic biomembranes. In: PACKER, L.; DOUCE, R. (Eds). Methods in Enzimology, v.148, p.350-382, 1987.

LIMA, A. A. Maracujá produção: aspectos técnicos. Brasília: EMBRAPA, 2002. 104p.

MAIA, G. A.; SOUSA, P. H. M.; LIMA, A. S. Processamento de sucos de frutas tropicais. 1.ed. Fortaleza: UFC, 2007. 320p.

MANICA, I.; ICUMA, I. M.; JUNQUEIRA, N. T. V.; SALVADOR, J. O.; MOREIRA, A.; MALAVOLTA, E. Goiaba: do plantio ao consumidor. Porto Alegre: Cinco Continentes, 2001. 32p.

MATSUURA, F. C. A. U.; ROLIM, R. B. Avaliação da adição de suco de acerola em suco de abacaxi visando à produção de um blend com alto teor de vitamina C. Revista Brasileira de Fruticultura, v.24, n.1, p.138-141, 2002. 10.1590/S0100-29452002000100030.

MIRANDA, D. S. A.; PESSOA, T.; FIGUÊREDO, R. M. F.; GURJÃO, F. F.; PINHEIRO, R. M. M.; MARTINS, A. G. L. A. Elaboração e caracterização de néctar de abacaxi pérola adoçado com glucose de milho. Revista AGROTEC. v.36, n.1, p.82-87, 2015. 10.25066/agrotec.v36i1.23092

PEREIRA, M. A. B.; SIEBENEICHLER, S. C.; LORENÇONI, R.; ADORIAN, G. C.; SILVA, J. C.; GARCIA, R. B. M.; PEQUENO, D. N. L.; SOUZA, C. M.; BRITO, R. F. F. Qualidade do fruto de abacaxi comercializado pela Cooperfruto – Miranorte – TO. Revista Brasileira de Fruticultura, v.31, n.4, p.1048-1053, 2009. 10.1590/S0100-29452009000400018.

PINHEIRO, A. M.; FERNANDES, A. G.; FAI, A. E. C.; PRAD, G. M.; SOUSA, P. H. M.; MAIA, G. A. Avaliação química, físico-química e microbiológica de sucos de frutas integrais: abacaxi, caju e maracujá. In: Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.26 n.1, p.98-103,2006. 10.1590/S0101-20612006000100017.

RAIMUNDO, K.; MAGRI, R. S.; SIMIONATO, E. M. R. S.; SAMPAIO, A. C. Avaliação física e química da polpa de maracujá congelada comercializada na região de Bauru. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 31, n.2, p.539-543, 2009. 10.1590/S0100-29452009000200031.

ROCHA, W. S.; LOPES, R. M.; SILVA, D. B.; VIEIRA, R. F.; SILVA, J. P.; AGOSTINI-COSTA, T. S. Compostos fenólicos totais e taninos condensados em frutas nativas do cerrado. Revista Brasileira de Fruticultura, v.33, n.4. p.1215-1221, 2011. 10.1590/S0100-29452011000400021.

SANTOS, E. H. F.; NETO, A. F. DONZELI, V. P. Aspectos físico-químicos e microbiológicos de polpas de frutas comercializadas em Petrolina (PE) e Juazeiro (BA). Brazilian Journal of Food Technology, v.19, 2016. 10.1590/1981-6723.8915.

SILVA, F. A. S.; AZEVEDO, C. A. V. The Assistat Software Version 7.7 and its use in the analysis of experimental data. African Journal of Agricultural Research, v.11, n.39, p.3733- 3740, 2010. 10.5897/AJAR2016.11522.

SOUSA, M. S. B.; VIEIRA, L. M.; SILVA, M. J. M.; LIMA, A. Caracterização nutricional e compostos antioxidantes em resíduos de polpas de frutas tropicais. Ciência e Agrotecnologia, v.35, n.3, p.554-559, 2011. 10.1590/S1413-70542011000300017.

SOUSA, P. H. M.; RAMOS, A. M.; MAIA, G. A.; BRITO, E. S.; GARRUTI, D. S.; FONSECA, A. V. V. Adição de extratos de Ginkgobiloba e Panaxginseng em néctares mistos de frutas tropicais. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.30, n.2, p.463-470, 2010. 10.1590/S0101-20612010000200025.

SOUZA, S. L.; MOREIRA, A. P. B.; SANTANA, H. M. P.; ALENCAR, E. R. Conteúdo de carotenos e provitamina A em frutas comercializadas em Viçosa, Estado de Minas Gerais. Acta Scientiarum Agronomy, v.26, n.4, p.453-459, 2004. 10.4025/actasciagron.v26i4.1807.

TACO - Tabela Brasileira de Composição de Alimentos. 4.ed. Campinas: UNICAMP-NEPA, 2011. 161p.

TALCOTT, S. T.; PERCIVAL, S. S.; PITTET-MOORE, J.; CELORIA, C. Phytochemical Composition and Antioxidant Stability of Fortified Yellow Passion Fruit (Passifloraedulis).Journal of Agricultural and Food Chemistry, v.51, n.4, p.935-941, 2003. 10.1021/jf020769q.

URSZULA, T.; LÓPEZ, J.F.; ÁLVAREZ, J.A.P.; MARTOS, M.V. Chemical, physicochemical, technological, antibacterial and antioxidant properties of rich-fibre powder extract obtained from tamarind (Tamarindusindica L.). Industrial Crops and Products, v.55, p.155-162, 2014. 10.1016/j.indcrop.2014.01.047.

VEBERIC, R .; COLARIC, M .; STAMPAR, F. Phenolic acids and flavonoids of fig fruit (Ficuscarica L.) in the northern Mediterranean region. FoodChemistry, v.106, n.1, p.153-157, 2008. 10.1016/j.foodchem.2007.05.061.

VENTURINI FILHO, W.G. Bebidas não alcoólicas. 2.ed. São Paulo: Bluncher, 2010. 385p.

WATERHOUSE, A. Folin-ciocalteau micro method for total phenol in wine. American Journal of Enology and Viticulture, p. 3-5, 2006.

Published

07-11-2019

How to Cite

GADELHA, M. R. de A.; GOMES, J. de S.; SILVA, A. K. da; ALVES, M. J. dos S.; SANTOS, A. F. do. Blends with tropical fruits based on tamarind. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 3, p. 412–419, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i3.6215. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6215. Acesso em: 26 apr. 2024.

Issue

Section

FOOD SCIENCES

Most read articles by the same author(s)