Quality assessment of commercial fruit products

Authors

  • Diego Gadelha Souza Universidade Federal do Paraná
  • Jaqueline de Sousa Gomes Universidade Federal de Campina Grande http://orcid.org/0000-0001-8198-9989
  • Amanda Kelly da Silva Universidade Federal de Campina Grande
  • Deocleciano Cassiano de Santana Neto Universidade Federal do Paraná
  • Flávia de Brito Martins Universidade Federal de Campina Grande
  • Adriana Ferreira dos Santos Universidade Federal de Campina Grande

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v15i2.6944

Keywords:

Sweet pastry, pulp, quality

Abstract

The processing of fresh fruits into derived products provides conservation and consumption outside the harvest period, however, it is important that these products reach the consumer market, attending to and guaranteeing their physical-chemical and functional quality. Thus, the objective of this work was to evaluate physicochemical characteristics and quantification of bioactive compounds in commercial samples of guava and banana sweets, and acerola and guava pulps. The products purchased were represented by four commercial brands, coming from the local markets of Pombal and Patos in Paraíba. Determinations of soluble solids, titratable acidity, pH, ratio, water content, fixed mineral residue, ascorbic acid, chlorophyll, carotenoids, flavonoids, anthocyanins and total extractable polyphenols were carried out. For ash content, sample A of guava jam stood out among the others, indicating a greater amount of inorganic residue. Samples A, B and C of guava jam and sample D of banana jam had the highest content of compounds phenolic. The sweet banana sample C showed the highest content of soluble solids. Acerola pulp sample D obtained the best result for ascorbic acid and phenolic compounds. For pH, only samples B, C and D of guava pulp are within the limits allowed by Brazilian legislation.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Diego Gadelha Souza, Universidade Federal do Paraná

Mestrando em Engenharia de Alimentos, pela Universidade  Federal do Paraná. Bacharel em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal de Campina Grande, campus Pombal (2017). Atuou como monitor da disciplina Análise Sensorial no período 2016.1. Possui experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos nas linhas de pesquisa de Tecnologia de Produtos de Origem Vegetal, pós-colheita e processamento de produtos vegetais, desenvolvimento de novos produtos, com experiência em análises físico-química, sensorial e determinação de compostos bioativos. Experiência como bolsista de Desenvolvimento Tecnológico Industrial do CNPq - Nível C.

Jaqueline de Sousa Gomes, Universidade Federal de Campina Grande

Engenheira de Alimentos pelo Centro de Ciências e Tecnologia Agroalimentar da Universidade Federal de Campina Grande - UFCG. Durante a graduação teve participação em projetos de extensão como bolsista na área de Boas Práticas de Fabricação para agricultores familiares e em projetos de pesquisa como voluntária. Foi monitora bolsista de Cálculo II no período de 2013.1 à 2014.2, monitora voluntária da disciplina Operações Unitárias I no período de 2015.1. Atua na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos com ênfase em frutas e hortaliças; e boas práticas de fabricação.

Amanda Kelly da Silva, Universidade Federal de Campina Grande

Graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal de Campina Grande - UFCG (2017). Durante a graduação fez parte do Grupo de Estudos e Pesquisas de Tecnologia de Produtos de Origem Vegetal. Participou como voluntária em projetos de iniciação científica como voluntária, trabalhou como monitora da disciplina Operações Unitárias III (2016.2)

Deocleciano Cassiano de Santana Neto, Universidade Federal do Paraná

Atualmente é doutorando no Programa de Pós-graduação em Engenharia de Alimentos da Universidade Federal do Paraná. Mestre em Tecnologia Agroalimentar pela Universidade Federal da Paraíba (2019). Possui grau de Bacharel em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal de Campina Grande, campus Pombal (2016). Atuou como monitor da disciplina Cálculo III nos períodos 2012.2 e 2013.1. Foi membro colaborador da CONSUALI Empresa Júnior de Alimentos (2013/14), atuando como Assessor em Recursos Financeiros. Foi estagiário voluntário do Laboratório de Tecnologia de Produtos de Origem Vegetal, durante os períodos 2015.1 e 2015.2, com uma carga horária semanal de 12 horas, e na Associação Comunitária Rural da Várzea Comprida dos Oliveiras Bolo das Oliveiras, através do Programa de Estudos e Ações Para o Semiárido da Universidade Federal de Campina Grande (PEASA/UFCG) entre fevereiro/março de 2016, com carga horária total de 180 horas. Foi aluno pesquisador bolsista do CNPq/UFCG no Programa Institucional de Bolsas de Iniciação Científica (PIBIC), no período 2014-2015, participando ainda como aluno voluntário em projetos do PIBIC, PIBITI e PIVIC, e entre 2014-2016. Possui experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos nas Linhas de Pesquisa de Tecnologia pós-colheita e processamento de produtos vegetais, Tecnologia de produtos Cárneos, Aproveitamento de resíduos Agroindústrias, Transformação química e bioquímica dos alimentos, Controle de qualidade e no Desenvolvimento de Novos Produtos, apresentando experiência em análises físico-químicas, determinação de compostos bioativos e atividade antioxidante.

Adriana Ferreira dos Santos, Universidade Federal de Campina Grande

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal da Paraíba (1996), mestrado em Agronomia pela Universidade Federal da Paraíba (2001) e doutorado em Agronomia pela Universidade Federal da Paraíba (2006). Atualmente é professor ASSOCIADO II da Universidade Federal de Campina Grande. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Ciência e Tecnologia de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: Tecnologia de produtos agropecuários, tecnologia da conservação de alimentos, tecnologia de produtos hortícolas, alimentos funcionais.

References

ABREU, J. R.; SANTOS, C. D.; ABREU, C. M. P.; CASTRO, E. M. Histochemistry and morpho- anatomy study on guava fruit during ripening. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.32, n.1, p.179-186, 2012. 10.1590/S0101-20612012005000019.

ABREU, W. C.; BARCELOSA, M. F. P. Atividade Antioxidante Total da Polpa de Tomate Submetida ao Processamento Térmico Doméstico em Diferentes Tempos. UNOPAR Científica Ciências Biológicas e da Saúde, v.14, n.2, p.71-6, 2012. 10.17921/2447-8938.2012v14n2p%25p.

ADRIANO, E.; LEONEL, S.; EVENGELISTA, R. M. Qualidade de fruto da aceroleira cv. Olivier em dois estádios de maturação. Revista Brasileira de Fruticultura, v.33, n.sp1, 2011. 10.1590/S0100-29452011000500073 .

AOAC (ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALITICAL CHEMISTRS). Official methods of analysis of the association of official analytical chemistrs.18.ed. Gathersburg, 2005. 1015p.

BATISTA, A. G.; OLIVEIRA, B. D.; OLIVEIRA, M. A.; GUEDES, T. J.; SILVA, D. F.; PINTOS, N. A. V. D. Parâmetros de qualidade de polpas de frutas congeladas: uma abordagem para produção do agronegócio familiar no Alto Vale do Jequitinhonha. Revista Tecnologia & Ciência Agropecuária, v.7, n.4, p.49-54, 2013.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 01, de 7 de janeiro de 2000. Regulamento Técnico Geral para Fixação dos Padrões de Identidade e Qualidade para polpa de fruta. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, 7 de jan. de 2000.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. RDC n. 272, de 22 de setembro de 2005. Regulamento técnico para produtos de vegetais, produtos de frutas e cogumelos comestíveis. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, 22 de setembro de 2005.

BRASIL. Resolução Normativa n. 09, de 11 de dezembro de 1978. Aprova as normas técnicas especiais relativas a alimentos e bebidas. Brasília, 1978.

CARVALHO, C. R. L.; MANTOVANI, D. M. B.; CARVALHO, P. R. N.; MORAES, R. M. M. Análises químicas de alimentos. Campinas: ITAL, 1990.

FALCÃO, H. A. S.; FONSECA, A. O.; DEOLIVEIRA FILHO, J. G.; DE CARVALHO PIRES, M.; PEIXOTO, J. R. Armazenamento de variedades de bananas em condições de atmosfera modificada com permanganato de potássio. Revista de Agricultura Neotropical, v.4, n.4, p.1-7, 2017. 10.32404/rean.v4i4.1734.

FRANCIS, F. J. Analysis of anthocyanins. In: MARKAKIS, P. (ed). Anthocyanins as food colors. New York: Academic Press, 1982. p.280.

FREDA, S. A., KRUMREICH, F. D., RUTZ, J. K., HARTWIG, N., ZAMBIAZI, R. C. Bioactive compounds during processing and storage of sweet guava (conventional and light). International Food Research Journal, v.25, n.3, p.1181-1188, 2018.

FREIRE, M. T. A.; PETRUS, R. R.; HASHIDA, J. C.; FAVARO-TRINTADE, C. S. Avaliação física, química e sensorial de doce cremoso de goiaba acondicionado em bisnaga plástica. Brazilian Journal of Food Technology, v.12, n.3, p.172-180, 2009. 10.4260/BJFT2009800900010.

GADELHA, A. J. F.; ROCHA, C. O.; VIEIRA, F. F.; RIBEIRO, G. N. Avaliação de parâmetros de qualidade físico-químicos de polpas congeladas de abacaxi, acerola, cajá e caju. Revista Caatinga, Mossoró, v.22, n.1, p.115-118, 2009.

GODOY, R. C. B.; MATOS E. L.S.; SANTOS D. V.; AMORIM T. S.; WASZCCZYNSKJ N.; SOUSA NETO, M. A. Estudo da composição físico-quimica e aceitação de bananadas comerciais por meio de análise multivariada. Revista Instituto Adolfo Lutz, v.68, n.3, p.373-380, 2009.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ – Normas Analíticas métodos químicos e físicos para análise de alimentos. 4 ed. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, 2008.

JESUS, I. G.; SOUZA, A. C.; FERREIRA, I. M.; SANTOS, L.V. N.; SILVA, A. M. O.; CARVALHO, M. G. Caracterização e aceitação sensorial de doce em pasta com biomassa de banana e polpa de cajá. Segurança Alimentar e Nutricional, v.26, p.1-11, 2019. 10.20396/san.v26i0.8653452.

LICHTENTHALER, H. K. Chlorophylls and carotenoids: pigments of photosynthetic biomembranes. In: PACKER, L.; DOUCE, R. (Eds). Methods in Enzimology, v.148, p.350-382,1987.

LIMA, V. L. A. G.; MÉLO, E. A.; LIMA, L. S.; NASCIMENTO, P. P. Flavonóides em seleções de acerola (Malpighia sp L.). 1- Teor de antocianinas e flavonoides totais. Ciência Rural, v.30, n.6, p.1063-1064, 2000. 10.1590/S0103-84782000000600024 .

MELO, S. S.; SILVA, M. C. M.; SANTANA, Y. A. G.; LIMA, A. Formulação, caracterização físico-química, sensorial, microbiológica e vida de prateleira de molho de tomate para pizza. PUBVET, v. 6, n.15, 2012.

MERCALI, G. D.; SCHWARTZ, S.; MARCZAK, L. D. F.; TESSARO, I. C.; SASTRY, S. Ascorbic acid degradation and color changes in acerola pulp during ohmic heating: effect of eletric field frequency. Journal of Food Engineering, V.123, p.1-7, 2014. 10.1016/j.jfoodeng.2013.09.011.

MOURA, R. L.; SILVA, A. P.; SILVA, F. G.; LIMA, S. P.; SOUZA, P. A. Avaliação da qualidade físico-química em doces cremosos de goiaba comercializados em Limoeiro do Norte-CE. Revista Verde. v.9, n.3, p.303-306, 2014.

OLIVEIRA, L. F.; BORGES, S. V.; NASCIMENTO, J.; CUNHA, A. D.; JESUS, T. B.; PEREIRA, P. A. P.; PEREIRA, A. G. T.; FIGUEREIDO, L. P.; VELENTE, W. A. Utilização de casca de banana na fabricação de doces de banana em massa - avaliação da qualidade. Alimentos e Nutrição, v.20, n.4, p.581-589, 2009.

PEÇANHA, D. A.; NEVES, T. G.; VERRUMA-BERNARDI, M. R.; DELIZA, R.; ARAÚJO, K. G. L.; KAJISHIMA, S.; PINHEIRO, M. S. Qualidade microbiológica, físico-químico e sensorial de goiabada tipo cascão produzida na região norte do estado do Rio de Janeiro. Brazilian Journal of Food Technology, v.9, n.1, p.25-32, 2006.

RANIERI, L. M.; DELANI, T. C. O. Banana verde (Musaspp): obtenção da biomassa e ações fisiológicas do amido resistente. Revista Uningá. v.20, n.3, p.43-49, 2014.

SHI, J. MAGUER, M. L. Lycopene in tomato: chemical and physical properties affected by food processing. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, v.40, n.1, p.1-42, 2000. 10.1080/10408690091189275

SILVA, D. S.; MAIA, G. A.; SOUSA, P. H. M.; FIGUEIREDO, R. W.; COSTA, J. M. C.; FONSECA, A.V.V. Estabilidade de componentes bioativos do suco tropical de goiaba não adoçado obtido pelos processos de enchimento a quente e asséptico. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 30, p.237-243. 10.1590/S0101-20612010000100035.

SILVA, E. S.; OLIVEIRA, J.; MACHADO, A. V.; & DE OLIVEIRA COSTA, R. Secagem de Grãos e Frutas: Revisão Bibliográfica. Revista Brasileira de Agrotecnologia, v.5, n.1, p.19-23, 2015.

SILVA, F. A. S.; AZEVEDO, C. A. V. The Assistat Software Version 7.7 and its use in the analysis of experimental data. African Journal of Agricultural Research, v.11, n.39, p.3733- 3740, 2016. 10.5897/AJAR2016.11522.

SILVA, M. L. S.; MENEZES, C. C.; PORTELA, J. V. F.; ALENCAR, P. E. B. S.; CARNEIRO, T. B. Teor de carotenoides em polpas de acerola congeladas. Revista Verde, v.8, n.1, p.170-173, 2013.

SOUZA, D. S.; PIMENTEL, J. D. R.; OLIVEIRA JUNIOR, A. M. Avaliação da

Influência de Variáveis de Processo Sobre a Cinética de Desidratação Osmótica da Polpa de Abacate (Persea americana L.). Journal of Health Sciences, v.14, n.1, 2015. 10.17921/2447-8938.2012v14n1p%25p.

SOUZA, V. R.; PEREIRA, P. A. P.; QUEIROZ, S. V. B. CARNEIRO, J. D. S. Determination Of Bioactive Compounds, Antioxidant Activity And Chemical Composition Of Cerrado Brazilian Fruits. Food Chemistry, v.134, n.1, p.381 -386, 2012. 10.1016/j.foodchem.2012.02.191.

STAJCIC, S.; CETKOVIC, G.; CANADANOVIC-BRUNET, J.; DJILAS, S.; MANDIC, A.; CETOJEVIC-SIMIN, D. Tomato waste: Carotenoids content, antioxidant and cell growth activities. Food Chemistry, v.172, p.225-232, 2015. 10.1016/j.foodchem.2014.09.069.

UPADHYAYA, P.; TYAGI, K.; SARMA, S.; TAMBOLI, V.; SREELAKSHMI, Y.; SHARMA, R. Natural variation in folate levels among tomato (Solanum lycopersicum) accessions. Food Chemistry, v.217, p. 610-619, 2017. 10.1016/j.foodchem.2016.09.031.

VIEIRA, D. A. P.; MACEDO, S. K. C.; MATOS, L. S.; MACHADO, S. S. Características físico-químicas e teores de pigmentos de extratos de tomates vendidos em mercados. Scientia Tec, v.4, n.1, p. 20-28, 2017. 10.35819/scientiatec.v4i1.2105.

VIEIRA, L. M.; SOUSA, M. S. B.; MANCINI-FILHO, J.; LIMA, A. Fenólicos totais e capacidade antioxidante in vitro de polpas de frutos tropicais. Revista Brasileira de Fruticultura, v.33, n.3, p.888-897, 2011. 10.1590/S0100-29452011005000099.

WATERHOUSE, A. Folin-ciocalteau micro method for total phenol in wine. American Journal of Enology and Viticulture, p. 3-5, 2006.

Published

01-04-2020

How to Cite

SOUZA, D. G.; GOMES, J. de S.; SILVA, A. K. da; SANTANA NETO, D. C. de; MARTINS, F. de B.; SANTOS, A. F. dos. Quality assessment of commercial fruit products. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 15, n. 2, p. 146–152, 2020. DOI: 10.18378/rvads.v15i2.6944. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6944. Acesso em: 27 apr. 2024.

Issue

Section

FOOD SCIENCES

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.