Physical-chemical characterization of freeze-dried mango 'Rosa' pulps

Authors

  • Marcela Nobre Oliveira Universidade Federal de Campina Grande
  • Rossana Maria Feitosa de Figueirêdo Universidade Federal de Campina Grande
  • Alexandre José de Melo Queiroz Universidade Federal de Campina Grande
  • Adelino de Melo Guimarães Diógenes Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Pernambuco
  • Alison Bruno Borges de Sousa Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Pernambuco
  • Ubieli Alves Araújo Vasconcelos Universidade Federal de Viçosa

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v12i5.4756

Keywords:

Mangifera indica L. Drying, Dehydration, Maltodextrin.

Abstract

The objective of this study was to perform the physico-chemical characterization of 'Rosa powder' mango pulp obtained by lyophilization. Integral pulp and a formulation containing 30% maltodextrin (drying agent) were used. Samples were homogenized and frozen at -18 ° C for further lyophilization for a period of 72 hours. Analyzes of the pulps (integral and formulated) and the post-obtained were performed for unit parameter, water activity, total soluble solids, pH, total titratable acidity, ascorbic acid and instrumental color. It was verified that the addition of the road agent altered as characteristics of the pulp with decrease of the unit, water activity, titratable total acid and ascorbic acid, increasing the total soluble solids content. In the formulated pulp a 34% increase of the total soluble solids was observed, whereas the reduction of the water activity was almost 80%. In relation to the powder, the maltodextrin product presented a reduction in moisture contents, water activity and titratable total acidity when compared to whole fruit powder. As for color, there was an increase in luminosity (L *), from 72.45 to 78.85 and a decrease in the intensity of yellow (b *), from 62.72 to 35.33, of the formulated powder when compared to the powder without addition of coadjuvant. It was possible to verify that the inclusion of maltodextrin altered the physical-chemical paramedics studied, both in the pulps and lyophilized powder, being the parameter of a unit, water activity and luminosity of the most affected.

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Author Biographies

Marcela Nobre Oliveira, Universidade Federal de Campina Grande

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal de Campina Grande(2013). Atualmente é Bolsista de Doutorado da Universidade Federal de Campina Grande. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Ciência de Alimentos.

Rossana Maria Feitosa de Figueirêdo, Universidade Federal de Campina Grande

Professora Titular, Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, Paraíba, 

Alexandre José de Melo Queiroz, Universidade Federal de Campina Grande

Professor Titular, Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, Paraíba,

Adelino de Melo Guimarães Diógenes, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Pernambuco

Professor de Agroindústria, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Pernambuco, Afogados da Ingazeira, Pernambuco

Alison Bruno Borges de Sousa, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Pernambuco

Professor de Agroindústria, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Pernambuco, Afogados da Ingazeira, Pernambuco

Ubieli Alves Araújo Vasconcelos, Universidade Federal de Viçosa

Doutorando em Fitotecnia, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, Minas Gerais

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Published

01-12-2017

How to Cite

OLIVEIRA, M. N.; FIGUEIRÊDO, R. M. F. de; QUEIROZ, A. J. de M.; DIÓGENES, A. de M. G.; SOUSA, A. B. B. de; VASCONCELOS, U. A. A. Physical-chemical characterization of freeze-dried mango ’Rosa’ pulps. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 12, n. 5, p. 902–906, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i5.4756. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4756. Acesso em: 11 dec. 2024.

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