Apparent viscosity of espada mango pulp

Authors

  • Relyson Gabriel Medeiros Oliveira Instituto Federal do Rio Grande do Norte
  • Carlos Cesar Bezerra Lopes Instituto Federal do Rio Grande do Norte
  • Joao Carlos Soares Melo Instituto Federal do Rio Grande do Norte
  • Carlos Helaidio Chaves Costa Instituto Federal do Rio Grande do Norte
  • Adair Divino Silva Badaro Instituto Federal do Rio Grande do Norte

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i1.5777

Keywords:

Pseudoplastic fluid, Apparent viscosity, Activation energy

Abstract

The rheological properties knowledge about food products is vital to the processes of equipment design and evaluation. The apparent viscosity of the pulps, for example, varies a lot during its processing, and it can preclude this processing with higher concentrations. Therefore, the objective of this work is to study the apparent viscosity behavior of espada mango pulp at temperatures of 15, 25, 35, 45 and 55° C and at concentrations of 20 and 16° Brix. The pulps apparent viscosity measurements were determined using an analog rotational viscometer, at different rotation speeds of the equipment (0,6; 1,5; 3,0; 6,0; 12; 30 and 60 rpm). All experiments were carried out in triplicate and, for calculation, it was used the average of the obtained values. The apparent viscosity of espada mango pulp tended to decrease with the increasing of rotation speed and temperature (in the studied concentrations). The espada mango pulp presented a behavior of a non-Newtonian fluid, of a pseudoplastic fluid. The equations adjusted to the experimental data of the espada mango pulp apparent viscosity can be used to estimate their apparent viscosity.

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Author Biographies

Relyson Gabriel Medeiros Oliveira, Instituto Federal do Rio Grande do Norte

Discente do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte, cursando nível técnico no curso técnico de eletrotécnica na forma integrada. Bolsista de pesquisa pela Pró-Reitoria de Pesquisa e Inovação (PROPI) do IFRN.

Carlos Cesar Bezerra Lopes, Instituto Federal do Rio Grande do Norte

Discente do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte, cursando nível técnico no curso técnico em informática na forma integrada.

Joao Carlos Soares Melo, Instituto Federal do Rio Grande do Norte

Possui graduação em Química Industrial pela Universidade Estadual da Paraíba (2004), graduação em Engenharia Mecânica pela Universidade Federal de Campina Grande (2008), mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande (2007) e doutorado em Engenharia de Processos (2013) pela Universidade Federal de Campina Grande

Carlos Helaidio Chaves Costa, Instituto Federal do Rio Grande do Norte

Licenciado em Ciências pela Faculdade de Filosofia Dom Aureliano Matos/Universidade Estadual do Ceará (2006), Graduado em Tecnologia de Alimentos pelo Centro de Ensino Tecnológico (2005), Especialista em Saúde e Segurança Alimentar pelo Instituto Centro de Ensino Tecnológico (2010) e Mestre em Ensino de Ciências e Matemática / Ensino de Química pela Universidade Estadual da Paraíba (2017). . Atualmente é professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte. Tem experiência na área de alimentos e utilização de softwares no ensino de Química nos cursos técnicos e Licenciatura do IFRN.

Adair Divino Silva Badaro, Instituto Federal do Rio Grande do Norte

Mestrando em Engenharia Têxtil pela Universidade Federal do Rio grande do Norte, possui graduação em Administração com Habilitação em Marketing pela Faculdade Natalense para o Desenvolvimento do Rio Grande do Norte (2006). Formação como Técnico em Química Têxtil pelo Senai CETIQT (1999) e atua nesta área no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte. Tem experiência em diversas empresas Têxteis e na indústria química com foco na indústria Têxtil

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Published

01-01-2019

How to Cite

OLIVEIRA, R. G. M.; LOPES, C. C. B.; MELO, J. C. S.; COSTA, C. H. C.; BADARO, A. D. S. Apparent viscosity of espada mango pulp. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 1, p. 99–103, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i1.5777. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5777. Acesso em: 28 apr. 2024.

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Section

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