Biometric analysis in fruit and and sensorial of Guabiju (Myrcianthes pungens)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v16i1.8495

Keywords:

Mirtacea, Guabijuzeiro, Juice acceptance

Abstract

The guabijuzeiro (Myrcianthes pungens) stands out for its coverage throughout the national territory and for the production and sweet taste of the fruits, but few studies have been conducted with this species so far. The objective of the present work was to carry out the biometric characterization of the fruits and the sensory analysis of the juice produced from three guabiju accessions. The methodology used consisted of collecting the fruits for analysis of fruit mass, pulp mass, pulp yield and Brix grade and for the production of guabiju juice. An acceptance test was carried out with 35 untrained evaluators. As a result, it was observed that the average fruit mass was 3.57 g, the pulp mass was 1.81 g, the pulp yield was 49.67 % and the average Brix grade was 14.27 %. Regarding juice production, access 1 produced 300 mL, access 2 200 mL and access 3 400 mL. Regarding sensory analysis, access 1 obtained the best acceptance score by 11.42 % of the evaluators, access 2 by 80 % of the evaluators and access 3 by 8.57 % of the evaluators, which shows the potential of use of these fruits for the development of juices with exotic fruits. It can be concluded that there is variation between accessions in fruit biometry, juice production and degree of acceptance by guabiju juice tasters.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Marlene Aparecida Rodrigues, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Três Passos

Bacharel em Gestão Ambiental. Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Unidade em Três Passos.

Divanilde Guerra, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Três Passos

Engenheira Agronôma, Doutora em Fitotecnia, Professora Adjunta. Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Unidade em Três Passos.

Robson Evaldo Gehlen Bohrer, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Três Passos

Engenheiro Ambiental, Doutor em Engenharia Cível, Professor Adjunto. Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Unidade em Três Passos.

Danni Maisa da Silva, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Três Passos

Engenheira Agronôma, Doutora em Solos, Professora Adjunta. Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Unidade em Três Passos.

Fernanda Hart Weber, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Três Passos

Química de Alimentos, Doutora em Alimentos, Professora Adjunta. Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Unidade em Três Passos.

Marlon de Castro Vasconcelos, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Três Passos

Biólogo, Doutor em Ecologia, Professor Adjunto. Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Unidade em Três Passos.

References

ALVARENGA, C. A. G.; CIABOTTI, S; PASSAGLIA, K. A.; JESUS, E. J. Avaliação da fruta de Eugenia uvalha cambes sob estádios de desenvolvimento. Global Science Technology, 7: 67-75, 2014. 10.14688/1984-3801/gst.v7n1p67-75

ANDRADE, J. M. M.; ABOY, A. L.; APEL, M. A.; RASEIRA, M. C. B.; PEREIRA, J. F. M.; HENRIQUES, A. T. Phenolic Composition in different genotypes of guabiju fruits. Joournal of Food Science, 76: 1181-1187, 2011. 10.1111/j.1750-3841.2011.02375.x

BACK, P. I. K.; STEINHAUS, J.; RAMIRES, M. F; STOLL, D; VASCONCELOS, M. C; WEBER, F. H. Sensorial de suco de laranja com diferentes açúcares. Revista Verde de Agroecologia, 14: 480-484. 2019. 10.18378/rvads.v14i3.6317

BARROSO, C.M. Proposta de Análise Estatística de Testes Triangulares Considerando a Distribuição Binominal. Dissertação (Mestrado em Estatística e Experimentação Agropecuária). Lavras: UFLA. 63p. 2013.

BEZERRA, J. E. F.; LEDERMAN, L. E.; SILVA JÚNIOR, J. F. S.; ALVES, M. A. Comportamento da pitangueira (Eugenia uniflora L.) sob irrigação na região do Vale do Rio Moxotó, Pernambuco. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 26: 177-179. 2004. 10.1590/S0100-29452004000100047

BOESSO, F. F.; BRUNELLI, L. T.; IMAIZUMI, V. M.; VENTURINI FILHO, W. G. Caracterização físico-química, energética e sensorial de refresco adoçado de jabuticaba. Energia na Agricultura, 30: 429-436. 2015. 10.17224/EnergAgric.2015v30n4p429-436

BORGES, K. C. F.; SANTANA, D. G.; MELO, B.; DOS SANTOS, C. M. Rendimento de polpa e morfometria de frutos e sementes de pitangueira-do-cerrado. Revista Brasileira de Fruticultura, 32: 471-478. 2010. 10.1590/S0100-29452010005000042

BRAGA, L. A. C.; PENHA, F. B.; SOUZA, L. F. A.; BRAGA, A. C. C.; RODRIGUES, E. C. N; BEZERRA, T. S. Sensory profile and physical-chemical evaluation of mixed nectar of Pitaya and Passion fruit. Brazilian Journal of Development, 6: 38970-38987. 2020. 10.1590/S0103-90162004000600007

CARVALHO, J. E. U.; NAZARÉ, R. F. R.; NASCIMENTO, W. M. O. Características físicas e físico-químicas de um tipo de bacuri (Platonia insignis Mart.) com rendimento industrial superior. Revista Brasileira de Fruticultura, 25: 326-328. 2003. 10.1590/S0100-29452003000200036

CARVALHO, A. R. J.; GOMES, G. A.; FERREIRA, R. O.; CARVALHO, M. G. Constituintes químicos e atividade antioxidante de folhas e galhos de Eugenia copacabanensis Kiaersk (Myrtaceae). Química Nova, 37: 477-482. 2014. 10.5935/0100-4042.20140079

COHEN, K. O.; SANO, S. M.; SILVA, J. C. S.; MELO, J. T. Avaliação das características físicas e físico-químicas dos frutos de Ariticum mocedentes de Cabeceiras, Embrapa Cerrado. 2020.

DANNER, M. A.; CITADIN, I.; SASSO, S. A. Z.; SACHET, M. R.; AMBRÓSIO, R. Fenologia da Floração e Frutificação de Mirtáceas Nativas da Floresta com Araucária. Revista Brasileira de Fruticultura, 32: 291-295. 2010. 10.1590/S0100-29452010005000008.

DIAS, A. B.; CARVALHO, M. A. P.; DANTAS, A. C. V. L.; FONSECA, V. J. A. Variabilidade e caracterização de frutos de pitangueiras em municípios baianos. Revista Brasileira de Fruticultura, 33: 1169-1177. 2011. 10.1590/S0100-29452011000400015

GUERRA, C. C. Sistema para Elaboração de Suco de Uva Integral em Pequenos Volumes: Suquificador Integral. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves – RS. 2016.

GULARTE, M. A. Manual de análise sensorial de alimentos. Editora da Universidade Federal de Pelotas, 106p. 2009.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Cidades: Três Passos [website]. Disponível em: <http://cidades.ibge.gov.br/painel/painel.php?codmun=432190>. Acesso em: 10 abril de 2020.

LORENZI, H.; LACERDA, M. Frutas brasileiras e exóticas cultivadas (de consumo in natura). Instituto Plantarum de Estudos da Flora, São Paulo. 672 p. 2006.

MOURA, A. A. C.; AROUCHA, E. M. M.; GÓIS, V. A.; LIETE, R. H. L FERREIRA, R. M. A.; SILVA, M. C. P. Iogurtes com polpa de noni e acerola: avaliação físico-química, atividade antioxidante e perfil sensorial. Boletim CEPPA, 34: 1-10. 2016. 10.5380/cep.v34i2.53181

REIS, L. C. R. BERNARDI, J. R.; SILVA, A. C. P.; FACCO, E. M. P. Análise da composição nutricional e estabilidade de compostos fenólicos e antocianinas totais do guabijú (Myrcianthes punges). Brazilian Journal of Food Research, 7: 89-104. 2016. 10.3895/rebrapa.v7n1.3517

RODRIGUES, M. A.; GUERRA, D.; SEHN, T. T.; BOHRER, R. E. G.; SILVA, D. M. Caracterização biométrica de Guabijuzeiros (Myrcianthes pungens (O. Berg) d. Legrand). Revista Eletrônica Cientifica da UERGS, 6: 83-91. 2020. 10.21674/2448-0479.61.83-91

SERAGLIO, S. K. T.; SCHULZ, M., NEHRING, P.; DELLA BETTA, F.; VALESE, A. C.; DAGUER, H.; GONZAGA, L.V., FETT, R., COSTA, A. C. O. Nutritional and bioactive potential of Myrtaceae fruits during ripening. Food Chem, 239: 649–656, 2018. 10.1016/j.foodchem.2017.06.118

SILVA, J. A. A.; GRIZOTTO, R. K.; MIGUEL, F. B.; BÁRBARO, I. M. Caracterização físico-química de frutos de clones de doviális (Dovyalis abyssinicawarb). Revista Brasileira de Fruticultura, 33: 466-472. 2011. 10.1590/S0100-29452011000500062

SOBUCKI, L.; BETEMPS, D. L.; RAMOS, L. F.; LEDUR, C. L.; ROHRIG, B. Caracterização físico-química de diferente espécie de mirtáceas na cidade de Cerro Largo RS. Cadernos de Agroecologia, 10: 1-5. 2016.

SOUZA, L. S.; AVRELLA, E. D.; CAMPOS, S. S.; FIOR, C. S.; SCHWARZ, S. F. Clonagem de espécime adulto de Myrcianthes pungens (Berg) Legrand através da estaquia. Iheringia, Série Botânica, 73: 336-341. 2018. 10.21826/2446-8231201873310

R CORE TEAM R. 2020. A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria.

VEIT, P. A.; SCHWARZ, S. F.; GUERRA, D. Monitoring the phenology of Myrcianthes pungens (O. Berg) d. Legrand in the state of Rio Grande do Sul - Brazil. Revista Brasileira de Fruticultura, 41: 1-4. 2019. 10.1590/0100-29452019164

VERGARA, L. P.; RODRIGUES, R. S.; ZAMBIASI, R. C.; FRANZON, R. C.; CHIM, J. F. Sensorial profile of conventional chewable bullets and reduced caloric value formulated with yellow Araçá Pulp. Brazilian Journal of Development, 6: 15362-15368. 2020. 10.1016/j.foodqual.2008.09.001

ZERBIELLI, L.; NIENOW, A. A.; DALACORTE, L.; JACOBS, R.; DARONCH, T. Diversidade físico-química dos frutos de jabuticabeiras em um sítio de ocorrência natural. Revista Brasileira de Fruticultura, 38: 107-116, 2016. 10.1590/0100-2945-267/14.

Published

01-01-2021

How to Cite

RODRIGUES, M. A.; GUERRA, D.; BOHRER, R. E. G.; SILVA, D. M. da; WEBER, F. H.; VASCONCELOS, M. de C. Biometric analysis in fruit and and sensorial of Guabiju (Myrcianthes pungens). Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 16, n. 1, p. 111–116, 2021. DOI: 10.18378/rvads.v16i1.8495. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8495. Acesso em: 3 may. 2024.

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE

Most read articles by the same author(s)