Energy sources on the longevity of bees (Apis mellifera L.) in controlled conditions

Authors

  • Rosilene Agra da Silva Universidade Federal de Campina Grande https://orcid.org/0000-0001-9232-7403
  • Talita Soares de Araújo Universidade Federal de Campina Grande
  • Anderson Bruno Anacleto de Andrade Universidade Federal de Alagoas http://orcid.org/0000-0002-6956-8660
  • Micaela Silva Coelho Universidade Federal de Campina Grande
  • Gilmara Lima Gonçalves de Oliveira Universidade Federal de Campina Grande

DOI:

https://doi.org/10.18378/aab.v7i0.7545

Keywords:

Beekeeping, Artificial feeding, Consumption, Mortality

Abstract

Beekeeping is an activity that depends on several factors among them the environment. In times where the food for bees is scarce it is necessary to opt for artificial feeding, where it is necessary to know the foods that will be offered the bees. This research was aimed at evaluating the influence energy and protein sources on the longevity of worker bees (Apis mellifera L.) in vitro. The sources evaluated were the mixture of pollen (10%) and icing sugar (90%), only icing sugar (100%), a mixture of pollen (10%) and honey (90%) and icing sugar (90%) and honey (10%). Freshly-emerged bees were collected from honeycombs and placed in groups of 20 bees in wood cages, with controlled environment, where the due feeds were served and recorded the survey of the number of dead bees daily. The work was conducted in fully randomized experimental design, with four treatments and six repetitions. In the bee survival analysis it was noted that the feeding of the pollen mixture (10%) and sugar (90%) was the one that provided the best results in relation to the longevity of the bees, as opposed to feeding only sugar where it presented the lowest longevity index.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Rosilene Agra da Silva, Universidade Federal de Campina Grande

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal da Paraíba (2000), mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal da Paraíba (2003) e doutorado em Programa de Doutorado Integrado Em Zootecnia pela Universidade Federal da Paraíba (2006). Atualmente é professor Associado II da Universidade Federal de Campina Grande. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Criação de Animais, atuando principalmente nos seguintes temas: identificação da flora apícola do nordeste brasileiro; caracterização físico-química e análise sensorial de mel, leite e carnes; sistemas de produção e cadeia produtiva da apicultura, bovinocultura, ovinocaprinocultura, avicultura; forragicultura. Desde de julho de 2019 está como coordenadora do mestrado profissional em sistemas agroindustriais do Centro de Ciências e Tecnologia Agroalimentar/UFCG Campus Pombal

References

ALMEIDA NETO, I. P., SILVA, R. A., SILVA, S. S., SOUSA, J. S., ANDRADE, A. B. A., Influência de essências na alimentação artificial energética na atratividade de Abelhas Apis mellifera. Revista Verde v. 10, n.3, p 47-52, 2015.

BARROS, D. C. B.; CAMILLI, M. P.; DANIEL D. MENDES, D. D.; ORSI, R. O., A importância das abelhas Apis mellifera L. e a influência da alimentação proteica (pólen) no desenvolvimento dos enxames e das crias. In: V Jornada Científica e Tecnológica da FATEC de Botucatu, 2016.

BETIOLI, J. V.; CHAUD-NETTO, J. Group effect on longevity of Africanized honeybee workers (Apis mellifera L.) mainteined without queen in laboratory conditions. Naturalia, v.26, p.265-275, 2001.

CAMPOS, J. P. T. Suplementação energéticas para abelhas africanizadas. 41 f. Trabalho de Conclusão de Curso. (Bacharelado em Zootecnia) – Universidade Federal de São João Del- Rei, 2015.

CREMONEZ, T. M.; JONG, D. Influência da nutrição sobre aspectos da fisiologia e nutrição de abelhas Apis mellifera. 2001. Universidade de São Paulo, Ribeirão Preto, 2001.

DIETZ, A. Nutrition of the adult honey bee. IN: Dadant & Sons (org.). The hive and the honey bee. Hamilton: Illions. p.125-156, 1975.

GOMEZ, S. A.; MOSCARDI, F.; SOSA GÓMEZ, D. R. Suscetibilidade de Spodoptera frugiperda a isolados geográficos de um vírus de poliedrose nuclear. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.34, p.1539 1544, 1999.

LIMA, C. B. S.; RIBEIRO, M. F.; GAMA, F. C.; SILVA, S. R. Preferências de abelhas mandaçaia (Melipona mandacaia) na alimentação artificial. Revista Magistra, v. 24, p. 228-233, 2012.

LIMA, M. V.; SILVA, V. T.; SOARES, K. O.; RODRIGUES, A. E. Características reprodutivas das colônias de abelhas Apis mellifera submetidas à alimentação artificial. Agropecuária Científica no Semiárido, v.11, n.4, p.97-104, 2015.

MARTINS, R. P., BARBEITOS, M. S. Adaptações de insetos a mudanças no ambiente: ecologia e evolução de diapausa. O Ecologia Brasiliensis, v. 8, p. 149-192, 2000.

MELO, I. L. P.; FREITAS, A. S.; BARTH, O. M. ALMEIDA-MURADIAN, L. B. Relação entre a composição nutricional e a origem floral de pólen apícola desidratado. Rev Inst Adolfo Lutz, v. 68, n.3, p.346-53, 2009.

PEREIRA, D. S.; PAIVA, C. S.; COELHO, W. A. C.; HOLANDA-NETO, J. P.; SILVA, A. F.; MARACAJÁ, P. B. Peso de rainhas virgens africanizadas produzidas em colônias submetidas a diferentes suplementações alimentares em Mossoró-RN, Brasil. ACTA Apicola Brasilica, v. 03, n.1, p.18-24, 2015.

PEREIRA, F. M.; FREITAS, B. M.; VIEIRA NETO, J. M.; LOPES, M. T. R.; BARBOSA, A. L.; CAMARGO, R. C. R. Desenvolvimento de colônias de abelhas com diferentes alimentos protéicos. Pesq. agropec. bras. v.41, n.1, p.1-7. 2006.

PEREIRA, F. M.; FREITAS, B. M.; VIEIRA NETO, J. M.; LOPES, M. T. R. BARBOSA, A. L.; CAMARGO, R. C. R.; RIBEIRO, V. Q.; ROCHA, R. S. Efeito tóxico de alimentos alternativos para abelhas Apis mellifera. Ciência Rural, v.37, n.2, p.533-538, 2007.

PINHEIRO, E. B.; MARACAJÁ, P. B.; MEQUITA, L. X.; SOTO-BRANCO, B.; OLIVEIRA FILHO, R. B. Efeito de diferentes alimentos sobre a longevidade de operárias de abelha jandaíra em ambiente controlado. Revista Verde, v.4, n.3, p. 50-56, 2009.

SHARMA, H. K.; GUPTA, J. K. Sensanal variation in color, weight and crude proteina content of pollen loads of hive bees. Indian Bee Journal, v. 58, n. 3, p. 125-128, 1996.

VIDAL, M. F. Efeitos da seca de 2012 nas exportações nordestinas de mel. Informe Rural ETENE, Banco do Nordeste do Brasil S.A.: Fortaleza, ano VIII, n 3, 2014.

Published

2019-09-20

How to Cite

SILVA, R. A. da; ARAÚJO, T. S. de; ANDRADE, A. B. A. de; COELHO, M. S.; OLIVEIRA, G. L. G. de. Energy sources on the longevity of bees (Apis mellifera L.) in controlled conditions. ACTA Apicola Brasilica, [S. l.], v. 7, p. e7445, 2019. DOI: 10.18378/aab.v7i0.7545. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/APB/article/view/7545. Acesso em: 16 apr. 2024.

Issue

Section

ARTICLES

Most read articles by the same author(s)