Juazeiro fruit bending kinetics (Ziziphus joazeiro Mart.) under different concentrations of NaOH

Authors

  • Jéssica Leite da Silva Universidade Federal de Campina Grande
  • Franciscleudo Bezerra da Costa Universidade Federal de Campina Grande
  • Ana Marinho do Nascimento Universidade Federal de Campina Grande
  • Mahyara de Melo Santiago Universidade Federal de Campina Grande
  • Tatiana Marinho Gadelha Universidade Federal de Campina Grande

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v12i4.4741

Keywords:

Fixation, Carbon dioxide, Sodium hydroxide, Quantification.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the ideal amount of sodium hydroxide (NaOH) to be used in the titration breath analysis in juazeiro (Ziziphus joazeiro Mart.) Fruits harvested in the city of Pombal, Paraíba. For this, two volumes of NaOH, 0.5 and 1.0 mL were tested during the 24 hour period. The results demonstrated that the volume of 0.5 mL was efficient only for short periods of analysis, more precisely for up to 16 hours. The results obtained for the volume of 1.0 mL showed to be efficient during the whole period of analysis and become more feasible, because it fixed a greater amount of CO2, when compared to the results obtained when using 0,5 mL of NaOH.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Jéssica Leite da Silva, Universidade Federal de Campina Grande

DOUTORANDA EM ENGENHARIA DE PROCESSOS PELO CENTRO DE CIÊNCIAS E TECNOLOGIA CAMPUS CAMPINA GRANDE

Franciscleudo Bezerra da Costa, Universidade Federal de Campina Grande

Professor Adjunto da Unidade Acadêmica de Tecnologia de Alimentos

Ana Marinho do Nascimento, Universidade Federal de Campina Grande

DOUTORANDA EM ENGENHARIA DE PROCESSOS PELO CENTRO DE CIÊNCIAS E TECNOLOGIA CAMPUS CAMPINA GRANDE

Mahyara de Melo Santiago, Universidade Federal de Campina Grande

ENGENHEIRA DE ALIMENTOS PELO CENTRO DE CIÊNCIAS E TECNOLOGIA AGROALIMENTAR CAMPUS POMBAL

Tatiana Marinho Gadelha, Universidade Federal de Campina Grande

GRADUANDA EM CIÊNCIAS BIOLÓGICAS PELO CENTRO DE FORMAÇÃO DE PROFESSORES CAMPUS CAJAZEIRAS

References

CALBO, A. G.; MORETTI, C. L.; HENZ, G. P. Respiração de Frutas e Hortaliças. Brasília, DF, Embrapa, 2007. 10p. (Comunicado Técnico, 46).

CARVALHO, P. M. R. Juazeiro Ziziphus joazeiro. Colombo, PR, Embrapa, 2007. 8p. (Comunicado Técnico, 139).

CORRÊA, M. O. G.; PINTO, D. D.; ONO, E. O. Análise da atividade respiratória em frutos de jabuticabeira. Revista Brasileira de Biociências, Porto Alegre, v. 5, n. 2, p. 831-833, 2007.

CRISPIM, J. E.; MARTINS, J. C.; PIRES, J. C.; ROSELEM, C. A.; CAVARIANI, C. Determinação da taxa de respiração em sementes de soja pelo método da titulação. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 29, n. 10, p.1517-1521, 1994.

JUNQUEIRA, L. C, U.; CARNEIRO, J. Papel das mitocôndrias na transformação e armazenamento de energia. In: JUNQUEIRA, L. C, U.; CARNEIRO, J. Biologia celular e molecular. 8. ed. Guanabara Koogan, Rio de Janeiro. 2005. p. 63-75.

MENDES, B. V. Juazeiro (Zizyphus joazeiro Mart.): símbolo da resistência das plantas das caatingas. Fundação Vingt-Un Rosado, Mossoró, 1996, 24 p.

PRADO, D. E.; P. E. GIBBS. Patterns of species distribution in the dry seasonal forests of South America. Annals of Missouri Botanical Garden. v.80, n. 4, p. 902-927, 2003.

SILVA, J. L. Qualidade e armazenamento de frutos de juazeiro (Ziziphus joazeiro Mart.) sob temperatura ambiente. Pombal: Universidade Federal de Campina Grande, 2015. 75p. Monografia do curso Bacharel em Engenharia de Alimentos.

SILVA, J. L. Compostos bioativos e capacidade antioxidante de frutos de juazeiro armazenados sob temperatura controlada. Pombal: Universidade Federal de Campina Grande, 2017. 75p. Dissertação do Mestrado em Sistemas Agroindustriais.

SILVA, L. R.; BARRETO, N. D. S.; BATISTA, P. F.; ARAÚJO, F. A. R.; MORAIS, P. L. D. Caracterização de frutos de cinco acessos de juazeiro (Ziziphus joazeiro Mart.). Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v. 13, n. 1, p. 15-20, 2011.

SILVA, J. L.; COSTA, F. B.; NASCIMENTO, A. M.; SOUSA, F. F.; SANTOS, K. P. Taxa respiratória de frutos de juazeiro (Ziziphus joazeiro Mart.) armazenado sob temperatura ambiente. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Pombal, v. 12, n. 2, p. 343-347, 2017.

Published

01-10-2017

How to Cite

SILVA, J. L. da; COSTA, F. B. da; NASCIMENTO, A. M. do; SANTIAGO, M. de M.; GADELHA, T. M. Juazeiro fruit bending kinetics (Ziziphus joazeiro Mart.) under different concentrations of NaOH. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 12, n. 4, p. 798–801, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i4.4741. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4741. Acesso em: 17 apr. 2024.

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>