Post-harvest of ‘Prata Rio’ bananas under refrigerated storage

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i2.6088

Keywords:

Cold storage, Musa spp., Post-harvest

Abstract

This study aimed to evaluate the quality of fruits of banana 'Prata Rio' under refrigeration. The fruits were stored in styrofoam trays in the cold room at 13 ± 3 °C and 85 ± 3% relative humidity for 30 days. Every 5 days the weight loss, pulp firmness, titratable acidity, soluble solids, soluble solids / titratable acidity ratio, total soluble sugars, reducing sugars and starch content were evaluated. The experimental design was completely randomized design with treatments composed by times of storage (0, 5, 10, 15, 20, 25 and 30 days) with three replications of 3 fruits each, totaling 63 fruits evaluated. The results were evaluated by means of comparison of averages of the treatments followed by standard deviations from 3 repetitions. In the ripening of banana 'Prata Rio' there is an increase in total soluble sugars and soluble solids. The fruits smooth along the storage with consequent degradation of starch. The banana 'Prata Rio' has post-harvest behavior with potential for commercialization.

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Author Biographies

Darliane Veras dos Santos Souza, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Engenheira Agrônoma pelo Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Ceará, Campus Limoeiro do Norte. Mestranda em Fitotecnia na linha fruticultura tropical, sub área fisiologia pós-colheita de frutas e hortaliças.

Pahlevi Augusto de Souza, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte

Doutor em Fitotecnia pela Universidade Federal de Viçosa. Atualmente é professor efetivo do Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte no Departamento de Tecnologia de Alimentos.

Patrícia Ranyelle Ribeiro de Sousa, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Ceará

Engenheira Agrônoma pelo Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Ceará, Campus Limoeiro do Norte.

Elisabeth Mariano Batista, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Ceará

Mestre em Tecnologia de Alimentos e Especialista em Segurança Alimentar pelo Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Ceará, Campus Limoeiro do Norte.

Franciscleudo Bezerra da Costa, Universidade Federal de Campina Grande

Pós Doctor em Fisiologia Vegetal. Atualmente é professor da Universidade Federal de Campina Grande do Departamento de Ciências e Tecnologia Agroalimentar.

Patrícia Lígia Dantas de Morais, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Doutora em Fisiologia Vegetal. Atualmente professora da Universidade Federal Rural do Semi-Árido do Departamento de Ciências Vegetais.

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Published

01-04-2019

How to Cite

SOUZA, D. V. dos S.; SOUZA, P. A. de; SOUSA, P. R. R. de; BATISTA, E. M.; COSTA, F. B. da; MORAIS, P. L. D. de. Post-harvest of ‘Prata Rio’ bananas under refrigerated storage. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 2, p. 343–348, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i2.6088. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6088. Acesso em: 2 may. 2024.

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