Morphometry of leguminous seeds produced in different spacing

Authors

  • Shirley Santos Monteiro Universidade Federal da Paraíba
  • Fillipe Silveira Marini Universidade Federal da Paraíba
  • Dualyson da Silva Santos Universidade Federal da Paraíba
  • Emmanuel Moreira Pereira Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Andreia Vasconcellos Universidade Federal de Santa Maria

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v14i1.5881

Keywords:

Dolichos lablab L., Mucuna aterrima, Canavalia ensiformis D. C.

Abstract

The production of legume seeds can be a strategy to increase the income of family farmers, as well as the improvement of soil characteristics. The objective of this work was to evaluate the morphometric characteristics of the seeds of legume species produced at different spacings. The experiment was conducted at the Federal University of Paraíba, Campus III, Bananeiras, Paraíba. The experimental design was a randomized complete block design in the 3 x 3 factorial scheme, three legume species (black mucuna, pork bean and lablab) and three spacings (0.50 x 0.50, 0.50 x 0.75 e 0.50 x 1.0 m) with three replicates. It was evaluated the physical characteristics: pod length and width, seed length and width, seed pod weight, seedless pod weight, seed weight, seed number per pod, yield, total pod weight, total weight of the seed and weight of 100 seed. The legume Bean of Pork had greater increase in morphometric performance, followed by Mucuna Preta and Lablab. The spacing did not influence the Morphometry of leguminous seeds.

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Author Biographies

Shirley Santos Monteiro, Universidade Federal da Paraíba

Bacharel em Agroecologia, Universidade Federal da Paraíba, Bananeiras-PB, Área de atuação: Produção Vegetal

Mestranda em Tecnologia Agroalimentar, Universidade Federal da Paraíba, Bananeiras-PB, Área de atuação: Processos e Tecnologia de Produtos Agroalimentares

Fillipe Silveira Marini, Universidade Federal da Paraíba

Agronomia pela Universidade Federal de Viçosa (UFV)

Mestrado e doutorado em Produção Vegetal pela Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF).

Atualmente é professor Adjunto da Universidade Federal da Paraíba, Campus I.

Coordenador do Núcleo de Extensão e Agroecologia em Desenvolvimento Territorial e Agroecologia (NEADT) da Universidade Federal da Paraíba (UFPB), Campus I.

Docente do Programa de Pós-Graduação em Ciências Agrárias (Agroecologia)/UFPB, Campus III.

Dualyson da Silva Santos, Universidade Federal da Paraíba

Bacharel em Agroecologia, Universidade Federal da Paraíba, Bananeiras-PB, Área de atuação: Produção Vegetal

Especialista em Psicopedagogia institucional e clinica pela universidade são Judas Tadeu

Emmanuel Moreira Pereira, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal de Campina Grande (2014)

Mestre em Engenharia Agrícola/Areá: Processamento e Armazenamento de Produtos Agrícolas (2016)

Doutorando em Agronomia (Produção Vegetal) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (Em andamento)

Andreia Vasconcellos, Universidade Federal de Santa Maria

Técnica Agropecuária, Escola Agrícola Assis Chateaubriand - EAAC (2008).

Graduação em Ciências Agrárias pela Universidade Federal da Paraíba (2014)

Graduação em Agroecologia pela Universidade Estadual da Paraíba (2012).

Mestrado no Programa de Pós-Graduação em Ciências Agrárias (Agroecologia) (2015).

Doutorado em andamento em Extensão Rural, Universidade Federal de Santa Maria, UFSM.

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Published

01-01-2019

How to Cite

MONTEIRO, S. S.; MARINI, F. S.; SANTOS, D. da S.; PEREIRA, E. M.; VASCONCELLOS, A. Morphometry of leguminous seeds produced in different spacing. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 14, n. 1, p. 146–149, 2019. DOI: 10.18378/rvads.v14i1.5881. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5881. Acesso em: 27 apr. 2024.

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