Agronomic efficiency and sanitary quality of biofertilizers applied to the soil in organic lettuce cultivation

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v15i4.7958

Keywords:

Lactuca sativa L, Organic fertilization, Agrocological production, SOLVER

Abstract

The fertilization of vegetables by means of biofertilizers is mainly used by organic agriculture. However, there are few studies published evaluating the potentially pathogenic microbiota to humans in biofertilizers as well as its formulation according to the nutritional needs of the crop. Thus, the objective of this study was to formulate two optimized biofertilizers and evaluate their sanitary characteristics (microbiological and parasitological) and agronomic efficiency in the organic cultivation of curly lettuce. The experiment was conducted under field conditions in Lagoa Seca, Paraíba. The experimental arrangement was in randomized blocks, in a factorial scheme (2 x 6), with 3 replications, being two optimized biofertilizers (BIO I and BIO II) and six concentrations (0, 20, 40, 60, 80 and 100 mL). The curly lettuce was fertilized with two biofertilizers, formulated with organic materials, and submitted to aerobic fermentation for 96 days. BIO II did not have contamination with microorganisms pathogenic to humans, while BIO I presented contamination with total and fecal coliforms, Ascaris lumbricoides, Ancilostomideo spp., Entamoeba histolystica and Entamoeba coli. The application of BIO I and BIO II promoted an increase in total production yield, commercial production, number of leaves, dry mass of the stem and root. However, the dry mass of leaves did not differ from the control treatment, regardless of biofertilizer. Further studies should be conducted to investigate the residual effect of biofertilizers and other application methods such as foliar spraying for BIO II.

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Author Biographies

Álisson Queiroz Moura, Universidade Estadual da Paraíba, Lagoa Seca

Mestre em Agroecologia e Desenvolvimento Rural, Graduando em Engenharia Agronômica no Centro Universitário de Araras Dr. Edmundo Ulson, Araras-SP

Graduado em Agreocologia pela Universidade Estadual da Paraíba.

Elida Barbosa Correa, Universidade Estadual da Paraíba, Lagoa Seca

Doutora em Proteção de Plantas, professora e pesquisadora do Centro de Ciências Agrárias e Ambientais, Universidade Estadual da Paraíba, Lagoa Seca

Josely Dantas Fernandes, Universidade Estadual da Paraíba, Lagoa Seca

Doutor em Recursos Naturais, Técnico em Agropecuária do Centro de Ciências Agrárias e Ambientais, Universidade Estadual da Paraíba, Lagoa Seca

Antonio Fernandes Monteiro Filho, Universidade Estadual da Paraíba, Lagoa Seca

Doutor em Engenharia Agrícola, Técnico em Agropecuária do Centro de Ciências Agrárias e Ambientais, Universidade Estadual da Paraíba, Lagoa Seca

Tricya Neroyldes Farias Ferreira, Universidade Estadual da Paraíba, Lagoa Seca

Graduada em Farmácia Bioquímica, Técnica em Microbiologia do Centro de Ciências Agrárias e Ambientais, Universidade Estadual da Paraíba, Lagoa Seca

Alexandre Costa Leão, Universidade Estadual da Paraíba, Lagoa Seca

Mestre em Manejo de Solo e Água, professor do Centro de Ciências Agrárias e Ambientais, Universidade Estadual da Paraíba, Lagoa Seca

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Eficiência agronômica e qualidade sanitária de biofertilizantes aplicados no solo em cultivo orgânico da alface

Published

01-10-2020

How to Cite

MOURA, Álisson Q.; CORREA, E. B.; FERNANDES, J. D.; MONTEIRO FILHO, A. F.; FERREIRA, T. N. F.; LEÃO, A. C. Agronomic efficiency and sanitary quality of biofertilizers applied to the soil in organic lettuce cultivation. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 15, n. 4, p. 346–352, 2020. DOI: 10.18378/rvads.v15i4.7958. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/7958. Acesso em: 23 jul. 2024.

Issue

Section

AGRICULTURAL SCIENCES

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