Legumes as covers crops to improve soil quality

Keywords: Phytomass, Carbon stock, Mucuna pruriens, Crotalaria juncea

Abstract

Legumes can be efficient to increase carbon (C) and nitrogen (N) contents in the soil. Based on this, the objective of this study was to select the legumes plants with the greatest potential to accumulate C and N in the soil. The experiment was conducted in 2018, in Redenção, Ceará. The experimental design was a randomized block with eight treatments and three repetitions. The treatments correspond to: control (soil without vegetation cover), straw, Mucuna pruriens, Mucuna pruriens, Dolichos lablab, Cajanus cajan, Crotalaria juncea and Canavalia ensiformis. At flowering (67 days after sowing), the legumes were cut and left on the area. At 78 days after cutting, soil samples were collected at depths of 0-5 and 5-10 cm. We determined bulk density, particle density, porosity, total organic carbon (TOC), carbon stock (C stock), total nitrogen (TN), nitrogen stock (N stock) and C:N ratio. The cover crops did not change bulk density, particle density, porosity, TN, N stock and the C:N ratio, due to the sandy soil texture and short experimental period. However, they contributed to the increase in TOC contents. Legume plants are able to increase soil carbon stock even in the short time. The mucuna cinza (Mucuna pruriens) is the leguminous plant with the greatest potential to accumulate C in the soil. However, to maintain organic residue in the soil, the use of Crotalaria juncea is recommended.

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Author Biographies

Rugana Imbana, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa

Mestre e Doutorando em Solos e Nutrição de Plantas, Programa de Pós-graduação em Solos e Nutrição de Plantas, Departamento de Solos, Universidade Federal de Viçosa, Rua Purdue, 392-486 – Santo Antônio, 36.570-000, Viçosa, Minas Gerais, Brasil.

Susana Churka Blum, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira, Redenção

Doutora em Solos e Nutrição de Plantas, Instituto de Desenvolvimento Rural, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira, Avenida da Abolição, 03 - centro, 62.790-000, Redenção, Ceará, Brasil.

Maria Ivanilda Aguiar, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira, Redenção

Doutora em Ecologia e Recursos Naturais, Instituto de Desenvolvimento Rural, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira, Avenida da Abolição, 03 - centro, 62.790-000, Redenção, Ceará, Brasil.

Geocleber Gomes de Sousa, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira, Redenção

Doutor em Engenharia Agrícola, Instituto de Desenvolvimento Rural, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira, Avenida da Abolição, 03 - centro, 62.790-000, Redenção, Ceará, Brasil.

Medna Ndami, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira, Redenção

Engenheiro Agrônomo, Instituto de Desenvolvimento Rural, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira, Avenida da Abolição, 03 - centro, 62.790-000, Redenção, Ceará, Brasil.

Ibraim Dabó, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira, Redenção

Engenheiro Agrônomo, Instituto de Desenvolvimento Rural, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira, Avenida da Abolição, 03 - centro, 62.790-000, Redenção, Ceará, Brasil.

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Published
2021-10-01
How to Cite
IMBANA, R.; BLUM, S. C.; AGUIAR, M. I.; SOUSA, G. G. DE; NDAMI, M.; DABÓ, I. Legumes as covers crops to improve soil quality. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 16, n. 4, p. 351 - 357, 1 Oct. 2021.
Section
AGRICULTURAL SCIENCES