Organic substrates in the production of arugula seedlings in the Amazon region

Authors

  • Idelfonso Leandro Bezerra Universidade Federal de Rondônia, Rolim de Moura https://orcid.org/0000-0002-1883-8093
  • Vanessa Marcolino Maneti Fiagril LTDA, Presidente Médici
  • Lucas da Silva Santos Universidade Federal de Rondônia, Rolim de Moura
  • João Marcelo Silva do Nascimento Universidade Federal de Rondônia, Rolim de Moura
  • Cleiton Dias Alves Universidade Federal de Rondônia, Rolim de Moura
  • Vinícius Lima Pereira Universidade Federal de Rondônia, Rolim de Moura

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v18i3.9595

Keywords:

Eruca sativa Miller, Organic compost, Quality of seedlings

Abstract

Arugula is a leafy vegetable that has a short cycle, where the seedling production phase is of great importance for the arugula production chain, since this is the phase of greatest commercial development of the plant. Thus, this work aimed to evaluate the influence of different organic substrates on the production of arugula seedlings. The experimental design used was completely randomized, with four treatments consisting of substrates and five replications, totaling 20 experimental units. The treatments used were: T1: 100% soil; T2: 50% soil + 50% cattle manure; T3: 50% soil + 50% earthworm humus and T4: 50% soil + 50% chicken litter. The seedlings were cultivated in Styrofoam trays with 56 cells. Each plot was formed by eight rows with seven seedlings (56 tray-1 plants) totaling 1,120 plants. After 20 days of sowing, the percentage of emergence, emergence speed index, plant height, number of leaves, fresh and dry mass of the aerial part were evaluated. The substrate consisting of 50% soil + 50% earthworm humus showed the best performance in the production of arugula seedlings.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALTERO, J. V.; CATALANI, G. C.; CRUCIOL, G. C. D.; GERLACH, G. A. X. Húmus de minhoca na produção de mudas de rúcula. Revista Científica Unilago, 1(1): 1-9, 2022.

ALVARES, C. A.; STAPE, J. L.; SENTELHAS, P. C.; GONÇALVES, J. L. M.; SPAROVEK, G. Koppen´s climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrisft, 22(6): 711-728, 2013. https://doi.org/10.1127/0941-2948/2013/0507

ARAÚJO, A. S.; SILVA, D. J.; SILVA, A. V. S.; SILVA, A. T.; LIRA, A. C. B.; BARROS, R. P. Potencial germinativo de sementes de rúcula (Eruca sativa L., Brassicaceae) em diferentes substratos. Diversitas Journal, 5(3): 1.495-1.503, 2020. http://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v5i3-860

ARMOND, C.; OLIVEIRA, V. C.; GONZALES, S. D. P.; OLIVEIRA, F. E. R.; SILVA, R. M.; LEAL, T. T. B.; REIS, A. S.; SILVA, F. Desenvolvimento inicial de plantas de abobrinha italiana cultivada com húmus de minhoca. Horticultura Brasileira, 34(3): 439-442, 2016. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362016003022

BATISTA, M. A. V.; BEZERRA NETO, F.; AMBROSIO, M. M. Q.; GUIMARÃES, L. M. S.; SARAIVA, J. P. B.; SILVA, M. L. Atributos microbiológicos do solo e produtividade de rabanete influenciados pelo uso de espécies espontâneas. Horticultura Brasileira, 31(4): 587-594, 2013. https://doi.org/10.1590/S0102-05362013000400013

BRASIL, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para Análise de Sementes. Brasília: MAPA/ACS, 2009. 399p.

CECÍLIO FILHO, A. B.; MAIA, M. M.; MENDOZA-CORTEZ, J. W.; RODRIGUES, M. A.; NOWAKI, R. H. D. Épocas de cultivo e parcelamento da adubação nitrogenada para a rúcula. Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal, SP, Brasil. Comunicata Scientiae, Bom Jesus, 5(3): 252-258, 2014. https://doi.org/10.14295/cs.v5i3.410

CRUZ, L. K. A.; RUFFINO, G. M.; PELVINE, R. A. P.; CARDOSO, A. I. I. Fontes de adubos orgânicos na produção de rúcula. Revista Brasileira de Agroecologia, 16(2): 123-131, 2021. https://doi.org/10.33240/rba.v16i2.2325

DIAS, M. S.; REIS, L. S.; SANTOS, R. H. S.; ALMEIDA, C. A. C.; PAES, R. A.; ALBUQUERQUE, A. W.; SILVA, F. A. Crescimento de plantas de rúcula em substratos e níveis de salinidade da água de irrigação. Colloquium Agrariae, 15(4): 22-30, 2019. https://doi.org/10.5747/ca.2019.v15.n4.a308

EMBRAPA – EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Sistema brasileiro de classificação de solos. 3.ed. Brasília, 2013. 353p.

ENSINAS, S. C.; JUNIOR, M. T. M.; ENSINAS, B. C. Desenvolvimento de mudas de rúcula em diferentes combinações de substrato. Revista Científica Eletrônica de Agronomia, 18(1): 1-7, 2011.

ENSINAS, S. C.; MONACO, K. A.; BORELLI, A. B.; SCALON, S. Q.; SILVA, E. F. Fertirrigação na formação de mudas de rúcula em diferentes substratos. Revista de Ciências Agroveterinárias, 12(3): 238-246, 2013.

FERREIRA, D. F. SISVAR: A computer analysis system to fixed effects split plot type designs. Revista Brasileira de Biometria, 37(4): 529-535, 2019. https://doi.org/10.28951/rbb.v37i4.450

FERREIRA, M. M. A. A. S.; SOUZA, G. S.; SANTOS, A. R. Produção de mudas de rúcula em diferentes substratos cultivadas sob malhas coloridas. Centro Científico Conhecer, 10(18): 2429-2440, 2014.

FREITAS, B. V. Resposta agroeconômica da rúcula adubada com húmus de minhoca sucedida pelo cultivo de rabanete. Dissertação, Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2017, 77p.

FREITAS, M. S. M..; SOUZA, M. C.; SILVA, L. A.; LIMA, V. L. A. Composição química, atividade antioxidante e antibacteriana de folhas de couve (Brassica oleracea L. var. Acephala). Revista de Ciências Farmacêutica Básica e Aplicada, 38(2): 173-178, 2017.

IBGE, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística, Pesquisa de orçamentos familiares 2017-2018: análise do consumo alimentar pessoal no Brasil. Rio de Janeiro: IBGE, 2019. 112 p.

KLEIN, C. Utilização de substratos alternativos para produção de mudas. Revista Brasileira de Energias Renováveis, 4(3): 43-63, 2015. http://dx.doi.org/10.5380/rber.v4i3.40742

MEDEIROS, C. H.; CUSTÓDIO, T.; RIBEIRO, L. V.; SEDREZ, F.; MORSELLI, T. B. G. A. Substratos alternativos para a produção de mudas de alface. Revista Cientifica Rural, 18(1): 100-107, 2016.

OLIVEIRA, R. C.; SILVA, J. E. R.; AGUILAR, A. S.; PERES, P.; LUZ, J. M. Q. Uso de fertilizante organomineral no desenvolvimento de mudas de rúcula. Agropecuária Científica no Semiárido, 14(1): 1-6, 2018. http://dx.doi.org/10.30969/acsa.v14i1.811

PINTO, A. V. F.; ALMEIDA, C. C. S.; BARRETO, T. N. A.; Silva, W. B.; PIMENTEL, D. J. O. Efeitos de substratos e recipientes na qualidade das mudas de Tabebuia aurea. Revista Biociências, 22(1): 100-109, 2016.

RODRIGUES, L. A.; BATISTA, M. S.; ALVAREZ, R. C. F.; LIMA, S. F.; ALVEZ, C. Z. Avaliação fisiológica de sementes de arroz submetidas a doses de bioestimulante. Nucleus, 12(1): 207-214, 2015.

SALLES, J. S.; STEINER, F.; ABAKER, J. E. P.; FERREIRA, T. S.; MARTINS, G. L. M. Resposta da rúcula à adubação orgânica com diferentes compostos orgânicos. Revista de Agricultura Neotropical, 4(2): 35-40, 2017. https://doi.org/10.32404/rean.v4i2.1450

SEDIYAMA, M. A. N.; SANTOS, I. C. dos.; LIMA, P. C. de. Cultivo de hortaliças no sistema orgânico. Revista Ceres, (61), supl. 829-837, 2014. https://dx.doi.org/10.1590/0034-737X201461000008

SOMPRÉ, T. S.; OLIVEIRA, A. N.; MONÇAO, A. F.; SANTOS, A. O.; MAIS, R. E.F.; MELLO, A. H. Efeito do húmus de minhoca no desenvolvimento da alface Lactuca sativa L. in: XXXV Congresso Brasileiro de Ciência do Solo, Natal – RN, 2015.

SOUZA, F. C. A.; SOUZA, J. A. M.; PIRES, E. S.; CORDEIRO, R. A. M.; ALVES, J. D. N. Produção de mudas de quiabeiro em estufa com diferentes substratos orgânicos. Nucleus, 11(1): 137-144, 2014.

VIEIRA, R. D.; CARVALHO, N. M. Teste de vigor cm sementes. Jaboticabal: FUNEP/UNESP-FCAVJ, 1994. 164p.

WATCHIER, M.; SCHWENGBER, J. E.; FONSECA, F. D.; SILVA, M. A. S. Húmus de minhoca e casca de arroz carbonizada como substratos para produção de mudas de alface. Brazilian Applied Science Review, 3(5): 2065-2071, 2019. https://doi.org/10.34115/basrv3n5-011

Substratos orgânicos na produção de mudas de rúcula em região Amazônica

Published

01-07-2023

How to Cite

BEZERRA, I. L.; MANETI, V. M.; SANTOS, L. da S.; NASCIMENTO, J. M. S. do; ALVES, C. D.; PEREIRA, V. L. Organic substrates in the production of arugula seedlings in the Amazon region . Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 18, n. 3, p. 98–102, 2023. DOI: 10.18378/rvads.v18i3.9595. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/9595. Acesso em: 5 nov. 2024.

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE

Most read articles by the same author(s)