Reference Specifications: A study on biological control in brazilian organic agriculture

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v19i2.10251

Keywords:

Agricultural inputs, Biopesticides, Agroecology, Public policy, Sustainability

Abstract

Organic production has an important challenge in the supply of inputs. Bio-inputs for biological control, through reference specifications, are presented as promising solutions. Therefore, this article analyzes the participation of bioinputs for biological control in Brazilian organic agriculture. To this end, it characterized the scenario of organic agriculture and biological control and then carried out, in two stages of research, an analysis of the opinions of experts in organic production. The results were positioned in the expansion of organic production and market, as well as biological control, both activities permeated by public policies. They also pointed out bioinputs as technologies that are little known and little used by organic producers, mainly small and medium-sized ones, a situation also observed for the instruments provided for in the reference specifications. Finally, the results indicated that overcoming this scenario lies in the integration between the policies being implemented, social movements and business actions, associated with the promotion of research and rural extension.

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Author Biographies

Jeremias Marques de Sousa, Instituto Biológico, São Paulo

Mestre pelo Instituto Biológico de São Paulo (Sanidade, Segurança Alimentar e Ambiental no Agronegócio). Pós-graduado em Biodiversidade e Conservação (lato senso) pela Universidade Estadual do Piauí (2016), Graduado em Administração pela Faculdade do Cerrado Piauiense (2012) e Graduado em Licenciatura Plena em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual do Piauí (2012). Atuou como professor celetista do Curso de Administração da Faculdade Cerrado Piauiense (2015 e 2016). Professor Efetivo (em licença para cursar o mestrado) da Secretaria Estadual de Educação do Piauí, atuando como Professor de Biologia e Administração, e Coordenador de eixo do Curso Técnico em Administração do Centro Estadual de Tempo Integral - CETI Dr. Dionísio Rodrigues Nogueira

Renata Martins Sampaio, Instituto de Economia Agrícola, São Paulo

Doutora em Política Científica e Tecnologia, Mestre em Energia, Administradora. Pesquisador Científico do Instituto de Economia Agrícola (IEA), Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA). Docente do Programa de Pós-Graduação em Sanidade, Segurança Alimentar e Ambiental no Agronegócio do Instituto Biológico (PPG-IB/APTA). Atua em temas relacionados à dinâmica de CTI e na análise de informações e estatísticas agrícolas. Desenvolve pesquisas em economia da inovação, política científica e tecnológica, gestão pública em CTI, avaliação tecnológica, regimes sócio técnicos, ecossistemas de inovação e empreendedorismo e, análise de sistemas agroalimentares e de conjunto de informações e séries estatísticas 

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Published

15-05-2024

How to Cite

SOUSA, J. M. de; SAMPAIO, R. M. Reference Specifications: A study on biological control in brazilian organic agriculture. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 19, n. 2, p. 72–79, 2024. DOI: 10.18378/rvads.v19i2.10251. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/10251. Acesso em: 12 oct. 2024.

Issue

Section

INTERDISCIPLINARY