Microorganisms indicators the coliforms group in salmon sashimis marketed in the city of Mossoró, Rio Grande do Norte

Authors

  • Bárbara Camila Firmino Freire Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Karoline Mikaelle de Paiva Soares Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Paulo de Tarso de Paula Santiago Filho Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Elisandra Cibely Cabral de Melo Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Lara Barbosa de Souza Universidade Federal Rural do Semi-Árido

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v12i4.4835

Keywords:

Fish, Contamination, Public health.

Abstract

The fish has been highlighted in national mart, beyond to receive new presentation forms, as is the case with sashimi. This has generated concern about high susceptibility to microbial contamination observed in the product. Based on this, the objective was to investigate microorganisms of the coliforms group in salmon sashimis, commercialized in the city of Mossoró, Rio Grande do Norte. Therefore, sashimi was corrected in specialized and non-specialized establishments in oriental food, obtaining twelve samples. The analyses consisted in the determination of microorganism of coliforms group and Escherichia coli confirmation. The obtained results showed contamination by thermotolerant coliforms above permitted by legislation, as well as the presence of E. coli in some samples, being this a probable indicative of fecal contamination during processing of salmon sashimi.

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Author Biographies

Bárbara Camila Firmino Freire, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Laboratório de Biotecnologia de Alimentos. Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Karoline Mikaelle de Paiva Soares, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Professora, Centro de Ciências Agrárias, UFERSA.

Paulo de Tarso de Paula Santiago Filho, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Laboratório de Biotecnologia de Alimentos. Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Elisandra Cibely Cabral de Melo, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Laboratório de Biotecnologia de Alimentos. Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Lara Barbosa de Souza, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal. Universidade Federal Rural do Semi-Árido

References

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Published

01-10-2017

How to Cite

FREIRE, B. C. F.; SOARES, K. M. de P.; SANTIAGO FILHO, P. de T. de P.; DE MELO, E. C. C.; SOUZA, L. B. de. Microorganisms indicators the coliforms group in salmon sashimis marketed in the city of Mossoró, Rio Grande do Norte. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 12, n. 4, p. 810–813, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i4.4835. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4835. Acesso em: 23 apr. 2024.

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SCIENTIFIC NOTE

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