Microbiological diagnosis and water addition index of raw milk marketed in the city of Pombal, Paraíba, Brazil

Authors

  • Yaroslávia Ferreira Paiva Universidade Federal de Campina Grande
  • Kevison Romulo França Universidade Federal de Campina Grande
  • Everton Vieira da Silva Universidade Federal de Campina Grande
  • José Adalberto da Silva Filho Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Karla Elita Viegas Pereira Universidade Federal de Campina Grande
  • Alfredina dos Santos Araújo Universidade Federal de Campina Grande

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v13i1.5369

Keywords:

Quality, Adulteration, Informal milk, Food security.

Abstract

The commercialization of milk without heat treatment or sanitary inspection control is prohibited by law in all over the country, but it happens in some small cities. It is important to evaluate the milk in these localities, as it will be consumed by the population. The objective of this study was to evaluate the microbiological diagnosis and the index of water addition in samples of raw milk commercialized in the city of Pombal (PB). Three samples were collected from each of the five commercial sites (A, B, C, D and E) between May and June 2017. They were obtained in sterile containers and evaluated for Coliform parameters at 45ºC (NMP/mL), presence / absence of Salmonella sp. and Escherichia coli, Staphylococcus spp. (UFC/mL) and total count of Mesophyll Aerobic bacteria (CTM) (UFC/mL). The addition rate of water was determined using the Master Classic Milk Analyzer. All samples presented Coliforms at 45ºC (> 110 NMP / mL), presence of Salmonella sp. And Escherichia coli, In addition to high counts of Staphylococcus spp. (3.13 x 10 2 at 2.65 x 10 5 UFC / mL) and CTM (2.30 x 10 4 at 3.91 x 10 5 CFU / mL). Samples from locality B had a water addition index of approximately 5%. We concluded that the raw milk marketed in the city of Pombal (PB) during the period of the research was out of the microbiological standards for all analyzed parameters, besides the existence of fraud by addition of water in the samples of the locality B, being improper for consummation.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Kevison Romulo França, Universidade Federal de Campina Grande

  • Graduado em Ciências Biológicas pela UFCG, campus de Patos-PB
  • Mestrando em Sistemas agroindustriais pela UFCG, campus de Pombal-PB

References

AMARAL, C. R. S.; SANTOS, E. P. Leite cru comercializado na cidade de Solânea, PB: caracterização físico-química e microbiológica. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v.13, n.1, p.7-13, 2011.

BARBOSA, H. P.; LIMA, C. U. G. B.; SANTANA, A. M. F. LINS, A. A.; POLIZELLI, M.; MARTINS, P. S. Caracterização físico-química de amostras de leite in natura comercializados no estado da Paraíba. Rev. Ciênc. Saúde Nova Esperança, v. 12, n. 2, p. 5-13, 2014.

BELOTI, V.; RIBEIRO JÚNIOR, J. C.; TAMANINI, R.; YAMADA, A. K.; CAVALETTI, L.; SHECAIRA, C. L.; NOVAES, D. G.; SILVA, F. F.; GIOMBELLI, C. J.; MANTOVANI, F. D.; SILVA, M. R. Qualidade microbiológica e físico-química do leite cru refrigerado produzido no município de Sapopema/PR. Revista Científica Eletrônica de Medicina Veterinária, v.9, n. 16, 2011.

BERGDOLL, M. S. Staphylococcus aureus. In: Foodborne bacterial pathogens. New York: Marcel Dekker, p.463-523, 1989.

BRASIL, DECRETO-LEI Nº 923, DE 10 DE OUTUBRO DE 1969. Dispõe sobre a comercialização do leite cru. Diário Oficial da União 1969.

BRASIL, Resolução RDC. nº 12, de 02 de janeiro de 2001. Dispõe sobre os princípios gerais para o estabelecimento de critérios e padrões microbiológicos para alimentos. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Disponível em:< http://www. vigilanciasanitaria. gov. br/anvisa. html>. Acessado em: 23 de junho de 2017.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução normativa nº 62, de 29 de dezembro de 2011. Regulamento Técnico de Produção, Identidade e Qualidade do Leite tipo A e Leite Refrigerado. Diário Oficial da União. Brasília, 30 de dezembro de 2011.

BRASIL. Regulamento da inspeção industrial e sanitária de produtos de origem animal. Decreto nº 30.691, de 29 de março de 1952. Disponível em: http://www.agricultura.gov.br/assuntos/sustentabilidade/bem-estar-animal/arquivos/arquivos-legislacao/decreto-30691-de-1952.pdf. Acesso em: 13 de junho de 2017.

CERQUEIRA, M. M. O. P.; PICININ, L. C. A.; SOUSA, M. R.; LEITE, M. O.; PENA, C. F. A. M.; Qualidade da água e impacto na qualidade microbiológica do leite, In: MESQUITA A. J.; DURR, J. W.; COELHO, K. O.; Perspectivas e avanços da qualidade do leite no Brasil. Goiana: Talento, v.1, p. 273-290, 2006.

FREITAS, W. C.; TRAVASSOS, A. E. R.; MACIEL, J. F.; Avaliação microbiológica e físico-química de leite cru e queijo de coalho produzidos no estado da Paraíba. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v.15, n.1, p.35-42, 2013.

GOEL, M.; GOEL, A. Beware your phone is “bugged” mobile phones of dental professionals a potential source of bacterial contamination - A bacteriological study. Indian Journal of Dental Science, v.1, n.1, p. 42–27, 2009.

LAMAITA, H. C.; CERQUEIRA, M. M. O. P.; CARMO, L. S.; SANTOS, D. A.; PENNA, C. F. A. M.; SOUZA, M. R. Contagem de Staphylococcus sp. e detecção de enterotoxinas estafilocócicas e toxina da síndrome do choque tóxico em amostras de leite cru refrigerado. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec., v.57, n.5, p.702-709, 2005.

LUZ, D. F.; BICALHO, F. A.; OLIVEIRA, M. V. V.; SIMÕES, A. R. P. Avaliação microbiológica em leite pasteurizado e cru refrigerado de produtores da região do Alto Pantanal sul-mato-grossense. Revista Agrarian, Dourados, v.4, n.14, p.367-374, 2011.

MAREZE, J.; MARIOTO, L. R. M.; GONZAGA, N.; DANIEL, G. C.; TAMANINI, R.; BELOTI, V. Detecção de adulterações do leite pasteurizado por meio de provas oficiais. Semina: Ciências Biológicas e da Saúde, Londrina, v. 36, n. 1, supl, p. 283-290. 2015.

MATTOS, M. R.; BELOTI, V.; TAMANINI, R.; MAGNANI, D. F.; NERO, L. A.; BARROS, M. A. F.; PIRES, E. M. F.; PAQUEREAU, B. P. D. Qualidade do leite cru produzido na região do agreste de Pernambuco, Brasil. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 31, n. 1, p. 173-182, 2010.

MENDES, C. G.; SAKAMOTO, S. M.; SILVA, J. B. A.; JÁCOME, C. G. M.; LEITE, A. I.; Análises físico-químicas e pesquisa de fraude no leite informal comercializado no município de Mossoró, RN. Ci. Anim. Bras., Goiânia, v. 11, n. 2, p. 349-356, 2010.

MENEZES, I. R.; ALMEIDA, A. C.; MORÃO, R. P.; REISS, V.; SANTOS, C. A.; LOPES, I. L. N. Microbiological quality of raw milk produced in northern of Minas Gerais. Rev. bras. ciênc. Vet., v.22, n.1, p. 58-63, 2015.

MORAES, C. R.; FUENTEFRIA, A. M.; ZAFFARI, C. C.; ROCHA, J. P. A. V.; SPANAMBERG, A.; VALENTE, P.; CORÇÃO, G.; COSTA. M. Qualidade microbiológica do leite cru comercializado em cinco municípios no estado do Rio grande do sul, Brasil. Acta Scientiae Veterinariae, v.33 n.3, p.259-264, 2005.

OLIVEIRA, A. B. A.; PAULA, C. M. D.; CAPALONGA, R.; CARDOSO, M. R. I.; TONDO, E. C. Doenças transmitidas por alimentos, principais agentes etiológicos e aspectos gerais: uma revisão. Revista HCPA, v.30, n.3, p.279-285, 2010.

PINHEIRO, L. A. F. Detecção de fraude no leite com água pela capacidade térmica volumétrica. 2015. 57 fls. Dissertação. (Mestrado Profissional em Ciência e Tecnologia do Leite e Derivados), Universidade Federal de Juiz de Fora, Juíz de fora – MG, 2015.

QUINTANA, R. C.; CARNEIRO, L. C. Avaliação do leite in natura comercializado clandestinamente no município de Morrinhos, GO. Revista do Instituto Adolfo Lutz (Impresso), v. 65, n. 3, p. 194-198, 2006.

RAMIRES, C. H.; BERGER, E. L.; ALMEIDA, R. Influência da qualidade microbiológica da água sobre a qualidade do leite. Archives of Veterinary Science, v.14, n.1, p.36-42, 2009.

SANTOS, A. L.; SANTOS D.O.; FREITAS, C. C.; FERREIRA, B. L. A.; AFONSO, I. F.; RODRIGUES, C. R.; CASTRO, H. C. Staphylococcus aureus: visitando uma cepa de importância hospitalar. Jornal Brasileiro de Patologia e Medicina Laboratorial, v.43, n.6, p. 413–423, 2007.

SEQUETTO, P. L.; ANTUNES, A. S.; NUNES, A. S.; ALCANTARA, L. K. S.; REZENDE, M. A. R.; PINTO, M. A. O. FONTES, G. G.; HÚNGARO, H. M. Avaliação da qualidade microbiológica de leite cru refrigerado obtido de propriedades rurais da zona da mata mineira. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, v. 7, n. 1, 2017.

SILVA, M. C. D.; SILVA, J. V. L.; RAMOS, A. C. S.; MELO, R. O.; OLIVEIRA, J. O. Caracterização microbiológica e físico-química de leite pasteurizado destinado ao programa do leite no estado de Alagoas. Ciênc. Tecnol. Aliment, Campinas, v.28, n.1, 226-230, 2008.

SILVA, N. da; JUNQUEIRA, V.; SILVEIRA, N. F. A.; TANIWAKI, M. H.; SANTOS, R. F. S. dos, GOMES, R. A. R. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos e água. 4 edição. São Paulo: Livraria Varela, 614p, 2010.

SILVEIRA, M. L. R.; BERTAGNOLLI, S. M. M. Avaliação da qualidade do leite cru comercializado informalmente em feiras livres no município de Santa Maria-RS. Vig Sanit Debate, v. 2, n. 2, p. 75-80, 2014.

VIEIRA, R. P.; JERÔNIMO, M. C.; SANDA, R. T.; ORSINE, J. V. C. Qualidade do leite informal comercializado nas cidades de Ipameri e Orizona – Goiás. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v.16, n.2, p.217-222, 2014.

ZENI, M. P.; MARAN, M. H. S.; SILVA, G. P. R.; CARLI, E. M.; PALEZI, S. C. P. Influência dos microrganismos psicrotróficos sobre a qualidade do leite refrigerado para produção de uht. Unoesc & Ciência - ACET, v. 4, n. 1, p. 61-70, 2013.

ZOCCHE, F.; BERSOT, L. S.; BARCELLOS, V. C.; PARANHOS, J. K.; ROSA, S. T. M.; RAYMUNDO, N. K. Qualidade microbiológica e físico-química do leite pasteurizado produzido na região oeste do paraná. Archives of Veterinary Science, v.7, n.2, p.59-67, 2002.

Published

01-01-2018

How to Cite

PAIVA, Y. F.; FRANÇA, K. R.; SILVA, E. V. da; SILVA FILHO, J. A. da; PEREIRA, K. E. V.; ARAÚJO, A. dos S. Microbiological diagnosis and water addition index of raw milk marketed in the city of Pombal, Paraíba, Brazil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 13, n. 1, p. 84–88, 2018. DOI: 10.18378/rvads.v13i1.5369. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5369. Acesso em: 25 apr. 2024.

Issue

Section

FOOD SCIENCES

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>