Chili peppers in natura and freeze-dried

physicochemical, proximate, microbiological and bioactive compounds characterization

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v17i2.9182

Keywords:

Antioxidant, Phenolics, Lyophilization, Minerals

Abstract

Chilli pepper (Capsicum frutescens L.) is highlighted for its content of macronutrients and bioactive compounds, such as vitamins and phenolic compounds with antioxidant potential, being used as a spice in Brazilian cuisine. This work aims to analyze the physicochemical, proximate, mineral and microbiological composition, in addition to quantifying bioactive compounds and the antioxidant capacity of chilli pepper in natura and lyophilized form. Fresh and freeze-dried peppers were evaluated in terms of their physicochemical characteristics (pH, water activity, titratable acidity and total soluble solids), centesimal (protein, lipids, moisture, ash, reducing and non-reducing carbohydrates and caloric value) mineral (macro and microminerals) and microbiological (total coliforms, thermotolerants, molds and yeasts and Salmonella research). It was observed that the chilli peppers in natura and freeze-dried showed good nutritional composition, rich in bioactive compounds with antioxidant potential. Drying by lyophilization did not affect the components evaluated.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Lúcia Mara dos Reis Lemos, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará, Limoeiro do Norte

Mestre em Tecnologia em Alimentos, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará, Limoeiro do Norte, Ceará.

Maria Claudevânia Rabelo da Silva, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará, Limoeiro do Norte

Graduada em Tecnologia em Alimentos, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará Limoeiro do Norte, Ceará.

Clarissa Maia de Aquino, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará, Limoeiro do Norte

Mestre em Tecnologia em Alimentos, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará Limoeiro do Norte, Ceará.

Érica Jamily do Nascimento Almeida, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará, Limoeiro do Norte

Mestre em Tecnologia em Alimentos, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará Limoeiro do Norte, Ceará.

Sandra Maria Lopes dos Santos, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará, Limoeiro do Norte

Doutora em Engenharia Química, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará Campus Limoeiro do Norte, Ceará.

Antonia Lucivânia de Sousa Monte, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará, Limoeiro do Norte

Doutora em Zootecnia/Produção e Melhoramento Animal, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará Limoeiro do Norte, Ceará.

References

AGUIAR, A. C.; COUTINHO, J. P.; BARBERO, G. F.; GODOY, H. T.; MARTÍNEZ, J. Comparative Study of Capsaicinoid Composition in Capsicum Peppers Grown in Brazil. International Journal of Food Properties, v.19, n. 6, p. 1292-1302, 2016. https://doi.org/10.1080/10942912.2015.1072210.

AGUIAR, J. P. L.; SILVA, E. P.; SILVA, A. P. G. SGANZERLA, W. G.; XIAO, J.; SOUZA, F. C. A. Influence of freeze-drying treatment on the chemical composition of peppers (Capsicum L.) from the Brazilian Amazonia region. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, v. 38, p. 102-220, 2021. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2021.102220

AMERICAN PUBLIC HEALTH ASSOCIATION. Standard methods for the examination of water and wastewater. 17. ed. Washington: APHA, 2001.

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS - AOAC. Official methods of analysis of the AOAC. Washington, v. 2, 1997. p. 16-17.

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS (AOAC). Official methods of analysis of the Association of the Analytical Chemists. 18 th ed. Gaithersburg, MD, USA: (2005).

ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Consulta Pública nº 80, de 13 de dezembro de 2004. Disponível em< http://www4.anvisa.gov.br/base/visadoc/CP/CP%5B8989-1-0%5D.PDF>. Acesso em 27 de janeiro 2017.

ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução - RDC nº 54, de 12 de novembro de 2012. Regulamento Técnico sobre Informação Nutricional Complementar. Disponível em:<http://portal.anvisa.gov.br/documents/%2033880/2568070/rdc0054_12_11_2012.pdf/c5ac23fd-974e-4f2c-9fbc-48f7e0a31864>. Acesso em 27 de janeiro 2017.

BAE, H.; JAYAPRAKASHA, G. K.; JIFON, J.; BHIMANAGOUDA S. P. Variation of antioxidant activity and the levels of bioactive compounds in lipophilic and hydrophilic extracts from hot pepper (Capsicum spp.) cultivars. Food Chemistry, v. 134, p.1912–1918, 2012. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.03.108.

BRAGA, T. R.; PEREIRA, R. C. A.; SILVEIRA, M. R. S.; SILVA, L. R. S.; BEZERRA, F. C.; OLIVEIRA, M. M. T. Caracterização físico-química de progênies de pimentas cultivadas em Sobral- CE. Horticultura brasileira, v. 30, n. 2, p. 1-7, 2012.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Rotulagem nutricional obrigatória: manual de orientação às indústrias de Alimentos. 2º Versão– Universidade de Brasília – Brasília: Ministério da Saúde, Agência Nacional de Vigilância Sanitária / Universidade de Brasília, 2005. 44p.

BRASIL. Instrução Normativa n° 60, de 23 de dezembro de 2019. Disponível em: < https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/instrucao-normativa-n-60-de-23-de-dezembro-de-2019-235332356>. Acesso 12 de dezembro de 2021.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Resolução – CNNPA n.12, de 24/07/1978 – Dispõe sobre normas técnicas especiais. Disponível em<http://www.anvisa.gov.br/anvisalegis/resol/12_78_frutas_lio.htm> Acesso em 29 de outubro de 2016.

BORGES, K. M.; VILARINHO, L. B. O.; FILHO, A. A. M.; MORAIS, B. S. M.; RODRIGUES, R. N. S. Caracterização morfoagronômica e físico-química de pimentas em Roraima. Revista Agro@mbiente On-line, v. 9, n. 3, p. 292-299, 2015. http://dx.doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v9i3.2766.

CARVALHO, A. V.; MACIEL, R. A.; BECKMAN, J. C.; POLTRONIERI, M. C. Caracterização de Genótipos de Pimentas Capsicum spp. durante a Maturação. Belém: Embrapa Amazônia Oriental. 2014a. 19p. (Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 90).

CARVALHO, C. L. M. Avaliação de métodos de extração de carotenoides de pimenta (Capsicum chinense). 2014. 77f. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) -. Universidade Federal do Pará (UFPA), 2014b.

CARVALHO, A. V.; MATTIETTO, R. A.; RIOS, A. O.; MORESCO, K. S. Mudanças nos compostos bioativos e atividade antioxidante de pimentas da região amazônica. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 44, n. 4, p. 399-408, 2014c.

COSTA, T. S. A.; GOMES, I. S.; MELO, L. A. M. P.; REIFSCHNEIDERB, F. J. B.; RIBEIRO, C. S. C. Carotenoid and total vitamin C content of peppers from selected Brazilian cultivars. Journal of Food Composition and Analysis. v. 57, s.n., p. 73–79, 2017. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2016.12.020.

DAMBROS, J. I. Estabilidade de compostos potencialmente bioativos e alterações de qualidade em frutos e produtos de pimenta (Capsicum spp.). 2014. 113f. Dissertação (Mestrado Ciência e Tecnologia em Alimentos) - Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Pelotas, 2014.

FERYSIUK, K.; WÓJCIAK, K. M.; MATERSKA, M.; CHILCZUK, B.; PABICH, M. Modification of lipid oxidation and antioxidant capacity in canned refrigerated pork with a nitrite content reduced by half and addition of sweet pepper extract. LWT, v. 118, p.1-10, 2020. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.108738.

GIUFFRIDA, D.; DUGO, P.; TORRE, G.; BIGNARDI. C.; CAVAZZA, A.; CORRADINI, C.; DUGO, G. Evaluation of carotenoid and capsaicinoid contents in powder of red chili peppers during one year of storage. Food Research International, v. 65, p. 163-170, 2014. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.06.019.

GURNANI, N.; GUPTA, M.; MEHTA, D.; MEHTA, B. K. Chemical composition, total phenolic and flavonoid contents, andin vitro antimicrobial and antioxidant activities of crude extractsfrom red chilli seeds (Capsicum frutescens L.). Journal of Taibah University for Science, v. x, n. x, p. 1-9, 2015. http://dx.doi.org/10.1016/j.jtusci.2015.06.011.

HONORATO, A. C.; DIAS, C. B. D.; SOUZA, E. B.; CARVALHO, I. R. B.; SOUSA, K. S. M. Parâmetros físico-químicos de polpas de fruta produzidas na cidade de Petrolina – PE. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.10, n. 4, p.01-05, 2015. http://dx.doi.org/10.18378/rvads.v10i4.3415

IAL, Instituto Adolfo Lutz. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4.ed. Brasília: Ministério da Saúde, 2008. 1020p.

KRZYKOWSKI, A; DZIKI, D.; RUDY, S.; GAWLIK-DZIKI, U.; POLAK, R.; BIERNACKA, B. Effect of pre-treatment conditions and freeze-drying temperature on the process kinetics and physicochemical properties of pepper. Lwt, v. 98, p. 25–30, 2018. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2018.08.022

LARRAURI, J. A.; RUPÉREZ, P; SAURA-CALIXTO, F. Effect of drying temperature on the stabilitity of polyphenols and antioxidant activity of red grape pomace peels. Journal Agriculture Food Chemist. v.45, p.1390-1393, 1997. https://doi.org/10.1021/jf960282f.

LOIZZO, M. R.; PUGLIESE, A.; BONESI, M.; MENICHINI, F.; TUNDIS, R. Evaluation of chemical profile and antioxidant activity of twenty cultivars from Capsicum annuum, Capsicum baccatum, Capsicum chacoense and Capsicum chinense: A comparison between fresh and processed peppers. LWT - Food Science and Technology, v.64, p. 623-631, 2015. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2015.06.042.

LOPEZ-POLO, J.; BEGOÑA, A. S. W.; B. GIMÉNEZA.; CANTERO-LÓPEZ, P.; VEGA, R.; OSORIO, F. Effect of lyophilization on the physicochemical and rheological properties of food grade liposomes that encapsulate rutin. Food Research International. v. 130, p. 108- 967, 2020. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.108967.

MACHADO, F. B.; MACÊDO, I. Y. L.; CAMPOS, H. M.; MORENO, E. K. G.; SILVA, M. F. B.; OLIVEIRA NETO, J. R.; RAMALHO, R. R. F.; NASCIMENTO, A. R.; CUNHA, B. G. V. L. C.; GHEDINI, C.; DICULESCU, V. C.; GIL, E. S. Antioxidant activity of thirty-six peppers varieties and vasorelaxant of selected varieties. Food Bioscience. v. 41, p. 100-989, 2021.

MALAVOLTA, E.; VITTI, G. C.; OLIVEIRA, S. A. Avaliação do estado nutricional de plantas: princípios e aplicações. Piracicaba: Associação Brasileira para Pesquisa da Potassa e do Fosfato, 1989. 201p.

MI, A.; ZHANG, X.; WANG, Y.; ZHENG, M.; WANG, X. Effect of different genotypes on the fruit volatile profiles, flavonoid composition and antioxidant activities of chilli peppers. Food Chemistry. v. 374, n. 16, p. 131- 751. 2022. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131751.

OBANDA, M.; OWUOR, P. O. Flavanol Composition and caffeine content of green Leaf as quality potential indication of kenyan black teas. Jounal of the Science of Food and Agriculture, v.74, p. 209-215, 1977. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199706)74:2<209::AID-JSFA789>3.0.CO;2-4.

PINTO, C. M. F.; PINTO, C. L. O.; DONZELES, S. M. L. Pimenta Capsicum: propriedades químicas, nutricionais, farmacológicas e medicinais e seu potencial para o agronegócio. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, v. 3, n. 2, p. 108-120, 2013. https://doi.org/10.21206/rbas.v3i2.225.

REIS, D. R.; BARBOSA, C. M. D.; SILVA, F. S.; PORTO, A. G.; SOARES, E. J. O. Caracterização biométrica e físico-química de pimenta variedade biquinho. Enciclopédia Biosfera, Centro Científico Conhecer, v. 11, n. 21, p. 454- 460, 2015.

RODRIGUEZ-AMAYA. D. B. A guide to carotenoid analysis in foods. Washington DC: ILSI Press: 2001. 71p.

RUFINO, M. S. M.; ALVES, R. E; BRITO, E. S.; MORAIS, S. M. M.; SAMPAIO, C. G; PÉREZ-JIMÉNEZ, J.; SAURA-CALIXTO, D. F. Metodologia Científica: Determinação da Atividade Antioxidante Total em Frutas pelo Método de Redução do Ferro (FRAP). Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2006. 4p. (Comunicado técnico, 125).

RUFINO, M. S. M; ALVES, R. E; BRITO, E. S; MORAIS, S. M; SAMPAIO, C. G; JIMÉNEZ, J. P; CALIXTO, F. D. S. Metodologia científica: determinação da atividade antioxidante total em frutas pela captura do radical livre ABTS+, Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2007. 4p. (Comunicado técnico, 128).

SANTOS, P.; AGUIAR, A. C.; BARBERO, G. F.; REZENDE, C. A.; MARTÍNEZ J. Supercritical carbon dioxide extraction of capsaicinoids from malagueta pepper (Capsicum frutescens L.) assisted by ultrasound. Ultrasonics Sonochemistry, v. 22, p. 78 – 88, 2015. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2014.05.001.

SANTOS, P. L.; SANTOS, L. N. S.; VENTURA, S. P. M.; SOUZA, R. L.; COUTINHO, J. A. C.; CLEIDE MARA FARIA SOARES, C. M. F. S.; LIMA, A. S. Recovery of capsaicin from Capsicum frutescens by applying aqueous two-phase systems based on acetonitrile and cholinium-based ionic liquids. Chemical Engineering Research and Design, v. 112, p. 103–112, 2016. https://doi.org/10.1016/j.cherd.2016.02.031.

SERVIA, J. L. C.; GUZMÁN, A. M. V.; RODRÍGUEZ, J. C. C.; GARCÍA, E. H. Variación en contenido de minerales en frutos de variedades autóctonas de chile (Capsicum annuum L.), cultivadas en invernader. Revista de la Facultad de Ciencias Farmacéuticas y Alimentarias, v. 23, n. 1, p. 48-57, 2016. http://dx.doi.org/10.17533/udea.vitae.v23n1a05.

STATSOFT, Inc. (2004). STATISTICA (data analysis software system), version 7. Disponível em:

VALVERDE, R. M. V. Composição bromatológica da pimenta malagueta in natura e processada em conserva. 2011. 54f. Dissertação (Mestrado em Engenharia de Alimentos), Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga-BA, 2011.

Pimenta malagueta in natura e liofilizada

Published

01-04-2022

How to Cite

LEMOS, L. M. dos R.; SILVA, M. C. R. da; AQUINO, C. M. de; ALMEIDA, Érica J. do N.; SANTOS, S. M. L. dos .; MONTE, A. L. de S. . Chili peppers in natura and freeze-dried: physicochemical, proximate, microbiological and bioactive compounds characterization. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 17, n. 2, p. 93–99, 2022. DOI: 10.18378/rvads.v17i2.9182. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/9182. Acesso em: 19 apr. 2024.

Issue

Section

FOOD SCIENCES

Most read articles by the same author(s)