Community Supported Agriculture: another look at agriculture

Authors

  • Andreia Tonini Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte
  • Geraldo Márcio Alves dos Santos Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v19i1.9730

Keywords:

Agroecological production, Short commercialization circuits, Solidarity

Abstract

The Community Supported Agriculture (CSA) is a global movement that brings together consumers and farmers around the same ideal: to offer a new form of economy, in a joint action for the production and marketing of food. Thus, to better understand this movement, we propose to investigate the work done by CSA Nossa Horta, an association located in the city of Belo Horizonte (Minas Gerais), which contributes to the construction of a differentiated network for the production and commercialization of food, as well as to analyze the relationships established therein. For this, we opted for qualitative research as a methodological approach, using semi-structured interviews and participant observation. The results showed that CSA Nossa Horta, besides supporting agroecological production and short marketing circuits, seeks greater involvement of its members in its management, besides encouraging and strengthening the relationships of proximity and solidarity between those who produce and those who consume, developing another look for agriculture.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Andreia Tonini, Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte

Doutoranda em Educação pela Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte

Geraldo Márcio Alves dos Santos, Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte

Docente na Faculdade de Educação da Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte.

References

ALTIERI, M. Agroecologia: bases científicas para uma agricultura sustentável. 3ed. São Paulo, Rio de Janeiro: Expressão Popular, AS-PTA, 2012, 400p.

BRANCALEONE, C. Auto-organização social no mundo do trabalho e produção: notas para uma crítica à economia solidária. Revista de Sociologia Política, 19(45): 301-336, 2020. DOI: https://doi.org/10.5007/175-7984.2020v19n45p301

CALDART, R. S.; PEREIRA, I. B.; ALENTEJANO, P.; FRIGOTTO, G. Dicionário da educação do campo. Rio de Janeiro, São Paulo: Escola Politécnica de Saúde Joaquim Venancio, Expressão Popular, 2012. 789p.

CAPORAL, F. R. Transição Agroecológica e o papel da Extensão Rural. Extensão Rural, Santa Maria, 27(3): 7-19, 2020. DOI: https://doi.org/10.5902/2318179638420

COSTABEBER, J. A.; MOYANO, E. Transição Agroecológica e Ação Social Coletiva. Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável, 1(4): 50-60, 2000.

DAROLT, M. R. Conexões ecológicas: novas relações entre agricultores e consumidores. 1ed. Londrina: IAPAR, 2012. 162p.

FARREL, J.; ALTIERI, M. Sistemas agroflorestais. In: ALTIERI, Miguel. Agroecologia: bases científicas para uma agricultura sustentável. 3. ed. São Paulo, Rio de Janeiro: Expressão Popular, AS-PTA, 2012. p. 281-304.

GOMES, J. C. C.; ASSIS, W. Agroecologia: princípios e reflexões conceituais. Brasília: Embrapa, 2013. (Coleção Transições Agroecológicas, 1). 245p.

HITCHMAN, J. Agricultura Sustentada pela Comunidade: um modelo que prospera na China. Revista Agriculturas, 12(2): 33-38, 2015.

MELO, A. M.; FREITAS, A. F.; CALBINO, D. Comunidade que Sustenta a Agricultura (CSA): panorama das pesquisas brasileiras. Revista do Desenvolvimento Regional, (17)2: 82-99, 2020. DOI: https://doi.org/10.26767/coloquio.v17i2.1663

MINAYO, M. C. S. O desafio do conhecimento: pesquisa qualitativa em saúde. 9ed. São Paulo: Editora Hucitec, 2006. 269p.

MOTHÉ, D. Autogestão. In: CATTANI, A. D.; LAVILLE, J. L.; GAIGER, L. I.; HESPANHA, P. (orgs.). Dicionário internacional de outra economia. 1ed. Coimbra: Almedina, p. 26-30.

NAVA, V. F. R.; VENTURA, C. A. A.; CASUQYE, L. C.; CASTAÑON, A. H. La hermenéutica-dialéctica como método de análisis cualitativo en enfermería. Brazilian Journal of Forensic Sciences, Medical Law and Bioethics, 7( 2): 123-136, 2018. DOI: https://doi.org/10.17063/bjfs7(2)y2018123

NEVES, T. L. Design para o sistema alimentar: um estudo comparativo de sistemas produto-serviço para produção, distribuição e comercialização de alimentos. Dissertação, Universidade Estadual de Minas Gerais, Belo Horizonte, 2017, 148f.

ROVER, O. J.; DAROLT, M. R. Circuitos curtos de comercialização como inovação social que valoriza a agricultura familiar agroecológica. In: DAROL, M. R.; ROVER, O. J. (orgs). Circuitos curtos de comercialização, agroecologia e inovação social. Florianópolis: Estúdio Semprelo, 2021, p.19-43.

SCHNEIDER, S.; CASSOL, A. Diversidade e heterogeneidade da agricultura familiar no Brasil e implicações para políticas públicas. In: DELGADO, G. C.; BERGAMASCO, S. M. P. P. (orgs). Agricultura familiar brasileira: desafios e perspectivas de futuro. Brasília: Ministério do Desenvolvimento Agrário, 2017. P.84-109.

SINGER, P. Introdução à economia solidária 1 ed. São Paulo: Editora Perseu Abramo, 2002. 127p.

SOGLIO, F.; KUBO, R. R. (orgs.). Desenvolvimento, agricultura e sustentabilidade. 1 ed. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2016. 206p.

TAQUETTE, S. Análise de dados de pesquisa qualitativa em saúde. Atas – Investigação Qualitativa em Saúde, (2)1: 524-533, 2016. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-81232017221.12322016

TONINI, A. A construção do conhecimento agroecológico: os processos de trabalho dos agricultores da CSA Nossa Horta. Dissertação, Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, 2020, 153p.

Comunidade que Sustenta a Agricultura

Published

12-02-2024

How to Cite

TONINI, A.; SANTOS, G. M. A. dos. Community Supported Agriculture: another look at agriculture. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 19, n. 1, p. 01–06, 2024. DOI: 10.18378/rvads.v19i1.9730. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/9730. Acesso em: 27 apr. 2024.

Issue

Section

INTERDISCIPLINARY