Beekeeping in Campo Maior, Piauí

Profile of the beekeeper, potential and difficulties of the activity

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v17i1.8716

Keywords:

Agribusiness, Honey, Family farming

Abstract

Beekeeping has stood out as an important economic activity for the Brazilian Northeast, contributing to the generation of family income and work for men in the fields. The objective of this study was to identify the main methods used for beekeeping in Campo Maior, Piauí to evaluate their strengths and weaknesses and improve the economic and agronomic viability. The study methodology involved a qualitative-quantitative approach using semi-structured interviews and forms with ten members of the Association of Campo Maior Beekeepers (APICAM) between July and August 2019. The data was analyzed through descriptive statistics and content analysis, and a SWOT analysis was used (strengths, opportunities, weaknesses and threats). Based on the data obtained, it was identified that beekeeping operations have an average of 2.5 workers, with most family-operated. The ranges of honey production between 251 and 1000 kg in year-1 are highlighted, depending on the productivity values of each hive. The main benefit APICAM members have in the market is higher value product due to superior sustainability and organic production. The main problems with beekeeping is limited management of production costs and fluctuations in the price of honey in the market. To enhance beekeeping in the region there is a need for public initiatives stimulating production and economic efficiency and promoting sustainable organic honey production.

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Author Biographies

Hileane Barbosa Silva, Universidade Federal do Piauí, Teresina

Possui graduação em Gestão Ambiental pelo Instituto Federal do Piauí (2016), mestrado em Desenvolvimento e Meio Ambiente pela Universidade Federal do Piauí (2019) e formação técnica em Agronegócio ´pelo Serviço Nacional de Aprendizagem Rural do Piauí.

Samara da Silva Sousa, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Estadual do Piauí - UESPI (2009). Mestre em Ciências Agrarias pela Universidade Estadual da Paraíba - UEPB e Embrapa Algodão (2012). Doutora em Agronomia/Fitotecnia pela Universidade Federal do Ceará - UFC (2019). Pós graduanda em Docência do Ensino Superior - FAEPI. Possui experiência na área de Agronomia, com ênfase em: Técnicas de produção vegetal, Agricultura Familiar e Sustentabilidade, Agronegócio e Extensão Rural. Atua no Projeto Agronordeste/ATeG/SENAR-CE, Tutora mediadora do Curso Técnico em Agronegócio/SENAR-PI, Professora Auto Formador do Curso Técnico em Agricultura SEDUC-PI. Sócia proprietária da Green Brazil.

Gildene Silva Damião, Universidade Federal do Piauí, Teresina

Técnica em Agronegócio pelo Serviço Nacional de Aprendizagem Rural (2019) e possui graduação em Filosofia pela Universidade Federal do Piauí (2018). Possui Licenciatura em andamento em Física no Instituto Federal do Piauí.

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Apicultura em Campo Maior, Piauí

Published

01-01-2022

How to Cite

SILVA, H. B.; SOUSA, S. da S.; DAMIÃO, G. S. . Beekeeping in Campo Maior, Piauí: Profile of the beekeeper, potential and difficulties of the activity. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 17, n. 1, p. 35–43, 2022. DOI: 10.18378/rvads.v17i1.8716. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8716. Acesso em: 28 mar. 2024.

Issue

Section

INTERDISCIPLINARY