Microbiological analysis of cattle milk not industrialized marketed in Cajazeiras city, Paraíba

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v12i3.4487

Keywords:

Infection, Milking, Microorganisms.

Abstract

The term milk product from the complete and uninterrupted milking, hygiene conditions, healthy cows, well fed and rested. Is the noblest products of animal origin, characterized as an opaque white liquid, more viscous than water, slightly sweet taste and odor little sharp. Because of having a high nutritional value, is a food widely consumed by humans, especially in children's diets. Because it is so rich in nutritional terms, it is also an excellent medium for microorganism growth and proliferation. This study aimed to identify the presence of bacteria that can be found in bovine milk sold in the city of Cajazeiras, Paraíba. 10 samples of cow's milk in natura. Heave of each sample was inoculated into Brain Heart Infusion broth and incubated in bacteriological incubator at 37 ° C for 24h. They were then plated in culture medium CPS ID Chromogenic (Biomériex), and again incubated for a further 24h. Bacteria grown were identified by the appearance of colonies through staining and confirmed by biochemical identification. We identified the presence of Klebsiella spp. and Escherichia coli. It was concluded therefore that the fresh milk sold in the city of Cajazeiras, Paraíba It has a high bacterial load.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Dandara Dias Cavalcante Abreu, Faculdade Santa Maria

Biomédica, Faculdade Santa Maria, Cajazeiras, Paraíba

Renelita da Rocha Moésia, Faculdade Santa Maria

Enfermeira, Faculdade Santa Maria, Cajazeiras, Paraíba

References

AAKU, E. N.; COLLISON, E. K.; GASHE, B. A.; MPUCHANE, S. Microbiologycal quality of milk from two processing plants in Gaborone Botswana. Food Control, Guildford, v. 15, 2004.

ARCURI, E. F; SILVA, P. D. L.; BRITO, M. A. V. P; Brito, J. R. F.; LangeI, C. C.; Magalhães, M. M. A. Contagem, isolamento e caracterização de bactérias psicrotróficas contaminantes de leite cru refrigerado. Ciência Rural, v.38, n.8, nov, 2008.

BANDOCH, M.; MELO, L. S. Prevalência de mastite bovina por Staphylococcus aureus: uma revisão bibliográfica. Biol. Health Sci., Ponta Grossa, v.17, n.1, p. 47-51, jan./jun. 2011.

BARBALHO, T. C. F.; MOTA, R. A. Isolamento de agentes bacterianos envolvidos em mastite subclinica bovina no Estado de Pernambuco. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 2, n. 2, 2005.

BARRETO, N. S. E.; SANTOS, G. C. F.; CREPALDI, A. L.; SANTOS, R. A. R. Qualidade microbiológica e suscetibilidade antimicrobiana do leite in natura comercializado em Cruz das Almas, Bahia. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 33, n. 6, 2012.

BEGOTTI I. L.; MORAES F. F.; MARA FERNANDES DA CUNHA M. F.; LUIZ SÉRGIO MERLINI L. S. Avaliação microbiológica em leite pasteurizado comercializado na região noroeste do estado do Paraná – Brasil. Enciclopédia Biosfera, Centro Científico Conhecer - Goiânia, v.9, n.16, 2013.

BRASIL. Ministério de Estado da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução normativa 51, 18 de setembro de 2002, Revoga Portaria n.146, de 7 de março de 1996. Regulamentos técnicos de identidade e qualidade de produtos lácteos. Diário Oficial da União, Brasília, 2002.

BRICIO, S. M. L.; SILVA, C. G.; FINGER, R. M.; Qualidade bacteriológica do leite pasteurizado tipo C produzido no estado do Rio de Janeiro. Revista brasileira de Ciências Veterinárias, v. 12, n. 1/3, p. 124-126, 2005.

BYARUGABA, D. K. Mecanismos de resistência aos antimicrobianos. Departamento de Microbiologia Veterinária e Parasitologia, Faculdade de Medicina Veterinária, Universidade Makerere, Kampala, Uganda, 2009.

COSENTINO, S.; MULARGIA, A. F.; PISANO, B.; TUVERI, P.; PALMAS, F. Incidence and biochemical characteristics of Bacillus flora in Sardinian dairy products. International Journal of Food Microbiology, v.38, 1997.

FERRAZ, M. A. Monitoramento de Enterobacteriaceae e Staphylococcus spp. na linha de produção de leite em pó de uma indústria de laticínios de Minas Gerais utilizando metodologias tradicional e rápida. [Dissertação]. Belo Horizonte, MG: Universidade Federal de Minas Gerais; 2009.

LACERDA, L. M.; MOTA, R. A.; SENA, M. J. Qualidade microbiológica da água utilizada em fazendas leiteiras para limpeza das tetas de vacas e equipamentos leiteiros em três municípios do Estado do Maranhão. Arquivo do Instituto Biológico, São Paulo, v. 76, n. 4, 2009.

LUZ, D. F.; BICALHO, F. A.; OLIVEIRA, M. V. M.; SIMÕES, A. R. P.; Avaliação microbiológica em leite pasteurizado e cru refrigerado de produtores da região do Alto Pantanal Sul-Mato-Grossense. Revista Agrarian. v.4, n.14, p.367-374, 2011.

MATTOS, M. R. D.; BELOTI, V.; TAMANINI, R.; MAGNANI, D. F.; NERO, L. A.; BARROS, M. de A. F.; PIRES, E. M. F.; PAQUEREAU, B. Qualidade do leite cru produzido na região Agreste de Pernambuco. Semina: Ciências Agrárias. v. 81, 2010.

MENDES, C. F. C. Análise bacteriológica do leite bovino comercializado na cidade de Juazeiro do Norte, Ceará. 2014. 16f. Monografia – Faculdade Leão Sampaio, 2014.

OLIVAL, A. A.; SPEXOTO, A. A. Leite informal no Brasil: aspectos sanitários e educativos. Higiene Alimentar. v. 18, n. 119, 2004.

ORDÓÑEZ, J. A. Tecnologia de alimentos: alimentos de origem animal. Porto Alegre: Artimed, 2005.

PINTO, C. L. O.; MARTINS, M. L.; VANETTI, M. C. D. Qualidade microbiológica de leite cru refrigerado e solamento de bactérias psicrotróficas proteolíticas. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 26, n. 3, 2006.

SHIRAI, M. A. Conservação do leite cru pela aplicação de dióxido de carbono. Dissertação (Mestrado) – Universidade Federal do Paraná, Setor de Tecnologia, Programa de Pós- graduação em Tecnologia de Alimentos, 2010.

SILVA, J. G. Análises físico-químicas do leite bovino cru e do leite pasteurizado integral beneficiado em um laticínio no município de Angicos-RN. 2013. 53 f. Monografia – Universidade Federal Rural do Semi-Árido, 2013.

TEBALDI, V. M. R.; OLIVEIRA, T. L. C. D.; BOARI, C. A.; PICCOLI, R. H. Isolamento de coliformes, estafilococos e enterococos de leite cru provenientes de tanques de refrigeração por expansão comunitários: identificação, ação lipolítica e proteolítica. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 28, n. 3, 2008.

Published

01-07-2017

How to Cite

ABREU, D. D. C.; MOÉSIA, R. da R. Microbiological analysis of cattle milk not industrialized marketed in Cajazeiras city, Paraíba. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 12, n. 3, p. 629–633, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i3.4487. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4487. Acesso em: 28 mar. 2024.

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE