Seed emergence of cowpea varieties submitted to levels of available water in the soil

Authors

  • Décio Carvalho Lima Universidade Federal de Campina Grande
  • Tarso Moreno Alves de Souza Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Tassio Almeida Alves de Sousa Universidade Federal de Campina Grande
  • Odair Honorato de Oliveira Universidade Federal de Campina Grande
  • Lauter Silva Souto Universidade Federal de Campina Grande
  • Francisco Vanies da Silva Sá Universidade Federal Rural do Semi-Árido

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v13i1.5072

Keywords:

Vigna unguiculata, Semiarid, Vigor, Water availability.

Abstract

In sowing cowpea's cultivation, adverse factors such as water stress may adversely affect the establishment of the stand . In this sense, the aim of the present study was to evaluate the germination of seeds of two varieties of cowpea under the influence of different levels of available water in the soil. The experiment was conducted under plastic tunnel conditions the Federal University of Campina Grande, Campus de Pombal, Paraíba, adopting the experimental randomized block design with the treatments distributed in factorial arrangement 4 x 2, corresponding to four levels of available water (40, 60, 80 and 100%) and two varieties of cowpea (BRS Pujante and Costela de vaca), with three repetitions. They were evaluated: First Emergency Count, emergency speed index and emergency percentage. The levels of available water in the soil of 40 and 60% Water available are limiting in the initial development stage of the cowpea, reducing the emergence of both varieties studied. The level of 80% of available water in the soil is satisfactory the emergence of the cowpea plants, regardless of the variety. The costela de vaca variety obtained higher percentages of emergence and greater vigor under water stress conditions, than the BRS Pujante variety.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Décio Carvalho Lima, Universidade Federal de Campina Grande

Administrador na Universidade Federal de Campina Grande, Especialista em Direito Administrativo e Gestão Pública, M. Sc. em Sistemas Agroindustriais, MBA em Gestão Empreendedora e Inovação e doutorando do Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Processos do CCT/UFCG. Professor nas áreas de Gestão de Projetos, Empreendedorismo, Administração da Produção.

References

BASTOS, E. A.; FERREIRA, V. M.; SILVA, C. R. da.; JÚNIOR, A. S. A. Evapotranspiração e coeficiente de cultivo do feijão-caupi no vale do Gurguéia, PI. Irriga, v.13, n. 2, p.182-190, 2008.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para análise de sementes. Brasília: DNDV/CLAV, 2009. 365 p.

CONAB, Companhia Nacional de Abastecimento. Acompanhamento da safra Brasileira: V. 3 - Safra 2015/16- N. 3 - Terceiro levantamento - dezembro 2015. CONAB, 2015.

COSTA, C. J.; VILLELA, F. A.; BERTONCELLO, M. R.; TILLMANN, M. Â. A.; MENEZES, N. L. de. Pré-hidratação de sementes de ervilha e sua interferência na avaliação do potencial fisiológico. Revista Brasileira de Sementes, v. 30, n. 1, p. 198-207, 2008.

DEBOUBA, M.; GOUIA, H.; SUZUKI, A.; GHORBEL, M. H. NaCl stress effects on enzymes involved in nitrogen assimilation pathway in tomato "Lycopersicon esculentum" seedlings. Journal of Plant Physiology, v.163, n.12, p.1247-1258, 2006.

EMBRAPA. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos – 3 ed. rev. ampl. – Brasília, DF: EMBRAPA, 2013. 353 p.

FREIRE FILHO F. R.; RIBEIRO, V. Q.; ROCHA, M de M. Produção, melhoramento genético e potencialidades do feijão-caupi no Brasil. Reunião de biofortificação no brasil, 4., 2011, Teresina. Resumos... Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos; Teresina: Embrapa Meio Norte, 2011. 21 p. 1 CD-ROM. 2011.

GARCIA, S. H.; ROZZETTO, D. R. D. S.; COIMBRA, J. L. M.; GUIDOLIN, A. G. Simulação de estresse hídrico em feijão pela diminuição do potencial osmótico. Revista de Ciências Agroveterinárias, v.11, n.1, p. 35-41, 2012.

GRZYBOWSKI, C. R. de S.; VIEIRA, R. D.; PANOBIANCO, M.Testes de estresse na avaliação do vigor de sementes de milho. Revista Ciência Agronômica, v. 46, n.3, p.590-596, 2015.

ITO, M. F.; COSTA, A. F. da; PIRES, B. E.; CANUTO, V. T. B.; OLIVEIRA, L. G. de; SOUZA, M. da C. M. de. Sanidade de sementes de feijão-caupi. In: Congresso nacional de feijão-caupi, 3., 2013, Recife-PE. Anais... . Recife: CONAC, 2013.

LIMA, J. R. de S.; ANTONINO, A. C. D.; SOARES, W. A.; SILVA, I. F. da. Estimativa da evapotranspiração do feijão-caupi utilizando o modelo de Penman-Monteith. Irriga, Botucatu, v.11, n.4, p.477-491, 2006.

MACHADO, C. de F.; TEIXEIRA, N. J. P.; FILHO, F. R. F.; ROCHA, M. de M.; GOMES, R. L. F. Identificação de genótipos de feijão-caupi quanto à precocidade, arquitetura da planta e produtividade de grãos. Revista Ciência Agronômica, v.39, n.1, p.114-123, 2008.

MAGUIRE, J. D. Speed of germination aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Science, v.2, n.1, p.176-177. 1962.

MOREIRA, A. A.; SAMPAIO, G. V.; OLIVEIRA, A. L. de; OLIVEIRA, E. A. de; SANTOS, E. S. dos; ROCHA, P.; BRITO, V. G. Produção de sementes de feijão-caupi através da agricultura familiar na Bahia. In: Congresso nacional de feijão-caupi, 3., 2013, Recife-PE. Anais... . Recife: CONAC, 2013.

NASCIMENTO, J. T. PEDROSA, M. B.; SOBRINHO, J. T. Efeito da variação de níveis de água disponível no solo sobre o crescimento e produção de feijão caupi, vagens e grãos verdes. Horticultura Brasileira, Brasília, v.22, n.2, p.174-177. 2004.

NOVAES-JUNIOR, E. S.; FREITAS, I. C. V.; MATIAS, F. I.; FRANCO, L. D. P. Emergência e vigor de sementes de soja em função da disponibilidade hídrica do solo. Revista Verde (Mossoró – RN - Brasil), v. 7, n. 3, p. 34-40, 2012.

PEDROSO, T. Q.; SCALCO, M. S.; CARVALHO, M. L. M. de.; RESENDE, C. A. de.; OTONI, R. R. Qualidade de sementes de cafeeiro produzidas em diferentes densidades de plantio e regimes hídricos. Coffee Science, Lavras, v. 4, n. 2, p. 155-164, 2009.

PEREIRA, J. S.; TELES, V. O.; SILVA, W. C.; SILVA, J. M. F. da.; Camara, F. T. da. Efeito da disponibilidade de água na emergência de sementes de feijão-caupi. In: Congresso nacional de feijão-caupi, 3., 2013, Recife-PE. Anais... Recife: CONAC, 2013.

PEREIRA JUNIOR, E. B.; OLIVEIRA, F. H. T. de.; OLIVEIRA, F. T. de.; SILVA, G. F. da.; HAFLE, O. M.; SILVA, A. R. da C. Adubação nitrogenada e fosfatada na cultura do feijão caupi irrigado no município de Sousa – PB. Global Science Technology, Rio Verde, v.08, n.1, p.110-121. 2015.

ROCHA, P. R. R.; ARAÚJO, G. A. de A.; CARNEIRO, J. E. de S.; CECON, P. R.; LIMA, T. C. Adubação molíbdica na cultura do feijão nos sistemas de plantio direto e convencional. Revista Caatinga, v.24, n.2, p.9-17, 2011.

RODRIGUES, J. E. L.; BOTELHO, S. M.; TEIXEIRA, R. N.; Rodrigues, E. F.; Bastos, E.A. Doses de P e K para o feijão-caupi em solo ácido, de baixa fertilidade do estado do Pará. In: Congresso Nacional de Feijão-caupi, 3., 2013, Recife-PE. Anais... Recife: CONAC, 2013.

SILVA, F. de A. S.; AZEVEDO, C. A. V. de. Principal Components Analysis in the Software Assistat-Statistical Attendance. In: WORLD CONGRESS ON COMPUTERS IN AGRICULTURE, 7, Reno-NV-USA: American Society of Agricultural and Biological Engineers, 2009.

TELES, V. O.; SILVA, W. C.; PEREIRA, J. S.; BRITO, L. L. M. de.; CAMARA, F. T. da. Emergência de sementes de feijão-caupi sob influência de diferentes lâminas de água. In: Congresso nacional de feijão-caupi, 3., 2013, Recife-PE. Anais.... Recife: CONAC, 2013.

Published

01-01-2018

How to Cite

LIMA, D. C.; SOUZA, T. M. A. de; SOUSA, T. A. A. de; OLIVEIRA, O. H. de; SOUTO, L. S.; SÁ, F. V. da S. Seed emergence of cowpea varieties submitted to levels of available water in the soil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 13, n. 1, p. 122–126, 2018. DOI: 10.18378/rvads.v13i1.5072. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5072. Acesso em: 28 may. 2024.

Issue

Section

SCIENTIFIC NOTE

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>