Protein enrichment of umbu-cajá residue using semisolid fermentation

Authors

  • Jéssica Leite da Silva Universidade Federal de Campina Grande
  • Osvaldo Soares da Silva Universidade Federal de Campina Grande
  • Fernanda Maslova Soares Alves Universidade Federal de Sergipe
  • Neidemarques Casimiro Vieira Universidade Federal de Campina Grande
  • Ana Marinho do Nascimento Universidade Federal de Campina Grande

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v12i5.5572

Keywords:

Protein, Saccharomyces cerevisiae, Use.

Abstract

The objective of this study was to study the protein enrichment process of the umbu-cajá bagasse with the use of Saccharomyces cerevisiae yeast by means of semi-solid fermentation. The residue was from a pulp mill located in the Pombal municipality, Paraíba state. The fermentation was carried out in bioreactors of trays placed in an air circulation oven at 37 °C for 72 hours. The highest crude protein content in the residues was 5.5% at 48 hours of fermentation. The use of yeast (Saccharomyces cerevisiae) in the semi-solid fermentation of the ubu-cajá residue makes it possible to obtain a protein concentrate, which can later be used as an alternative source of high protein potential in animal ration.

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Author Biographies

Jéssica Leite da Silva, Universidade Federal de Campina Grande

Doutoranda em Engenharia de Processos do Centro de Ciências e Tecnologia, da Universidade Federal de Campina Grande.

Osvaldo Soares da Silva, Universidade Federal de Campina Grande

Professor do Centro de Ciências e Tecnologia Agroalimentar, UFCG, Campus Pombal-PB

Fernanda Maslova Soares Alves, Universidade Federal de Sergipe

Mestranda em Engenharia Química, UFS, Campus São Cristovão-SE

Neidemarques Casimiro Vieira, Universidade Federal de Campina Grande

Engenheiro de Alimentos, UFCG, Campus Pombal-PB

Ana Marinho do Nascimento, Universidade Federal de Campina Grande

Doutoranda em Engenharia de Processos do Centro de Ciências e Tecnologia, da Universidade Federal de Campina Grande.

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Published

01-12-2017

How to Cite

SILVA, J. L. da; SILVA, O. S. da; ALVES, F. M. S.; VIEIRA, N. C.; NASCIMENTO, A. M. do. Protein enrichment of umbu-cajá residue using semisolid fermentation. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 12, n. 5, p. 854–857, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i5.5572. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5572. Acesso em: 27 apr. 2024.

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