Biometry of fruits and seeds of Syzygium malaccensis (L) Meer & Perry native in municipality of Capitão Poço, Pará, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18378/rvads.v13i5.5750

Keywords:

Biometric analyzes, Correlation, Progenies, Yield of pulp.

Abstract

Fruit biometry provides information needed to trigger several studies of economic interest allowing continuous increase rational search and efficient use fruits. Objective of this study was to characterize fruits and seeds individuals native of Syzygium malaccense (L.) Merr & Perry in municipality of Capitão Poço-Pa by means biometric evaluation their physical characteristics. The ripe fruits were harvested last week of August 2016, the end fruiting season in the region, collected 4 different progenies. 200 healthy fruits were selected for established biometric analyzes, being biometric characteristics were evaluated: fruit weight, pulp weight, seed weight, fruit length, fruit width, seed length, seed width, fruit volume in ml. Biometric characteristics of fruits and seeds were analyzed by frequency distribution. Fruits showed variability for all analyzed biometric characteristics. Total yield pulp was directly influenced by weight fruit, as well as size and weight seed. The highest fruits presented values of weight around 68 to 78 g, length and width of 59 to 62 mm and 49 to 54 mm being these results great influence for yield pulp.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Nayane da Silva Souza, Universidade Federal de Lavras

Mestranda em Fitopatologia, UFLA

Maria Kalyane Farias da Silva, Universidade Federal Rural da Amazônia

Graduada em Agronomia, UFRA

Larissa Jaina da Silva de Oliveira, Universidade Estadual Norte Fluminense Darcy Ribeiro

Mestranda em Genética e Melhoramento de Plantas, UENF

Hemerson Doglas Campos Carvalho, Universidade Federal Rural da Amazônia

Graduado em Agronomia, UFRA

Ironeide Lima e Lima, Universidade Federal Rural da Amazônia

Graduada em Agronomia, UFRA

Marluce Reis Souza Santa Brígida, Universidade Federal Rural da Amazônia

Professora Mestre, Produção e Meio Ambiente

References

ALBUQUERQUE, E. M. SILVA, M. K.; SILVA, A. C. M.; OLORTEGUI, R. S.; SILVA, R. T. L. Biometria de frutos de uxi, em vegetação nativa de Capitão Poço-Pa. Enciclopédia Biosfera, Goiânia, v.10, n.19; p. 2787-2796, 2014

ATAIDE, E. M.; OLIVEIRA, J. C.; RUGGIER, C. Florescimento e frutificação do maracujazeiro silvestre Passiflora setacea d. c. cultivado em Jaboticabal, SP. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal - SP, v. 34, n. 2, p. 377-381, 2012. 10.1590/S0100 -29452012000200009.

AUGUSTA, I. M., RESENDE, J. M., BORGES, S. V., MAIA, M. C. A., COUTO, M. A. P. G. Caracterização física e química da casca e polpa de jambo vermelho (Syzygium malaccensis, (L.) Merryl & Perry). Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 30, n. 4, p. 928-932, 2010.

ARUMUGAM, B.; MANAHARAN, T.; HENG, C. K.; KUPPUSAMY, U. R.; PALANISAMY, U. D. Antioxidant and antiglycemic potentials of a standardized extract of Syzygium malaccense. LWT - Food Science and Technology, v. 59, p. 707-712, 2014. 10.1016/j.lwt.2014.06.041.

AYRES, M.; AYRES Júnior, M.; SANTOS, A. A. S. (2007) – BioEstat 5.0: Aplicações estatísticas nas áreas das ciências biológicas e médicas. Belém: Sociedade Civil Mamirauá, 364 p.

BATISTA, A. G.; SILVA, J. K.; CAZARIN, C. B. B.; BIASOTO, A. C. T,; SAWAYA, A. C. H. F,; PRADO, M. A.; MARÓSTICA JÚNIOR, M. R. Red-jambo (Syzygium malaccense): Bioactive compounds in fruits and leaves. Food Science and Technology, São Paulo, v. 1, n. 1, p.1-8, maio 2016.

BOTEZELLI, L.; DAVIDE, A. C; MALAVASI, M. M. Características dos frutos e sementes de quatro procedências de Dipteryx alata vogel (baru). Cerne, v. 6, n. 1, p. 9-18, 2000.

CAVALCANTE, P. B. Frutas comestíveis da Amazônia. 6 ed. Belém: CNPq/Museu Paraense Emílio Goeldi, 1996. 279p.

COSTA, R.S.; OLIVEIRA, I.V.M. MÔRO, F.V.; MARTINS, A.B.G. Aspectos morfológicos e influência do tamanho da semente na germinação do jambo-vermelho. Revista Brasileira de Fruticultura. Jaboticabal - SP, v. 28, n. 1, p. 117-120, abril 2006

DONADIO, C. D.; NACHTGAL, J. C.; SACRAMENTO, C. K. Frutas exóticas. Jaboticabal: FUNEP, 1998. 279p.

FERRAZ, Y. T.; REIS, A. T. S.; SOUZA, N. S.; ALMEIDA, G. M.; OKUMURA, R. S. Influência biométrica sobre o rendimento da polpa do jamelão (Syzygium jambolanum dc.) em Capitão Poço/Pa. Enciclopédia Biosfera, Goiânia, v.10, n.19, p. 1179-1187, 2014.

FORTALEZA, J. M.; PEIXOTO, J. R.; JUNQUEIRA, N. J. V.; OLIVEIRA, A. T.; RANGEL, L. E. P. Características físicas e químicas em nove genótipos de maracujá-azedo cultivada sob três níveis de adubação potássica. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 27, n. 1, p. 124-127, 2005.

GIBBERT, L.; BERTIN, R.; KRUGER, C. H. Breve revisão da espécie Syzygium malaccense (L.) MERR. & L.M. Perry como fonte de compostos bioativos. Visão Acadêmica, Curitiba, v. 18, n. 4, 2017. 1518-8361

GONÇALVES, L. G. V.; ANDRADE, F. R.; MARIMON JUNIOR, B. H.; SCHOSSLER, T. R.; LENZA, E.; MARIMON, B. S. Biometria de frutos e sementes de mangaba (Hancornia speciosa Gomes) em vegetação natural na região leste de Mato Grosso, Brasil. Revista de Ciências Agrárias, Lisboa, v. 36, n. 1, p. 36-40, 2013.

LEÃO, N. V. M.; FELIPE, S. H. S.; SHIMIZU, E. S. C.; DOS SANTOS FILHO, B. G.; KATO, O. R.; BENCHIMOL, R. L. Biometria e diversidade de temperaturas e substratos para a viabilidade de sementes de ipê amarelo. Informativo ABRATES, v. 25, n. 1, p. 50-54, 2015.

MOREIRA, W. K. O.; OLIVEIRA, S. S.; REIS, J. S.; PARAENSE, L. R. C.; GUIMARÃES, A. T; SILVA, R. T. L. Análise de correlação em frutos de pupunha (Bactris gasipaes KUNTH). Global Science and Technology, Rio Verde, v. 09, n. 03, p.106 - 115, set/dez. 2016.

MOURA, N. F.; CHAVES, L. J.; NAVES, R. V. Caracterização física de frutos de pequizeiro (Caryocar brasiliense Camb.) do Cerrado. Revista Árvore, Viçosa, v. 37, n. 5, p. 905-912, 2013.

PACHECO, N. A.; BASTOS, T. X. Análise frequencial da chuva em Capitão Poço, PA. Embrapa Amazônia Oriental, 16p. 2002.

PINHEIRO, C. R.; SOUZA, D. D. A importância da arborização nas cidades e sua influência no microclima. Revista Gestão e e Sustentabilidade Ambiental, Florianópolis, v.6, n. 1, p. 67-82. 2017.

RIBEIRO, L. L. O.; LIMA, I. L; CUNHA, L. S.; PACHECO, E. P.; SILVA, R. T. L. Biometria dos frutos de tucumã (Astrocarym vulgare Mart.) no município de Capitão Poço/Pa. Enciclopédia Biosfera, Goiânia, v.10, n.19; p. 2776-2786, 2014.

VIEIRA, F. A.; GUSMÃO, E. Biometria, armazenamento de sementes e plântulas de Talisia esculenta Radlk. (Sapindaceae). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 4, p. 1073-1079, 2008.

Published

01-12-2018

How to Cite

SOUZA, N. da S.; SILVA, M. K. F. da; OLIVEIRA, L. J. da S. de; CARVALHO, H. D. C.; LIMA, I. L. e; SANTA BRÍGIDA, M. R. S. Biometry of fruits and seeds of Syzygium malaccensis (L) Meer & Perry native in municipality of Capitão Poço, Pará, Brazil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, [S. l.], v. 13, n. 5, p. 605–611, 2018. DOI: 10.18378/rvads.v13i5.5750. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5750. Acesso em: 29 mar. 2024.